Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ: ΑΠΟΣΥΡΕ ΤΟΝ «ΑΤΤΙΛΑ» ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΘΕΙ Η ΛΥΣΗ!

Η Τουρκία και η ενταξιακή της πορεία θα βρεθούν από τώρα ως τον Μάρτιο στο μικροσκόπιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με το Κυπριακό να έχει, ως είθισται, πρωταγωνιστικό ρόλο.
Την περασμένη Πέμπτη συζητήθηκε ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκθεση αξιολόγησης για την Τουρκία, με εισηγήτρια την Oλλανδή ευρωβουλευτή Ρία Ομεν, η οποία δήλωσε ότι.... «Εάν ο καθένας επιμένει στις θέσεις του και στις τροπολογίες επί των παραγράφων για το Κυπριακό, στο τέλος θα σπάσουμε ο ένας τα κεφάλι του άλλου»!

Αποχώρηση του «Αττίλα»

Στην έκθεση «η Τουρκία καλείται να υποστηρίξει ενεργά την υφιστάμενη διαδικασία των συνομιλιών και να συνδράμει με σταθερούς όρους για μια τελική διευθέτηση του Κυπριακού και να διευκολύνει τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος στις συνομιλίες, αρχίζοντας από την απόσυρση αμέσως των δυνάμεών της από την Κύπρο».

Πέραν της διεθνούς πτυχής, γίνεται αναφορά και στην εσωτερική, τη δικοινοτική. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «καλεί, εντόνως, τις δύο Κοινότητες, όπως το ζήτησε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, να κεφαλαιοποιήσουν την πρόοδο που έχει ήδη σημειωθεί στις συνομιλίες με σκοπό την εξεύρεση λύσης, η οποία να είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και με τις αρχές επί των οποίων είναι θεμελιωμένη η ΕΕ»
Και προσθέτει ότι «η λύση θα είναι προς το συμφέρον των Κυπρίων πολιτών, της ΕΕ και της Τουρκίας».

Οι αγνοούμενοι

Στην έκθεση ενθαρρύνεται η Τουρκία να εντείνει τη στήριξή της στην Επιτροπή για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και ειδικότερα να διευκολύνει «την πρόσβαση στις στρατιωτικές ζώνες του βορρά». Επίσης αποδοκιμάζει το γεγονός ότι η Άγκυρα δεν έχει εφαρμόσει το πρόσθετο Πρωτόκολλο και ως εκ τούτου επηρεάζονται οι ενταξιακές τη διαδικασίες. 
Γι' αυτό, όπως αναφέρεται, η Άγκυρα καλείται να το εφαρμόσει πλήρως. Επιπροσθέτως εκφράζεται λύπη γιατί η Τουρκία μπλοκάρει τις σχέσεις ΝΑΤΟ - ΕΕ που αφορούν ζητήματα πέραν του «Berlin Plus».

Το κεφάλαιο της ενέργειας

Η έκθεση όχι μόνο βάσει των κανόνων της ΕΕ, αλλά και βάσει των συμφερόντων. Μ' αυτήν τη λογική το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να προχωρήσει στο άνοιγμα του κεφαλαίου για την ενέργεια για το οποίο ασκεί βέτο η Kυπριακή κυβέρνηση, λόγω των παρενοχλήσεων από τουρκικά πλοία των ερευνών που διεξάγονται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου για την ανεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου και την εκμετάλλευσή τους.

Χωρίς Αμμόχωστο και εποίκους

Σε σύγκριση με το περυσινό κείμενο για το θέμα της Κύπρου υπάρχουν οι εξής διαφορές:

1. Σε ό,τι αφορά το Πρωτόκολλο, δεν γίνεται ρητή αναφορά στις Tουρκικές υποχρεώσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ούτε στην άρση του εμπάργκο σε βάρος των κυπριακών πλοίων και αεροπλάνων. Όπως επίσης δεν γίνεται αναφορά στην ομαλοποίηση των σχέσεων της Άγκυρας με όλα τα κράτη μέλη χωρίς διακρίσεις.

2. Δεν γίνεται αναφορά ούτε στην επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους, ούτε στους εποίκους.

Χάλκη και «casus belli»

Αναφορές υπάρχουν στην έκθεση και στα Ελληνοτουρκικά, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ζητά από την Άγκυρα να τερματίσει το «casus belli» σε βάρος της Ελλάδας στο Αιγαίο. 
Η Τουρκία καλείται επίσης να αναγνωρίσει την Οικουμενικότητα του Πατριάρχη και ταυτοχρόνως αναμένεται η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης.

Αλλαγή εκλογικού νόμου

Για τα εσωτερικά ζητήματα στην Τουρκία γίνεται αναφορά στα οξύτατα προβλήματα που αφορούν την παραβίαση της ελευθεροτυπίας και τα δικαιώματα των γυναικών, ενώ αντιμετωπίζεται θετικά η πρόοδος η οποία, κατά την εισηγήτρια, σημειώνεται στις σχέσεις πολιτικών και στρατού. 
Επιπροσθέτως η Ευρωβουλή καλεί το τουρκικό Κοινοβούλιο να αναλάβει τον έλεγχο των αμυντικών προϋπολογισμών. Παράλληλα η Τουρκία καλείται να αλλάξει τον εκλογικό νόμο και ειδικότερα το όριο του 10% που πρέπει να συγκεντρώσει σήμερα ένα κόμμα για να μπορεί να εισέλθει στη Βουλή.

Στο επόμενο διάστημα θα κατατεθούν τροπολογίες και η έκθεση θα τεθεί για ψηφοφορία αρχικά στην Επιτροπή Εξωτερικών και εν συνεχεία, έως τον Μάρτιο, στην Ολομέλεια.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"