Φίλοι που μας παρακολουθούν

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

G20: Διαφωνίες και απαισιοδοξία στη Σεούλ

Σας ευχαριστώ ηγέτες για τη μεγάλη πρόοδο που επιτεύχθηκε στη συνάντηση», είπε o πρόεδρος της Νότιας Κορέας κατά την έναρξη της πρώτης μεγάλης συνάντησης της συνόδου, χωρίς ωστόσο να αναφέρει τα σημεία στα οποία σημειώθηκε αυτή η μεγάλη πρόοδος. 
Ωστόσο τα μέλη της Ομάδας των 20 συνεχίζουν να διαφωνούν σχετικά με το.... έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου που έχει προκαλέσει ελλείμματα στα κράτη που εισάγουν και τεράστια πλεονάσματα στα κράτη που εξάγουν όπως η Κίνα και η Γερμανία.
Συγκεκριμένα κράτη του G20 που έπρεπε να προχωρήσουν σε μεγάλες διασώσεις των τραπεζών τους με χρήματα των φορολογούμενων κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κατάρρευσης, όπως οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία, τάσσονται υπέρ της επιβολής πρόσθετων κεφαλαιακών «μαξιλαριών» σε συστημικές τράπεζες. 
Όμως άλλες όπως η Γαλλία, όπου το τραπεζικό σύστημα αποδείχθηκε πιο ανθεκτικό, υποστηρίζουν ότι η πιο αυστηρή εποπτεία των παγκόσμιων συστημικών τραπεζών είναι η σωστή απάντηση, ειδικότερα από τη στιγμή που οι τράπεζες ήδη θα έχουν να αντιμετωπίσουν πιο αυστηρές απαιτήσεις για τα κεφάλαια και τη ρευστότητα όταν τα νέα πρότυπα που είναι γνωστά ως κανόνες της Βασιλείας III τεθούν σε εφαρμογή από το 2013.
Ενδεικτικό του κλίματος είναι το γεγονός ότι στα παρασκήνια της συνόδου, οι διαπραγματεύσεις «κόλλησαν» ακόμα και στο θέμα της κοινής ανακοίνωσης για το κλείσιμο της Συνόδου σήμερα.
Τελικά, η ανακοίνωση συντάχθηκε και δόθηκε στη δημοσιότητα, επιχειρώντας την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ανήσυχων αγορών για την οικονομική και πολιτική κατάσταση της Ιρλανδίας.
Οι υπουργοί Οικονομικών υπενθυμίζουν το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι συνομιλίες που ξεκίνησαν στο πλαίσιο της ζώνης του ευρώ ως προς τους μηχανισμούς αντιμετώπισης μελλοντικών κρίσεων, διευκρινίζοντας ότι αυτές δεν αφορούν σε καμία περίπτωση τη σημερινή κατάσταση ορισμένων υπερχρεωμένων χωρών. "Κάθε νέος μηχανισμός δεν θα εφαρμοσθεί παρά μετά τα μέσα του 2013, χωρίς καμία συνέπεια για τη σημερινή κατάσταση", αναφέρουν οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, την Ιταλίας και της Ισπανίας.
Με βάση κοινή γαλλο-γερμανική πρόταση, οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ δέχθηκαν στα τέλη Οκτωβρίου επί της αρχής μια περιορισμένη τροποποίηση της συνθήκης της Λισαβόνας για τη δημιουργία ενός μηχανισμού οικονομικής στήριξης χωρών που βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, με την πιθανή εισαγωγή ρήτρας που θα προβλέπει τη συμμετοχή των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν στην κατοχή κρατικά ομόλογα των χωρών αυτών στο κόστος της διάσωσης.
Προηγουμένως, οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γερμανίας και τη Γαλλίας είχαν έκτακτες συνομιλίες στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20, αφού ο πανικός που κατέλαβε τις αγορές για το ιρλανδικό χρέος εκτίναξε σε ύψος ρεκόρ τα spreads επηρεάζοντας τη θέση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέκρινε τους επενδυτές που φοβούνται ότι η Ιρλανδία θα είναι η πρώτη χώρα της ευρωζώνης η οποία θα οδηγηθεί σε πτώχευση, λέγοντας ότι δεν κατόρθωσαν να κατανοήσουν τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς οικονομικής στήριξης στους οποίους έχει τη δυνατότητα να προσφύγει μία χώρα της ζώνης του ευρώ.
Οι Financial Times σημειώνουν ότι η Γαλλία από την Παρασκευή, όταν αναλάβει για τον επόμενο χρόνο την προεδρία του G20, θα πρέπει να αρχίσει ένα προσεκτικό διπλωματικό παιχνίδι αν θέλει να έχει ελπίδες να προωθήσει τη φιλόδοξη ατζέντα της.
Επιπλέον, η γαλλική προεδρία γνωρίζει ότι παρόλο που πρέπει να συνταχθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη διόρθωση των ανισορροπιών της (αφού είναι μια χώρα με έλλειμμα), δεν τη συμφέρει να αντιπαρατεθεί με την Κίνα και τη Γερμανία, τον πιο σημαντικό εταίρο της στην Ευρώπη.

Κ. Λαγκάρντ: Πέρασε η κρίση

Η υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση ότι ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης που κατέγραψε η Γαλλία κατά το τρίτο τρίμηνο του 2010 (+0,4%) ήταν "ένα καλό ποσοστό που εδραιώνει τη μετάβαση στην μετά την κρίση εποχή"
Η κα Λαγκάρντ μίλησε "για καλά νέα" και για "ένα καλό ποσοστό που εδραιώνει τη μετάβαση στην μετά την κρίση εποχή, σε ένα διεθνές περιβάλλον που βρίσκεται σε στενότητα, με πολλές επί τα χείρω αναθεωρήσεις του ρυθμού ανάπτυξης".
Σύμφωνα με την κα Λαγκάρντ, οι προβλέψεις της γαλλικής κυβέρνησης για ρυθμό ανάπτυξης 2% το 2011 "φαίνονται λογικές", ακόμη και εάν η κυβέρνηση, όπως παραδέχεται και η ίδια η υπουργός, αναφέρεται "περισσότερο στο καλύτερο πιθανό ποσοστό" των "διεθνών προβλέψεων", οι οποίες κυμαίνονται "μεταξύ 1,6% και 2,1%".
Η κα Λαγκάρντ δήλωσε ότι "η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε δύο φορές πιο γρήγορα απ' ό,τι το δεύτερο τρίμηνο", ότι οι Γάλλοι "άρχισαν να επενδύουν στην κατοικία" και ότι "οι επενδύσεις των επιχειρήσεων συνεχίζουν να αυξάνονται". Η υπουργός υπογράμμισε πως σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, η κατάσταση σταθεροποιείται και "δεν καταρρέει εκ νέου", παρά το γεγονός ότι "το εξωτερικό εμπόριο έχει μία αρνητική επίπτωση στη γαλλική ανάπτυξη".

Η Ιρλανδία στις συζητήσεις

«Οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας συζήτησαν σήμερα το πρωί για το θέμα της Ιρλανδίας», δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, στη Σεούλ, όπου γίνεται η σύνοδος κορυφής των 20 μεγαλύτερων οικονομικών του κόσμου.
«Πιθανώς θα κάνουν κάποια κοινή δήλωση στη διάρκεια της ημέρας», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι αντιμετωπίζουν την κατάσταση με σοβαρότητα. 
Από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει όλα τα σενάρια ως προς την τρέχουσα χρηματοπιστωτική κρίση στην Ιρλανδία.
Σε συνέντευξη Τύπου στη Σεούλ, η Μέρκελ υπογράμμισε ότι οι επενδυτές, που έχουν πουλήσει ιρλανδικά ομόλογα λόγω των ανησυχιών ότι η χώρα μπορεί να χρεοκοπήσει, δεν έχουν κατανοήσει τον μηχανισμό στήριξης που έχει δημιουργηθεί στην ΕΕ για την αντιμετώπιση τέτοιων κρίσεων.

ΔΝΤ

Πηγή των G20 που ζήτησε ανωνυμία, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι οι «20» συμφώνησαν να αναθέσουν άμεσα στο ΔΝΤ «να εξεύρει τρόπους για να αποτιμηθούν, ως έχουν, οι υφιστάμενες ανισορροπίες της παγκόσμιας οικονομίας», επιφυλασσόμενοι να ασχοληθούν με την αποτίμηση αυτήν «μέσα στο έτος 2011».
Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι θα προταθεί από τους «20» στο ΔΝΤ όπως οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών μελών του, σε συνεργασία με τους κεντρικούς τραπεζίτες, «υποβάλουν μία πρώτη έκθεση που να περιέχει το αποτέλεσμα της ανωτέρω αποτίμησής τους, κατά την πρώτη κοινή συνάντησή τους μέσα στο έτος 2011».
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"