Φίλοι που μας παρακολουθούν

Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Στις πιέσεις για προσφυγή στο μηχανισμό διάσωσης αντιστέκεται η Πορτογαλία

Στο στόχαστρο των αγορών αλλά και όλο και περισσότερων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων έχει βρεθεί η Λισαβόνα, που προσπαθεί να αντισταθεί στις πιέσεις που δέχεται από παντού για προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης.
Διπλωματική πηγή ανέφερε στο Reuters πως Βερολίνο και Παρίσι ασκούν σταθερά πιέσεις στον Πορτογάλο πρωθυπουργό Ζοζέ Σόκρατες και του δείχνουν επιτακτικά την οδό..... προς το μηχανισμό. 
Παράλληλα, όλο και περισσότερες κυβερνήσεις χωρών της Ευρωζώνης -όπως η Ολλανδία και η Φινλανδία- συμφωνούν, σύμφωνα με την ίδια πηγή, πως η προσφυγή της Πορτογαλίας είναι απαραίτητη.

Ο αξιωματούχος ανέφερε πως ανεπίσημες, προκαταρκτικές συνομιλίες με εκπροσώπους της ΕΕ και του ΔΝΤ γίνονται από τα τέλη του καλοκαιριού, οι οποίες προς το παρόν φαίνεται πως έχουν διερευνητικό χαρακτήρα. Η πηγή μάλιστα δεν δίστασε ακόμη και να «κοστολογήσει» τη διάσωση της Πορτογαλίας, τοποθετώντας την μεταξύ 50 και 100 δισ. ευρώ, λέγοντας πως αυτό θα εξαρτηθεί και από τις ανάγκες του εγχώριου χρηματοπιστωτικού τομέα.


Το στοίχημα έχει σημασία τόσο για την Πορτογαλία όσο και για την Ισπανία:
Η Μαδρίτη ανησυχεί όχι μόνο για τα δικά της δημοσιονομικά, αλλά και για τις επιπτώσεις των προβλημάτων της Πορτογαλίας στο ισπανικό τραπεζικό σύστημα (καθώς οι ισπανικές τράπεζες κατέχουν μεγάλο μέρος των πορτογαλικών ομόλογων).

Νωρίτερα την Κυριακή, εκπρόσωπος της πορτογαλικής κυβέρνησης διέψευσε εκ νέου πως Γερμανία και Γαλλία ωθούν τη Λισαβόνα να ζητήσει διάσωση
Ο ίδιος ο Ζ. Σόκρατες επανέλαβε πως η χώρα «κάνει ό,τι χρειάζεται, και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει», αναφέροντας πως η πορεία των δημοσίων εσόδων και εξόδων είναι το καλύτερο σημάδι εμπιστοσύνης που μπορεί να δώσει στις διεθνείς αγορές.

Υψηλοί παραμένουν οι τόνοι και στην πορτογαλική πολιτική σκηνή: Η αντιπολίτευση προειδοποιεί πως πιθανή προσφυγή θα ισοδυναμεί με πτώση της κυβέρνησης Σόκρατες και προσφυγή και στις κάλπες.


«Αν έχουμε ανάγκη να προσφύγουμε σε εξωτερική βοήθεια, αυτό σημαίνει ότι η στρατηγική απέτυχε» ανέφερε την Κυριακή σε συνέντευξή του ο Πέντρο Κοέλιο, πρόεδρος του κεντροδεξιού PSD, υπογραμμίζοντας πως «αυτός που οδήγησε τη χώρα σε μια τέτοια κατάσταση, δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία και να οδηγήσει στην ανάκαμψη την επόμενη ημέρα».


Η πορτογαλική κυβέρνηση υπογραμμίζει πως τα στοιχεία για το 2010 έδειξαν πως η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο ενώ επιτεύχθηκε ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος σε 7,3% επί του ΑΕΠ (από 9,4% πέρυσι).


Τo spread των πορτογαλικών ομολόγων όμως συνεχίζουν να ανεβαίνουν και το κόστος των δανεισμού της χώρας αυξάνεται σταθερά σε κάθε δημοπρασία πορτογαλικών χρεογράφων. Την ερχόμενη εβδομάδα, η Πορτογαλία ετοιμάζεται να προχωρήσει σε δημοπρασία ομολόγων αξίας 1,25 δισ. ευρώ, το επιτόκιο των οποίων με βάση τα τρέχοντα επίπεδα των spread θα διομορφωνόταν υποθετικά μεταξύ 6,4% και 7,2%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"