Φίλοι που μας παρακολουθούν

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Αφαιρέθηκαν οι Μεσογειακοί Αγώνες από την Ελλάδα

mesogeiaka_hwria_volos_larisa_a456Απόφαση της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων, που συνεδρίασε την Παρασκευή στο Παρίσι, δεν θα φιλοξενηθούν στον Βόλο και τη Λάρισα οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2013.
Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, η χώρα μας είχε καθυστερήσει στην κατασκευή των αναγκαίων έργων. Δεν έγινε δεκτός από τη ΔΕΜΑ ο εξορθολογισμένος προϋπολογισμός για τους Μεσογειακούς Αγώνες. 
"Η σημερινή απόφαση της ΔΕΜΑ ήταν στην ουσία προειλημμένη και δεν είναι τυχαίο ότι.... ανακοινώνεται μόλις λίγες μέρες μετά τη νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τη διεθνή επιτροπή. Μια πρόταση υπεύθυνη με δεδομένη τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας, η οποία εξορθολόγιζε τις υπέρογκες δαπάνες που προέβλεπε το σχέδιο της ΝΔ και περιόριζε το συνολικό κόστος των Μεσογειακών Αγώνων από 358.000.000 € σε 126.000.000 €, συμπεριλαμβάνοντας και το κόστος της φιλοξενίας" αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

"Η πρότασή μας εξορθολόγιζε τις υπέρογκες δαπάνες"

"Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση είχε αποσαφηνίσει ότι θα εγγυηθεί την άριστη διεξαγωγή των αγώνων με σημαντικά μειωμένο κόστος και με ταυτόχρονη επένδυση στη δημιουργία υποδομών, στην τουριστική ανάπτυξη και στην προβολή της Θεσσαλίας, διευκρινίζοντας ότι δεν υπήρχε κανένα περιθώριο για «φιέστες»" καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.
"Εμείς υποβάλαμε στην ΔΕΜΑ μια υπεύθυνη πρόταση με δεδομένη την οικονομική κρίση, η οποία εξορθολόγιζε τις υπέρογκες δαπάνες που προέβλεπε το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης και μείωνε το συνολικό κόστος των Μεσογειακών Αγώνων από 358.000.000 ευρώ σε 126.000.000. Η απόφαση της ΔΕΜΑ ήταν προειλημμένη, αφού είχε έτοιμες τρεις υποψηφιότητες" σημείωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος.
"Υπήρχαν πολλές υπερβολές στον αρχικό προϋπολογισμό, τις οποίες προσπαθήσαμε να διορθώσουμε", πρόσθεσε ο κ. Γερουλάνος. "Έπρεπε να περικόψουμε με κάθε τρόπο τον προϋπολογισμό. Εμείς σεβόμαστε τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου και δεν μπορούσαμε να αφήσουμε τις υπερβολές που υπήρχαν. Ήμουν απόλυτος στη θέση μου, ότι τα χρήματα που θα επενδύαμε για τη διοργάνωση, θα έπρεπε να πιάσουν τόπο μέχρι το τελευταίο ευρώ".
Ο υπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση είχε εγγυηθεί την άριστη διεξαγωγή των Μεσογειακών Αγώνων, παρά το αισθητά χαμηλότερο κόστος και με ταυτόχρονη επένδυση στη δημιουργία υποδομών και την τουριστική ανάπτυξη και προβολή της Θεσσαλίας. "Δεν υπήρχε, όμως, κανένα περιθώριο για φιέστες και "πεταμένα χρήματα", διευκρίνισε ο κ. Γερουλάνος.

Αντιδράσεις

"Ντροπή και μόνο ντροπή για την Ελλάδα προκαλεί η απόφαση της ΔΕΜΑ να αφαιρέσει από τη χώρα μας τους Μεσογειακούς Αγώνες 2013. Η κυβερνητική ανικανότητα και αδιαφορία σε ένα αθλητικό γεγονός, που μόνο οφέλη μπορούσε να φέρει στη χώρα μας, έλαμψε και πάλι. Η κυβέρνηση προκειμένου να εξυπηρετήσει τους εκλεκτούς προσκεκλημένους λαθρομετανάστες του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκει λεφτά αμέσως. Για την Ελλάδα και την περιφερειακή ανάπτυξη «λεφτά δεν υπάρχουν" αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ.
ΣΥΡΙΖΑ διαφώνησε από την πρώτη στιγμή με την ανάληψη των Μεσογειακών Αγώνων από την Ελλάδα. Πολύ σύντομα διαψεύστηκαν οι αρχικές διακηρύξεις περί Μεσογειακών αγώνων - δήθεν - εργαλείου για την αθλητική, πολιτιστική, περιβαλλοντική, τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της Θεσσαλίας (...) Πιστεύουμε όμως ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποφύγει τη διεθνή κατακραυγή αν είχε αποφασίσει να σταματήσει εγκαίρως την μικροκομματική πολιτική της" δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης.
"Σε μια περίοδο τεράστιας οικονομική κρίσης, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν οι Μεσογειακοί Αγώνες να αποτελέσουν προτεραιότητα για τη Θεσσαλία. Η αφαίρεση των Μεσογειακών Αγώνων είναι εντέλει μια θετική εξέλιξη για τη Λάρισα και το Βόλο για μια σειρά από οικονομικούς, κοινωνικούς, αλλά και περιβαλλοντικούς λόγους (...)" σημειώνει η Δημοκρατική Αριστερά.
Για πρωτοφανή απόφαση στα χρόνια του Διεθνούς Αθλητικού Κινήματος που εκθέτει ανεπανόρθωτα την Ελλάδα και τον ελληνικό αθλητισμό και στερεί τη μεγάλη ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη και τουριστική αναβάθμιση της Κεντρικής Ελλάδας, έκανε λόγο η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.
"Δεν σκοπεύουμε να μπούμε σε μια διελκυστίνδα για το αν η ευθύνη για την αφαίρεση των Μεσογειακών Αγώνων από το Βόλο και τη Λάρισα βαραίνει πρωτίστως την κυβέρνηση ή τη ΔΕΜΑ. Το βέβαιο είναι πως υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες για την αναβλητικότητα που επιδείχθηκε, το χρόνο που αδικαιολόγητα χάθηκε από την ανάληψη των Μεσογειακών Αγώνων, τις κυβερνητικές υπαναχωρήσεις από συμβατικές δεσμεύσεις και τις όποιες συνέπειες συνεπάγεται η αρνητική αυτή απόφαση της ΔΕΜΑ" δήλωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"