Φίλοι που μας παρακολουθούν

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Εντός ευρώ, εν μέσω κρίσης, η Εσθονία

Παρά την ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για το ευρώ, το μικρό κράτος της Εσθονίας στις ακτές της Βαλτικής ετοιμάζεται να εισέλθει στη ζώνη του ευρώ τα μεσάνυχτα της Πρωτοχρονιάς για να γίνει το 17ο μέλος της ζώνης του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.
Η είσοδος της Εσθονίας έχει, ωστόσο, μεγάλη συμβολική σημασία, καθώς θα αποδείξει ότι.... το φιλόδοξο νομισματικό πείραμα της ηπείρου μας συνεχίζει να προσελκύει συμμετοχές, παρά την κρίση. 
Από τη μεριά της, η Εσθονία δηλώνει πρόθυμη να βοηθήσει, προσφέροντας δάνειο ύψους 130 εκατ. ευρώ για τη διάσωση της Ιρλανδίας, παρότι ο κρατικός προϋπολογισμός της βαλτικής χώρας δεν ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ.
Σημαντική μερίδα της εσθονικής κοινωνίας θεωρεί ότι το ευρώ αποτελεί επιστέγασμα 20 ετών προσπαθειών
Για την πλειοψηφία των Εσθονών, η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση κατέστη επιτακτική ανάγκη, μετά την «κυβερνο-επίθεση» που δέχθηκαν τα δίκτυα υπολογιστών της χώρας από τη Ρωσία.
Το ευρώ δεν απολαμβάνει, όμως, καθολικής αποδοχής. Σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι οι διαφωνούντες με την είσοδο της χώρας στη ζώνη του ευρώ ξεπερνούν το 50%, από 60% που ήταν πριν πέρσι. Πολλοί από αυτούς εκτιμούν ότι οι τιμές των αγαθών θα αυξηθούν, όπως έγινε και σε άλλες χώρες τη διεύρυνσης του ευρώ. Παρόλα αυτά, οι αναλυτές εκπλήσσονται από το γεγονός ότι ο ευρωσκεπτικισμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, παρά τον καταιγισμό κακών ειδήσεων από την ευρωζώνη.
Για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, η Εσθονία είναι φτωχή χώρα, με μέσο μηνιαίο μισθό 760 ευρώ και την ανεργία να βρίσκεται στο 15,5%.  
Πέρσι, η εθνική οικονομία υπέστη το ισχυρότερο πλήγμα της, με υποχώρηση της ανάπτυξης κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες, μία από τις χειρότερες σχετικές επιδόσεις στην Ευρώπη των 27. 
Η εσθονική οικονομία, όμως, απέδειξε ήδη την ικανότητά της να υιοθετεί την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες. Η ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο του έτους ήταν της τάξης του 5%, χάρη στην ενίσχυση των εξαγωγών.
Στο μεταξύ, η χώρα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση δημοσιονομικής πειθαρχίας, διατηρώντας πλεονασματικούς προϋπολογισμούς για επτά συνεχόμενα έτη από το 2002 και εμφανίζοντας το χαμηλότερο δημόσιο χρέος από τα κράτη της ευρωζώνης.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"