Φίλοι που μας παρακολουθούν

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Ετοιμο σχέδιο για το χρέος της Ελλάδας.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Οικονομικής Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ ΤρισέΣε προχωρημένο στάδιο φαίνεται ότι βρίσκονται οι διαβουλεύσεις για το σχέδιο ελάφρυνσης της Ελλάδας από το βάρος του δημοσίου χρέους
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, ο επικεφαλής του μηχανισμού βοήθειας της Ε.Ε. (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ, έχει.... ήδη υποβάλει σχετική εισήγηση η οποία κερδίζει υποστηρικτές στο Βερολίνο και τις υπόλοιπες κυβερνήσεις της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με το περιοδικό, η πρόταση Ρέγκλινγκ προβλέπει ότι η Ελλάδα θα βοηθηθεί να επαναγοράσει μέρος του χρέους της, προκειμένου να μειωθεί το δυσβάσταχτο βάρος εξυπηρέτησης του τα επόμενα χρόνια
Η φόρμουλα αυτή, όπως σημειώνει το Spiegel, αξιολογείται πολύ θετικά και συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να υιοθετηθεί, καθώς εκτός του ότι αποτρέπει τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας, δεν έχει κόστος για τους επενδυτές (και κυρίως τις ευρωπαϊκές τράπεζες που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα).
Μάλιστα, όπως αναφέρει το Spiegel, τη δεκαετία του ’90 ο Κλάους Ρέγκλινγκ είχε εφαρμόσει με επιτυχία όμοιο πρόγραμμα κατ’ εντολήν του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη διάσωση των υπερχρεωμένων Φιλιππίνων.
Το σχέδιο Ρέγκλινγκ για την Ελλάδα θα αποτελέσει μέρος του συνολικού πακέτου θωράκισης του ευρώ και παράλληλης εμβάθυνσης της οικονομικής διακυβέρνησης, που αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., τον Μάρτιο.
Γιουνκέρ καλεί Μέρκελ
Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ καλεί τη γερμανική κυβέρνηση να συναινέσει στη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση του μηχανισμού διάσωσης του ευρώ. «Είναι επιβεβλημένο να διατεθούν πραγματικά τα 440 δισ. ευρώ που αποφασίσαμε τον περασμένο Μάιο», λέει ο κ. Γιούνκερ σε συνέντευξή του στο Σπίγκελ, που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα. «Είμαι βέβαιος ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν θα απορρίψει αυτό τον κοινό ευρωπαϊκό στόχο», προσθέτει ο κ. Γιούνκερ.
Ο προεδρεύων της Ευρωζώνης σημειώνει ότι η Γερμανία δεν είναι η μόνη χώρα, η οποία στο πλαίσιο αυτό θα επωμιστεί μεγαλύτερα βάρη. «Για να καταστήσουμε την ασπίδα αποτελεσματικότερη, πρέπει χώρες όπως Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία, Λουξεμβούργο να καταβάλλουν το μερίδιό τους», λέει ο κ. Γιούνκερ
Αναφορικά με τη διεύρυνση της δράσης του μηχανισμού θεωρεί πιθανή την αγορά χρέους υπερχρεωμένων κρατών. «Θα ήταν λάθος να ορίσουμε ζώνες ταμπού», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ απευθυνόμενος σε στελέχη του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού του Βερολίνου που είχαν απορρίψει τις προηγούμενες ημέρες αλλαγές στο μηχανισμό διάσωσης του υρώ.
Ιδιαίτερα επικριτικός είναι ο κ. Γιούνκερ για το συγκυβερνών κόμμα των Φιλελευθέρων FDP. «Με τρομάζει ο τρόπος με τον οποίο ορισμένοι Γερμανοί φιλελεύθεροι διακυβεύουν την ευρωπαϊκή τους κληρονομιά», λέει ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και προσθέτει: «Με θλίβει βαθύτατα ότι κάποιοι στο FDP αλληθωρίζουν προς λαϊκιστική γραμμή».
Στην ερώτηση αν η Άγκελα Μέρκελ είναι εξίσου καλή Ευρωπαία όσο ο Χέλμουτ Κολ ο κ. Γιούνκερ απαντά: «Ο Χέλμουτ Κολ ήταν καλός, και η Άγκελα Μέρκελ δεν είναι κακή, αλλά εν προκειμένω ‘καλός’ και ‘δεν είναι κακός’ σημαίνουν το ίδιο». 
ΤΑ ΝΕΑ online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"