Στήριξη με 3 δισ. ευρώ από το 2011 της παραγωγής προϊόντων που θ’ αποτελούν το εθνικό μας «καλάθι», όπως το λάδι, οι ελιές, το κρασί, το ψωμί και το σκληρό σιτάρι, το μέλι, τα τυριά (φέτα και γραβιέρα), τα φρούτα και τα λαχανικά:
Αυτό προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Κανελλόπουλος, από το βήμα της ημερίδας που διοργάνωσε η οικονομική εφημερίδα «Εξπρές» στην Καλαμάτα, με θέμα.... «Προϊόντα ονομασίας προέλευσης, τουρισμός και προσέλκυση επενδύσεων: Πυλώνες στήριξης της μεσσηνιακής οικονομίας», την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο «Filoxenia».
Τα παραπάνω αναφέρονται σε λεπτομερή ανακοίνωση της εφημερίδας «Εξπρες» για την εκδήλωση. Στην ίδια ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:
"Ο κ. Κανελλόπουλος αναφέρθηκε στην αλλαγή του μοντέλου οργάνωσης της γεωργίας που επιχειρείται από το υπουργείο και τον ενεργό ρόλο που θα έχουν πλέον οι νέες αιρετές Περιφέρειες. Οι στόχοι του υπουργείου είναι, η αύξηση της παραγωγής σύμφωνα με τους κανόνες της καλής γεωργίας, επικεντρωμένη στα ποιοτικά και πιστοποιημένα προϊόντα, και η ανάδειξη της μεσογειακής διατροφής.
Χαιρετισμό εκ μέρους της εφημερίδας απηύθυνε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Γιώργος Καλοφωλιάς ο οποίος τόνισε ότι προδιαγράφεται ένα πολύ δυνατό μέλλον για την Μεσσηνία, ειδικά στον πρωτογενή τομέα, επισημαίνοντας παράλληλα την διαρκή διάθεση της εφημερίδας να συμβάλει στην ανάπτυξη συνολικά της ελληνικής περιφέρειας. Στην επιλογή του θέματος αναφέρθηκε από την πλευρά του ο διευθυντής του υποκαταστήματος Δυτικής Ελλάδος - Πελοποννήσου και Ηπείρου, που είχε την ευθύνη διοργάνωσης του συνεδρίου, δημοσιογράφος Ανδρέας Αλεξ. Βρης, επισημαίνοντας ότι η «Εξπρές» με τις πρωτοβουλίες της θέλει να συμβάλει στην διασύνδεση των κέντρων εξουσίας της πρωτεύουσας με την περιφέρεια.
Χαιρετίζοντας την διοργάνωση της εκδήλωσης από τον Ομιλο Καλοφωλιά, ο νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος τόνισε ότι στην κατήφεια και τον γενικότερο προβληματισμό που έχει διαμορφώσει η οικονομική κρίση, η παρουσία της «Εξπρές» στην Καλαμάτα «φέρνει έναν άνεμο αισιοδοξίας, ένα χαμόγελο και την ελπίδα για ανάκαμψη».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας επεσήμανε ότι «η περιοχή θα βγει πιο δυνατή από την κρίση αν πορευτούμε ενωμένοι. Ερχονται καλύτερες ημέρες».
Μηνύματα απέστειλαν ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς και η βουλευτής Μεσσηνίας Νάντια Γιαννακοπούλου, επισημαίνοντας την δύναμη της συλλογικότητας στην διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος για τον τόπο.
Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε ο βουλευτής Κοζάνης και υπεύθυνος του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Κασσαπίδης, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη ολοκληρωμένου σχεδιασμού στήριξης της αγροτικής παραγωγής, παράλληλα με την ενεργοποίηση μηχανισμού αξιολόγησης και αξιοποίησης του τελικού προϊόντος, με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας.
Το ενδιαφέρον του ακροατηρίου κέντρισε η συνοπτική παρουσίαση των στοιχείων μελέτης που έχει εκπονήσει η εταιρεία μελετών Data RC για λογαριασμό του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, από τον διευθυντή της Θεόδωρο Λουλούδη, βάσει των οποίων προκύπτει η θετική αναπτυξιακή πορεία του Νομού Μεσσηνίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ε.Ε. του Συνδέσμου Βιομηχανιών Φαίδωνας Κουνινιώτης, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «η ανατροπή σε περιόδους μεγάλων κρίσεων και η ανάπτυξη ξεκίνησε από τοπικές - περιφερειακές ενεργές δυνάμεις, με προϋπόθεση τη συμμετοχή και τη συνεργασία».
Στην πρώτη ενότητα της εκδήλωσης με θέμα «Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης και Ενίσχυση της Εξωστρέφειας: Εμπειρίες- Δυνατότητες - Προοπτικές», ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος περιγράφοντας την δεινή θέση του κλάδου της κτηνοτροφίας στη χώρα μας, αλλά και τις ευκαιρίες που υπάρχουν για την ανάπτυξή του παραγωγικού τομέα.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γιώργος Καραμπάτος τόνισε την ανάγκη «συμμαχίας για την ενδυνάμωση της μεσσηνιακής αγοράς», με προτεραιότητα την αναζήτηση νέων ευκαιριών, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Μεσσηνίας και σχεδιάζοντας κινήσεις που θα διασφαλίσουν μια ανταγωνιστική θέση στην αγορά του σήμερα και του μέλλοντος.
Με τις θεσμικές του ιδιότητες ως αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας και μέλους της Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Agrino Κώστας Πιστιόλας πρότεινε τη δημιουργία, με την αρωγή της Ελληνικής Πολιτείας, ενός μηχανισμού ελέγχου προέλευσης των προϊόντων που πωλούνται στην ελληνική αλλά και τις διεθνείς αγορές, ώστε να αποτραπούν οι ελληνοποιήσεις, με τη σύσταση εργαστηρίου - οργανισμού ανάλυσης ισοτόπων (DNA) στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος.
Εκ μέρους της Εθνικής Τράπεζας ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πιστοδοτήσεων ΜμΕ Σπύρος Φλώρος επεσήμανε ότι η τράπεζα βρίσκεται και θα βρίσκεται κοντά στον επιχειρηματία, ειδικά στους μικρομεσαίους, στηρίζοντας την ελληνική οικονομία και την ανάπτυξη.
Στην δεύτερη ενότητα, παρουσιάζοντας συνοπτικά την μελέτη του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για την «Γαστρονομία στο μάρκετινγκ του Ελληνικού Τουρισμού», η Αγγελική Καραγκούνη, project manager του ΣΕΤΕ, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα θα πρέπει να ενταχθούν στο χαρτοφυλάκιο των προϊόντων του ελληνικού τουρισμού.
Από την πλευρά του ο επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΤ Σωτήρης Βαρελάς επεσήμανε ότι οι τομείς της παραγωγής και του τουρισμού έχουν ένα ευρύ πεδίο συνεργασιών που πρέπει να υλοποιήσουν ώστε από κοινού να ενδυναμώσουν την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.
Στην ίδια κατεύθυνση η πρόεδρος της Ν.Ε. Τουριστικής Προβολής της Νομαρχίας Μεσσηνίας Αντωνία Μπούζα επεσήμανε ότι η ένταξη και προώθηση των παραγόμενων τοπικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας στην τουριστική αγορά πρέπει να αποτελεί έναν βασικό στόχο, αμοιβαία επωφελή και για την τοπική γεωργία και για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Τέλος, ο πρόεδρος του Μανιατάκειου Ιδρύματος Δημήτρης Μανιατάκης ανέφερε ότι «η αναγνώριση της μεσογειακής διατροφής ως μνημείο Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς δεν επιφέρει θετικά αποτελέσματα μόνο σε επίπεδο προώθησης της υγείας και του πολιτισμού, αλλά έχει και απτά οικονομικά οφέλη, αφού μπορεί να λειτουργήσει ως ένα αποτελεσματικό μέσο προώθησης των τοπικών αγροτικών προϊόντων όπως το ελαιόλαδο, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και το κρασί, τα οποία αποτελούν και τη βάση της μεσογειακής διατροφής.
Ξεχωριστή στιγμή και εξαιρετικά ευχάριστη έκπληξη κατά την διάρκεια της εκδήλωσης αποτέλεσε η απονομή τιμητικής διάκρισης από την εφημερίδα «Εξπρές» στον ελαιοκόμο Γιώργο Κόκκινο για τη συμβολή του στη σύσταση, μαζί με 55 ιδρυτικά μέλη, στη Χώρα Μεσσηνίας της πρώτης ομάδας παραγωγών για την εφαρμογή ολοκληρωμένης διαχείρισης ελαιοκαλλιέργειας, που αποτέλεσε πανευρωπαϊκή πρωτοπορία. Την τιμητική διάκριση παρέλαβε ο κ. Κόκκινος από τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Ομίλου «Εξπρές» Δημήτρη Καλοφωλιά, τον γ.γ. Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Κανελλόπουλο και τον βουλευτή Κοζάνης Γιώργο Κασσαπίδη.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με διαλογική συζήτηση, στην διάρκεια της οποίας έγιναν παρεμβάσεις μεταξύ άλλων από τους Βασίλη Κοζομπόλη, πρόεδρο της ΕΑΣ Μεσσηνίας, Παναγιώτη Στέφανο, γραμματέα του Εργατικού Κέντρου, Παναγιώτη Αλευρά, εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ενωσης Γεοπώνων ΔΥ και Γιώργο Αγγελόπουλο, στέλεχος της Συκικής.
Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν η Νομαρχία Μεσσηνίας, ο Δήμος Καλαμάτας και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, με μεγάλο χορηγό την Εθνική Τράπεζα και χορηγούς τους: Οινομεσσηνιακή, Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Καλαμάτας, Συκική, Interamerican, Ενωση Ξενοδόχων Ν. Μεσσηνίας και Arte Creative Team".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"