Φίλοι που μας παρακολουθούν

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Προς συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ για τη μεταφορά φυσικού αερίου

Η Ελλάδα έχει ξεκινήσει διερευνητικές συνομιλίες με το Ισραήλ για  πιθανή συνεργασία για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς τις αγορές της  Ευρώπης, είπε ο υπουργός Επενδύσεων Χάρης Παμπούκης την Δευτέρα στο πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με τον κ. Παμπούκη η ιδέα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο  Ισραήλ την προηγούμενη εβδομάδα. Σκοπός του ταξιδιού ήταν.... η περαιτέρω σύσφιγξη των  σχέσεων των δύο κρατών μετά την περυσινή επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin  Netanyahu στην Αθήνα.
   "Οι Ισραηλινοί ανακάλυψαν σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου στη Μεσόγειο.  Προσπαθούμε να δούμε πώς θα μπορούσε η Ελλάδα να γίνει διαμετακομιστικός κόμβος και  κέντρο υπηρεσιών, μια και αποτελεί την φυσική οδό προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη", είπε ο  Παμπούκης σε συνέντευξη το Σαββατοκύριακο. 
Ο Παμπούκης τόνισε ότι οι συζητήσεις για μεταφορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα Λεβιάθαν  δεν είναι παρά διερευνητικές. Η ανακάλυψη του κοιτάσματος ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα,  με την εκτίμηση ότι περιέχει 16 τρις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
 Το Ισραήλ φέρεται ήδη να συζητά ενδεχόμενη συνεργασία στον τομέα του υγροποιημένου  φυσικού αερίου (LNG) με την Κύπρο.
 Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Επενδύσεων, οι άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI) στην  Ελλάδα μειώθηκαν στα 4,5 δις ευρώ το 2009 από 6,9 δις ευρώ το 2006.
Στην αξιολόγηση της  ανταγωνιστικότητας 133 χωρών από το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ (WEF) για τη διετία 2010-11,  η Ελλάδα καταλαμβάνει την 83η θέση. Οι περισσότεροι ερωτηθέντες ανέφεραν την γραφειοκρατία  ως κυριότερο εμπόδιο για επενδύσεις στην Ελλάδα
   Ο Παμπούκης είπε επίσης ότι συζητά με το Κατάρ το ενδεχόμενο επενδύσεων στις  εγκαταστάσεις του πρώην αερολιμένα στο Ελληνικό -- ένα έργο αξίας 5-7 δις ευρώ"Δεν κρύβω ότι συζητάμε με το Κατάρ για αυτό το θέμα και δείχνουν τη στήριξή τους, αλλά δεν  έχουμε περάσει ακόμη στο στάδιο να εξετάσουμε αν θα είναι κερδοφόρο", είπε.
Το έργο ενδεχομένως να περιλαμβάνει την κατασκευή τεχνολογικού πάρκου,  πανεπιστημιούπολης, χρηματοοικονομικού κέντρου, μαρίνας, ξενοδοχείων καθώς και χώρου  πρασίνου στο μέγεθος του Hyde Park στο Λονδίνο, είπε ο υπουργός.
Σύμφωνα με τον Παμπούκη, η Κίνα σκέφτεται να ιδρύσει περιφερειακό ταμείο επενδύσεων στη  νοτιοανατολική Ευρώπη με όχημα την Αναπτυξιακή Τράπεζα της Κίνας (China Development  Bank).  Κινεζικές εταιρίες εξετάζουν επενδύσεις στον λιμένα της Θεσσαλονίκης και στον ΟΣΕ, συνέχισε  ο Παμπούκης, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι οι εν λόγω διαδικασίες θα γίνουν βάσει διαγωνισμών,  σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"