Φίλοι που μας παρακολουθούν

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Αυξήσεις στα τέλη καθαριότητας του Δήμου Καλαμάτας.

«Ο ρυπαίνων θα πληρώνει»
Αυξήσεις στο ύψος του πληθωρισμού θα πρέπει να περιμένουν τα νοικοκυριά του Δήμου Καλαμάτας, όσον αφορά στα τέλη καθαριότητας για τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με ανακοίνωση του αντιδήμαρχου Ι. Καμβυσίδη
Διαπιστώθηκε επίσης, όπως σημείωσε, «ότι δεν εισπράττονται δημοτικά τέλη από πολλά ρολόγια της ΔΕΗ, κάτι για το οποίο.... γίνεται έλεγχος από την οικονομική υπηρεσία και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο»

ImageΑυτό θα συμβάλλει και στον ορθολογισμό του ύψους των τελών, προκειμένου να προσεγγιστεί η εφαρμογή του δόγματος
«ο ρυπαίνων πληρώνει», καθώς «δεν είναι λογικό ένα δικηγορικό γραφείο να πληρώνει το ίδιο ποσό με κατάστημα εστίασης, που σαφώς παράγει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες απορριμμάτων».
Εξάλλου, σύντομα θα μπει στη ζωή των κατοίκων κάποιων περιοχών ένας επιπλέον κάδος, διαφορετικού χρώματος από τους υφιστάμενους, προκειμένου να συλλέγονται εκεί τα υπολείμματα φαγητών.  

Επιπλέον κάδος για υπολείμματα φαγητών
Όσον αφορά στον επιπλέον κάδο, ο κ. Καμβυσίδης μας εξήγησε: «Στη δοκιμαστική παρουσίαση των μηχανημάτων της RAM για την κομποστοποίηση, είδαμε ότι το κομπόστ θέλει ωρίμανση. Αν μπει ένας κάδος μόνο για τη συλλογή των υπολειμμάτων τροφών, το περιεχόμενό του, αν ελεγχθεί σωστά, μπορεί να χρησιμοποιείται απευθείας για την κομποστοποίηση, στην περίπτωση που αποφασιστεί να χρησιμοποιηθεί η σχετική τεχνολογία μέχρι την υλοποίηση των όσων προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός».
Η σκέψη που υπάρχει είναι να βαφούν κάποιοι κάδοι με διαφορετικό χρώμα από τους υπάρχοντες (μπλε και γκρι) και να τοποθετηθούν στις περιοχές με τα καταστήματα εστίασης και διαμονής (Μαρίνα, Ναυαρίνου, Ιστορικό Κέντρο), προκειμένου να κατευθυνθούν τα υπολείμματα των φαγητών σε αυτούς.
«Αν η ανακύκλωση δουλέψει σωστά και οι κίτρινοι κάδοι δούμε ότι αποδίδουν, σε συνδυασμό με τους κάδους ωρίμανσης που θα τοποθετηθούν στα πάρκα (οικιακή κομποστοποίηση), αναμένουμε σημαντική μείωση του όγκου των απορριμμάτων. Δε θα πρέπει να παραβλέπουμε ότι είναι μεγάλο το κόστος των απορριμμάτων, περί τα 70 ευρώ τον τόνο και ότι το χειμώνα δαπανώνται περίπου 200.000 ευρώ το μήνα, οπότε οι ποσότητες είναι κατά πολύ μικρότερες σε σχέση με το καλοκαίρι», επισήμανε. 

Προβλήματα ανακύκλωσης
Για το θέμα της ανακύκλωσης, ανέφερε πως ο Δήμος Καλαμάτας ενισχύθηκε, μετά από αίτησή του, με ένα όχημα ανακύκλωσης από το Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Μεσσηνίας για διάστημα τεσσάρων μηνών, με την υποχρέωση να συλλέγει τα υλικά συσκευασίας των Δημοτικών Ενοτήτων Άριος, Αρφαρών, Θουρίας και του Δήμου της Δυτικής Μάνης.
Ο Δήμος Καλαμάτας θα διαθέτει το όχημα και ο Δήμος Δυτικής Μάνης τους εργάτες και τον οδηγό για την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών.
Ο κ. Καμβυσίδης απάντησε έμμεσα, λέγοντας ότι στην περιοχή του κέντρου της Καλαμάτας απαιτείται άδειασμα των κάδων δύο φορές την ημέρα. 
«Με τα αυτοκίνητα και το προσωπικό που είχαμε, δεν μπορούσαμε να το κάνουμε. Για να μαζέψουμε και για δεύτερη φορά τα ανακυκλώσιμα από το κέντρο της Καλαμάτας, θα έπρεπε να μείνει εκτός η περιφέρεια», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «από το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών προκύπτει ποσοστό 30% μη ανακυκλώσιμων υλικών που πρέπει να παραλάβει ο Δήμος. Με την αποκομιδή από τον εργολάβο, αυτό δεν είναι εύκολο, καθώς ο χώρος του είναι περιορισμένος. Επίσης, αν δεν υπάρχει όχημα για να συλλέξει τα μη ανακυκλώσιμα, σταματά η ανακύκλωση. Όλα είναι μια αλυσίδα και πρέπει να ρυθμιστούν με τέτοιον τρόπο, ώστε να υπάρχουν όσο το δυνατόν μικρότερα και λιγότερα προβλήματα».
Υπάρχουν, όμως, και άλλα ζητήματα, καθώς τα οχήματα θα πρέπει να συντηρούνται. Αν προκύψει βλάβη και τεθούν εκτός λειτουργίας, έχει ανατραπεί όλο το πρόγραμμα. Αν δεν υπάρχει αναπληρωματικό όχημα, τότε ο τομέας ευθύνης του κάθε οχήματος τίθεται εκτός.
Την Κυριακή το ΚΔΑΥ είναι κλειστό και ανοίγει στις 6.30 το πρωί της Δευτέρας. Μέχρι να αδειάσουν τα οχήματα και να τεθούν σε δρομολόγιο, έχει ήδη ξεκινήσει η κυκλοφορία, οπότε είναι δύσκολη η αποκομιδή της ανακύκλωσης.
«Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αρμόδιος υπάλληλος Γ. Μάλαμας καταβάλλει μια τιτάνια προσπάθεια, προκειμένου να είναι όλα στην εντέλεια», υπογράμμισε και χαρακτήρισε δύσκολο ως αντικείμενο την περισυλλογή των απορριμμάτων.

Σε Άρι, Αρφαρά και Θουρία
Σύμφωνα με τον κ. Καμβυσίδη, στους πρώην Δήμους Άριος, Αρφαρών και Θουρίας η εικόνα ως προς την ανακύκλωση ήταν πολύ άσχημη, καθώς από τις 20 Δεκεμβρίου είχε ανασταλεί η αποκομιδή των απορριμμάτων. Όταν οι γκρι κάδοι, συνέχισε, είναι γεμάτοι, όποιος έχει σακούλα με απορρίμματα στο χέρι, θα τη ρίξει στους μπλε κάδους. «Εμείς ελέγξαμε όλη την περιφέρεια, είδαμε την κατάσταση που επικρατούσε και σε συνεργασία με το προσωπικό αποκομιδής των πρώην Δήμων, αδειάσαμε το περιεχόμενο όλων των κάδων (μπλε και γκρι), και ξεκίνησε η διαλογή τους».
Στην επισήμανση των σχετικών παρατηρήσεων που έκανε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θόδ. Μπρεδήμας για τα απορρίμματα στην περιοχή των πρώην Δήμων, σχολίασε: «Δεν είναι σωστή η εικόνα που είχε ο κ. Μπρεδήμας, καθώς είχαμε σκουπίδια εκτός κάδων. Είχε περάσει το απορριμματοφόρο, είχε αδειάσει τους κάδους και είχαν απομείνει σκουπίδια εκτός κάδων, που απομακρύνθηκαν με φορτωτή και φορτηγά». Απέμενε να συλλεχθούν τα απορρίμματα από τα στενά δρομάκια σε Θουρία, Μικρομάνη και Αρφαρά, αφού είχε υποστεί βλάβη το «μικρό» μηχάνημα που χρησιμοποιούσαν.
ΘΑΡΡΟΣ ΝEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"