Φίλοι που μας παρακολουθούν

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Ισραήλ: Μεγάλες βλέψεις για φυσικό αέριο

Βλέψεις για να καταστεί εξαγωγέας φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με την εμπλοκή της Ελλάδας και της Κύπρου, φαίνεται να έχει το Ισραήλ, σύμφωνα με τον Ισραηλινό Υπουργό Εθνικών Υποδομών Ουζί Λαντάου.
''Το Ισραήλ θα μπορούσε να καταστεί εξαγωγέας αερίου στην Ευρώπη. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε σε ένα τέτοιο σχέδιο με ξένους επενδυτές, αλλά και με την Ελλάδα και την Κύπρο'', δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (ΓΠΕ) ο κ. Λαντάου.
Ωστόσο, αμφισβητήσεις από το Λίβανο αλλά και.... εσωτερικές διαμάχες στο Ισραήλ γύρω από τη φορολόγηση των εταιρειών που εκμεταλλεύονται κρατικούς πόρους μπορεί να αναστείλουν τα σχέδια του Τελ Αβίβ, όπως μετέδωσε το ΓΠΕ.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο κ. Λαντάου δήλωσε ότι το ένα από τα δύο υποσχόμενα οικόπεδα, το Ταμάρ, βόρεια της ακτής της Χάιφα, περιέχει περίπου οκτώ εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Παράλληλα, όπως είπε, το κοντινό οικόπεδο Λεβιάθαν ''μπορεί να περιέχει διπλάσια (ποσότητα) και να καλύψει τις καταναλωτικές ανάγκες του Ισραήλ για 25 χρόνια''.
Εξάλλου, σύμφωνα με την Noble Energy, το Ταμάρ ''ήταν η μεγαλύτερη ανακάλυψη φυσικού αερίου στον κόσμο το 2009''.
Ωστόσο, όπως μεταδίδεται, οι πρόσφατες ανακαλύψεις βρίσκονται σε αμφισβητούμενα ύδατα, με το Λίβανο και άλλα χώρες να εκφράζουν ανησυχίες για τις προθέσεις του Ισραήλ για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, ενώ αντεγκλήσεις στο εσωτερικό της χώρας σε σχέση με τους φόρους και τα δικαιώματα στο ισραηλινό κράτος παρουσιάζονται ως επιπρόσθετα εμπόδια.
Το Ισραήλ δεν έχει οριοθετήσει επίσημα τα θαλάσσια σύνορα του με το Λίβανο, ενώ οι δύο χώρες βρίσκονται τεχνικά σε εμπόλεμη κατάσταση.
''Καμία από τις αιτιάσεις του Λιβάνου δεν έχουν νομικό, οικονομικό ή χαρτογραφικό χαρακτήρα. Το Ισραήλ θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά του με όλες τις αναγκαίες δυνάμεις'', δήλωσε ο κ. Λαντάου.
Στο θέμα ενεπλάκη και η Τουρκία, μέχρι πρότινος σύμμαχος του Ισραήλ, η οποία ''αντέδρασε οργισμένα'' στη συμφωνία που υπέγραψαν το Τελ Αβίβ και η Λευκωσία για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο χωρών.
Η συμφωνία, σύμφωνα με τον Λαντάου, ''θέτει τα όρια των θαλάσσιων συνόρων βορείως του Ισραήλ και καθορίζει τα θαλάσσια σύνορα με το Λίβανο''.
Ο κ. Λαντάου παραμέρισε τις τουρκικές επικρίσεις, λέγοντας πως ''η συμφωνία με την Κύπρο καθορίζει ξεκάθαρα τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο''.
Ενδιαφέρον προκαλεί και η εσωτερική διαμάχη που ξέσπασε με αφορμή τις χαμηλές φορολογίες και δικαιώματα που εισπράττει το ισραηλινό κράτος από εταιρείες εκμετάλλευσης κρατικών φυσικών πόρων.
Πριν τις ανακαλύψεις του Ταμάρ και Λεβιάθαν, το Ισραήλ συνέλεγε σχετικά πενιχρές φορολογίες και δικαιώματα, που έφταναν μέχρι το 30%, οι οποίες είχαν στόχο την ενθάρρυνση τόσο ντόπιων όσο και ξένων εταιρειών να αναλάβουν το ψηλό κόστος έρευνας για φυσικό αέριο και άλλους πόρους.
Στον απόηχο των ανακαλύψεων του Λεβιάθαν και Ταμάρ, η ισραηλινή Κυβέρνηση συνέστησε επιτροπή που θα καταρτίσει νέους φόρους και δικαιώματα, ενώ ενδεχομένως τα νέα τέλη να είναι αναδρομικά, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα.
Η πιο ηχηρή φωνή αντίδρασης ανήκει στην αμερικανική Νoble Energy - η οποία κατέχει τα δικαιώματα για το οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ - που κατέχει το 39,6% των δικαιωμάτων επί του Λεβιάθαν, ενώ πληροφορίες φέρουν την αμερικανική εταιρεία να επιζητεί την παρέμβαση του Αμερικανού Πρεσβευτή στο Ισραήλ για να προστατέψει τα συμφέροντά της.
Ενώ ο Υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ επιθυμεί να δει ψηλότερα τέλη, ο κ. Λαντάου επιθυμεί να τερματιστεί ''η αβεβαιότητα η οποία ώθησε τις τράπεζες που εμπλέκονται στα σχέδια φυσικού αερίου να παγώσουν δάνεια ύψους 2,5 δισ δολαρίων''.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"