Σε περίπου δύο μήνες από σήμερα θα μπει στη ζωή μας η Ηλεκτρονική Κάρτα Αποδείξεων ή αλλιώς «φοροκάρτα», όπως έχει ήδη επονομαστεί.
Είναι μία ακόμα δράση του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργού κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την πάταξη της φοροδιαφυγής και για να επιτευχθεί ο στόχος της είσπραξης του ποσού-μαμούθ των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα στην επόμενη διετία.
Τι θα αλλάξει στην καθημερινότητά μας;
Δείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το νέο (…αναγκαίο άραγε;…) μπελά που θα βάλουμε στο πορτοφόλι μας.
Στη µία όψη της κάρτας υπάρχει το λογότυπο του υπουργείου Οικονομικών και της τράπεζας που θα έχει εκδόσει την κάρτα και ο μοναδικός αριθμός της κάρτας, ενώ στην πίσω όψη υπάρχει µια μαγνητική ταινία.
Από πού θα την προμηθευτούμε;
Οι πολίτες, χωρίς κόστος, θα μπορούν να προμηθεύονται την φοροκάρτα από την τράπεζα της επιλογής τους. Ήδη οι τράπεζες επεξεργάζονται κίνητρα ανάλογα με εκείνα των πιστωτικών καρτών, για να «δελεάσουν» τους πελάτες να επιλέξουν το δικό τους δίκτυο για την έκδοση της φοροκάρτας. Στις επόμενες εβδομάδες προετοιμαστείτε να δείτε διαφημίσεις για τη συλλογή πόντων για εκπτώσεις, δώρα και άλλα, από τις τράπεζες που είναι «οι καλύτεροι φίλοι μας»...
Προσοχή. Στις κάρτες, θα υπάρχει μόνο ένας αριθμός, ενώ ΔΕΝ θα αναγράφεται ούτε το ονοματεπώνυμο ούτε και ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, το γνωστό μας «ΑΦΜ».
Πώς θα την ενεργοποιήσουμε;
Μπορεί το όνομα και το ΑΦΜ του πολίτη να μην αναγράφεται επάνω στην κάρτα, αλλά η αντιστοίχιση του αριθμού της κάρτας με αυτά είναι αναπόφευκτη. Έτσι, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί η φοροκάρτα, θα πρέπει να γίνει αντιστοίχισή της με το ΑΦΜ του φορολογούμενου, ώστε το υπουργείο Οικονομικών να γνωρίζει σε ποιόν πολίτη αντιστοιχεί η κάθε κάρτα και να μπορεί στη συνέχεια να συνδέσει την αξία των αποδείξεων, που θα έχουν καταγραφεί σε αυτή, με το αφορολόγητο του πολίτη.
Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι ενεργοποίησης της φοροκάρτας, αλλά και ένας τρίτος με τη βοήθεια των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).
α) Αν ο πολίτης είναι χρήστης των υπηρεσιών «Taxis net», τότε θα μπορεί να μπει στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ και με τους προσωπικούς του αριθμούς, σε ειδική εφαρμογή που θα δημιουργηθεί σύντομα, να ταυτίζει την κάρτα του με τον ΑΦΜ του.
β) Ο πολίτης θα μπορεί να αποστείλει γραπτό μήνυμα με το κινητό του τηλέφωνο σε ειδικό 5ψήφιο αριθμό που θα γνωστοποιηθεί, τόσο τον 19ψήφιο αριθμό της κάρτας, όσο και τον ΑΦΜ του.
γ) Μέσω των ΚΕΠ, όπου ουσιαστικά θα αναλαμβάνουν να βοηθήσουν τους πολίτες με τις παραπάνω διαδικασίες.
Ποια είναι η χρήση της φοροκάρτας
Με κάθε συναλλαγή, είτε με μετρητά είτε με τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών, οι φορολογούμενοι απλώς θα δίνουν στους καταστηματάρχες την κάρτα τους, για να την «περάσουν» εκείνοι από τα ειδικά μηχανήματα POS, που χρησιμοποιούνται και για τις πιστωτικές κάρτες. Η συναλλαγή θα καταγράφεται από τις τράπεζες, που έτσι θα ενημερώνονται άμεσα για τον τζίρο των επιχειρήσεων, με τις οποίες συνεργάζονται, αλλά δεν θα μπορούν να γνωρίζουν απολύτως τίποτα για τον φορολογούμενο, που έκανε τη συναλλαγή. Ο κάτοχος της φοροκάρτας θα μπορεί αν πάσα στιγμή να γνωρίζει το συνολικό ποσό των αποδείξεων, που έχει συγκεντρώσει. Παράλληλα, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να συλλέγουν και αποδείξεις, όπως σήμερα, και να τις υποβάλλουν με τη δήλωσή τους στην εφορία.
Στο τέλος κάθε μήνα οι τράπεζες θα δίνουν στην ΓΓΠΣ μια αναλυτική κατάσταση, που θα δείχνει, αφενός το ποσό του κάθε πολίτη, που θα περνάει στις προσωπικές του αποδείξεις για το αφορολόγητό του και αφετέρου θα μπορεί η ΓΓΠΣ να έχει άμεση εικόνα για τον τζίρο των επιτηδευματιών και τον ΦΠΑ που αυτοί χρωστάνε.
Τι κερδίζουμε στην έκπτωση φόρου
Όσοι χρησιμοποιούν την φοροκάρτα θα έχουν επιπλέον έκπτωση φόρου για όσες αποδείξεις συγκεντρώσουν πέραν των 12.000 ευρώ, που απαιτούνται σήμερα για την κατοχύρωση του αφορολόγητου. Η έκπτωση, που ισχύει σήμερα, είναι για ποσό αποδείξεων έως 3.000 ευρώ, επιπλέον του ορίου των αποδείξεων, που απαιτείται για το αφορολόγητο, ανάλογα με το εισόδημα, και μελετάται να φτάνει τις 5.000 ευρώ για τους χρήστες της φοροκάρτας. Δηλαδή, να έχουν κέρδος 500 ευρώ αντί 300 ευρώ από την εφορία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"