Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

"Πέρασε" το πολυνομοσχέδιο

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, τα ξημερώματα της Τετάρτης, το επίμαχο πολυνομοσχέδιο που φέρνει μειώσεις μισθών και εργασιακές ανατροπές-εξπρές στον ιδιωτικό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Τα άρθρα για τα εργασιακά, τις επιχειρησιακές συμβάσεις και τις αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ πέρασαν με τις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ενώ αυτά για τις ΔΕΚΟ και τους μισθούς και τις προσλήψεις στο Δημόσιο....
υπερψηφίστηκαν και από τη Νέα Δημοκρατία. Για τις ΔΕΚΟ είπε "ναι" και η Ντόρα Μπακογιάννη.

ΚΚΕ -που ζήτησε τις ονομαστικές ψηφοφορίες- και ΣΥΡΙΖΑ είπαν "όχι" σε όλα, ενώ ο ΛΑΟΣ αποχώρησε από τη διαδικασία.

Απρόσμενη τροπή έλαβε νωρίτερα η ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του πολυνομοσχεδίου. Ο βουλευτής Πρεβέζης του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Παπαχρήστος είπε "όχι", με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός να υπογράψει αμέσως τη διαγραφή του από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, που παραμένει πλέον με 156 μέλη.

Επί της αρχής τo πολυνομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με αυτές τις 156 ψήφους του κυβερνώντος κόμματος και 130 κατά.

Η συζήτηση που προηγήθηκε διεξήχθη σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, ενώ εξαιτίας του κατεπείγοντος χαρακτήρα της διαδικασίας τον λόγο εκτός από τους πολιτικούς αρχηγούς έλαβε περιορισμένος αριθμός μελών του Κοινοβουλίου.

Κατά την ομιλία του, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου απέρριψε τις επικρίσεις περί κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους και υπερασπίστηκε το πολυνομοσχέδιο, λέγοντας πως βάζει "τάξη και κανόνες" στον εργασιακό τοπίο και ταυτόχρονα προωθεί τις μεγάλες τομές που έχει ανάγκη ο τόπος. Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται με μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον.

"Η εκάστοτε εκλεγμένη κυβέρνηση, με τη νομιμοποίηση που της δίνει η ψήφος στις τελευταίες εκλογές και με την ψήφο εμπιστοσύνης που έχει λάβει από την ελληνική Βουλή, καλείται να νομοθετήσει και κρίνεται. Κρίνεται προφανώς στις επόμενες εκλογές, με βάση το τι παρέλαβε και τι παρέδωσε" είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Και πρόσθεσε: "Κρίνεται όμως και κάθε μέρα, από τα ΜΜΕ, από τους ίδιους τους βουλευτές της και προφανώς τους πολίτες. Και πρέπει να μπορεί να νομοθετεί με καθαρή συνείδηση... παίρνοντας υπόψη όχι το εκάστοτε πολιτικό κόστος, αλλά με μοναδικό  γνώμονα το δημόσιο συμφέρον".

Αναφερόμενος στις ανατροπές στις ΔΕΚΟ, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε: "Δεν θέλουμε, και αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάει σε απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Χρειάζεται, όμως, να υπάρξει σταδιακή προσαρμογή του μιοσθολογικού μας κόστους στον δημόσιο τομέα".

Από τη ΝΔ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Μανώλης Κεφαλογιάννης τόνισε ότι "δεν είναι δυνατόν από το 1974 να έχουν ψηφιστεί 18 νομοσχέδια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και μόνο σε ένα χρόνο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να έχει ψηφίσει με αυτή τη διαδικασία 7", ενώ ο εισηγητής του κόμματος Νίκος Βρούτσης κατήγγειλε την κυβέρνηση πως με το πολυνομοσχέδιο "αθέτησε τις προεκλογικές δεσμεύσεις της", εξαπατώντας τον λαό.

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι "έχει επιλέξει τον εργατικό μεσαίωνα", ενώ ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως "πρωθυπουργός και υπουργός των Οικονομικών έχουν πει τόσα πολλά ψέματα σε τόσο συντομο χρονικό διάστημα" και πρόσθεσε πως όσο πιο γρήγορα φύγει ξη κυβέρνηση, τόσο καλύτερα για τη χώρα.

Οξύτατος ήταν και ο Γιώργος Καρατζαφέρης, που απευθυνόμενος στην κυβέρνηση τόνισε: "Να αλλάξετε πολιτική και αν δεν μπορείτε, να σηκωθείτε να φύγετε, γιατί οδηγείτε τη χώρα από λάθος σε λάθος και από μαρασμό σε μαρασμό. Δεν μπορεί άλλο η Ελλάδα να παρακολουθήσει αυτά τα τερτίπια που χρησιμοποιείτε. Είναι λάθος, είναι θάνατος, είναι το μνημόσυνο της πατρίδας".

Ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε πως "είναι απαράδεκτο η Βουλή να μετατρέπεται είτε σε χειροκροτητή είτε σε αποδοκιμαστή των κυβερνητικών επιλογών" και μίλησε για "βαρύτατο χτύπημα στην καρδιά του κοινωνικού κράτους" και για "αποσάρθρωση των εργασιακών κοινωνικών δικαιωμάτων".

Νωρίτερα, ο υπουργός είχε υποχρεωθεί να αποσύρει από το επίμαχο πολυνομοσχέδιο τη ρύθμιση για διαγραφή χρεών ύψους 24 δισεκατομμυρίων ευρώ προς το Δημόσιο, μετά την προειδοποίηση πολλών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ότι θα την καταψηφίσουν.

Ένταση προκλήθηκε την Τρίτη το απόγευμα στη Βουλή και μεταξύ ΛΑΟΣ και Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή την πρόθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ψηφίσει τις 10 από τις 18 διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, και κυρίως τη ρύθμιση για τις ΔΕΚΟ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης χαρακτήρισε τους βουλευτές της ΝΔ "δεκανίκια του ΠΑΣΟΚ και πατερίτσες" και είπε ότι το δικό του κόμμα καταψηφίζει όλα τα άρθρα.

"Μπορώ να κατανοήσω τις ενοχές των βουλευτών του ΛΑΟΣ επειδή ψήφισαν το μνημόνιο, δεν μπορώ όμως να κατανοήσω και να συγχωρήσω τη διαστρέβλωση της αλήθειας" απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"