Φίλοι που μας παρακολουθούν

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Τσουνάμι ακρίβειας σε ψωμί - ζυμαρικά

Σκάει «τσουνάμι» ανατιμήσεων σε βασικά τρόφιμα όπως ψωμί, ζυμαρικά, είδη σφολιάτας και ζαχαροπλαστικής, καθώς και στα άλευρα.

Προϊόντα που έχουν πρώτες ύλες τα σιτηρά, τα δημητριακά και το καλαμπόκι, αλλά και οι ζωοτροφές, ακριβαίνουν σταδιακά από.... το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, με πρόσχημα τη διεθνή κρίση των αγροτικών προϊόντων.

Στελέχη των αλευροβιομηχανιών, επιχειρήσεων τροφίμων και αρτοποιοί μιλάνε στο «Εθνος» και κάνουν δυσοίωνες προβλέψεις, καθώς εκτιμούν ότι οι τιμές των σιτηρών το επόμενο δίμηνο θα συνεχίσουν την ανοδική κούρσα ξεπερνώντας τα επίπεδα του 2008, της προηγούμενης διατροφικής κρίσης.
Πρώτα στη λίστα των αυξήσεων είναι τα άλευρα, των οποίων οι τιμές έχουν πάρει πάνω 15% με 25%. Το τσουβάλι των 50 κιλών έχει φτάσει ήδη τα 28 με 30 ευρώ από 22 με 24 ευρώ, όπως σημειώνουν αλευροβιομήχανοι.
Το κόστος αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να μετακυλιστεί την ερχόμενη εβδομάδα στους αρτοποιούς, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι «θα είναι δύσκολο να το... σηκώσουν». Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το ψωμί θα ανατιμηθεί. Το καρβέλι σήμερα πωλείται προς 70 με 80 λεπτά. «Εφιαλτικά» σενάρια αλευροβιομηχάνων, θέλουν στην περίπτωση που συνεχιστεί το... ράλι στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, να φτάνει στα 90 λεπτά με 1 ευρώ.
Επιβάρυνση γνωρίζουν και οι επιχειρήσεις τροφίμων και ιδίως αυτές που παράγουν ζυμαρικά, είδη σφολιάτας και πίτας αλλά και ζαχαροπλαστικής. Στελέχη τους τονίζουν ότι «είναι δύσκολο να κρατηθούν οι ανατιμήσεις, αν και θα καταβληθεί προσπάθεια για την απορρόφηση μέρους αυτών».
Αλευροβιομήχανοι αποδίδουν τις ανατιμήσεις στη φρενήρη πορεία των τιμών των σιτηρών και του καλαμποκιού.
«Το μαλακό σιτάρι που χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή ψωμιού έχει φτάσει στα επίπεδα των 32 λεπτών το κιλό, από 15 λεπτά που ήταν τον Ιούλιο. Οι ελάχιστες ποσότητες που διαθέτουν έμποροι και λίγοι παραγωγοί πωλούνται για... χρυσάφι», σχολιάζουν μάνατζερ μύλων αλέσεως σιτηρών.
Ανάλογη πορεία ακολουθεί και το σκληρό σιτάρι: «Το σκληρό που χρησιμοποιείται κυρίως για ζυμαρικά έχει φτάσει στα 30 λεπτά από 11 με 12 λεπτά το κιλό το καλοκαίρι. Η τιμή του έχει υπερδιπλασιαστεί», συνεχίζουν οι ίδιοι και προβλέπουν πως τον Φεβρουάριο με τον Μάρτιο οι τιμές θα ανέβουν ίσως και στα 40 λεπτά.
Το... φούσκωμα των τιμών, όπως παρατηρούν και διεθνείς αναλυτές, έρχεται από τα προβλήματα στις σιτοπαραγωγικές χώρες. Στη Βραζιλία και την Αυστραλία οι σιτοβολώνες επλήγησαν από τις πλημμύρες, ενώ στην Αργεντινή χτυπήθηκαν από την ξηρασία. Ακόμη και η Ρωσία του Πούτιν, παρά το εμπάργκο στις εξαγωγές της που έκανε τον Αύγουστο, αναγκάστηκε τον Δεκέμβριο να προχωρήσει σε εισαγωγές-μαμούθ 3 εκατ. τόνων. Πρόβλημα, όμως, υπάρχει και στη Γερμανία.
Η ελληνική αγορά είναι ελλειμματική στο μαλακό σιτάρι και οι ανάγκες της καλύφθηκαν με εισαγωγές. Στο σκληρό σιτάρι, αν και πλεονασματική από το φθινόπωρο ιταλικές εταιρείες προχώρησαν σε εισαγωγές μέρους της εγχώριας παραγωγής.
Επιπτώσεις έχουν και οι ζωοτροφές. Το καλαμπόκι τον Σεπτέμβριο είχε 13 με 14 λεπτά το κιλό και τώρα βρίσκεται στα 30 λεπτά. Μεγάλες εταιρείες ζωοτροφών έχουν κάνει ήδη ανατιμήσεις σε πτηνοτροφικές και κτηνοτροφικές μονάδες με αποτέλεσμα να απειλούνται αυξήσεις σε πουλερικά και κρέατα.
Στις υπηρεσίες του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας έχει σημάνει συναγερμός. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης έχει δώσει σαφείς εντολές προς τον υφυπουργό Ντ. Ρόβλια και τον γεν. γραμματέα Εμπορίου Σ. Κομνηνό να ελεγχθούν εξονυχιστικά τα κοστολόγια των αλευροβιομηχανιών.
Οι πρώτες έρευνες, λένε πηγές, δείχνουν ότι οι μύλοι την περίοδο μετά το 2008 που έπεφταν οι διεθνείς τιμές των σιτηρών, μπορεί να μειώνονταν και οι τιμές των αλεύρων αλλά με τέτοιον τρόπο ώστε να κρατούν ή και να ανεβάζουν τα μεικτά περιθώρια κέρδους.
Υψηλότερες τιμές μέσα στο 2011
Στα επίπεδα-ρεκόρ του 2008 οι τιμές των δημητριακών
Στα επίπεδα-ρεκόρ που είχαν εκτιναχθεί τον Ιούλιο του 2008 επέστρεψαν οι τιμές των δημητριακών, με το σιτάρι να διαπραγματεύεται σήμερα στα 8,5 δολ. και το καλαμπόκι στα 6,5 δολ. ανά μπουσέλ (μονάδα μέτρησης ξηρού όγκου). Οι αναλυτές «βλέπουν» μάλιστα ακόμη υψηλότερες τιμές μέσα στο 2011, γεγονός που θα «πυροδοτήσει» μεγαλύτερες κοινωνικές αναταραχές και εντάσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες του πλανήτη, όπου οι λαοί έχουν ήδη εξεγερθεί για τη ραγδαία ανατίμηση βασικών προϊόντων διατροφής. Σε σχετική έκθεση η Goldman Sachs αναφέρει πως το εντυπωσιακό ράλι των εμπορευμάτων απέχει πάρα πολύ από το να τελειώσει και αναμένει περαιτέρω δυναμική άνοδο της τάξης του 20%. Η Barclays Capital εκτιμά ότι τα κεφάλαια που θα προσελκύσουν τα εμπορεύματα θα αγγίξουν τα 500 δισ. δολάρια μέχρι τα τέλη του έτους.
v4.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"