Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Τον Ιανουάριο η τρίτη δόση του δανείου στην Ελλάδα

O αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Όλι Ρεν ξεκαθάρισε σήμερα ότι όπως ήταν εξαρχής προγραμματισμένο, η πολιτική απόφαση για την παροχή της τρίτης δόσης των δανείων των κρατών-μελών της ευρωζώνης προς την Ελλάδα θα υιοθετηθεί από το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας που θα συνέλθει τον Δεκέμβριο, η δε εκταμίευση θα γίνει λίγες μέρες αργότερα, τον Ιανουάριο.

"Επειδή έχει δημιουργηθεί κάποια σύγχυση σε σχέση με το θέμα αυτό αισθάνομαι.... την ανάγκη να δώσω τις αναγκαίες διευκρινήσεις", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φινλανδός επίτροπος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε λίγο μετά το πέρας των εργασιών του σημερινού Εcofin στις Βρυξέλλες.

Ο Όλι Ρεν σημείωσε επίσης ότι η απόφαση του Συμβουλίου τον Δεκέμβριο θα έρθει μετά την εκπόνηση της έκθεσης που θα παρουσιάσουν οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που βρίσκονται στην Αθήνα.

Εξ άλλου, ο αρμόδιος για τα οικονομικά επίτροπος εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση για το γεγονός ότι μετά από χρόνια η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία επικύρωσε τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας χωρίς να προβάλει ενστάσεις ή αντιρρήσεις.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτό το γεγονός διότι επιτέλους η Ελλάδα είναι σε θέση να παρέχει αξιόπιστα στοιχεία, κατέληξε ο Επίτροπος.

Ενωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν διαβεβαίωνε ότι δεν τίθεται με κανένα τρόπο θέμα αναβολής για τον Ιανουάριο της καταβολής της τρίτης δόσης ύψους 9 δισ. ευρώ των δανείων των χωρών μελών της ευρωζώνης προς την Ελλάδα. Νωρίτερα είχε μεταδώσει το BBC  ότι τον Ιανουάριο – και όχι το Δεκέμβριο, όπως ήταν προγραμματισμένο – θα δοθεί η τρίτη δόση του δανείου στην Ελλάδα.  Σύμφωνα με το δίκτυο, αυτό προκύπτει μετά τη σημερινή δήλωση του αυστριακού υπουργού Οικονομικών, Ζοζέφ Προλ, από τις Βρυξέλλες. 
Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών καθησυχάζει ότι δεν συντρέχει ανησυχία ως προς το χρόνο εκταμίευσης της γ' δόσης.

Η τοποθέτηση του εκπροσώπου του Όλι Ρεν έγινε σε συνέχεια δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών της Αυστρίας  και  άφησε να εννοηθεί ότι η εκταμίευση της τρίτης δόσης των δανείων, που είναι προγραμματισμένη για το Δεκέμβριο ενδέχεται να μετατεθεί για τον Ιανουάριο. Ο κ. Προλ δεν διευκρίνισε πάντως αν η καθυστέρηση αυτή αφορά στη συμβολή της Αυστρίας ή σε ολόκληρο το πακέτο. Σύμφωνα με το Associated Press, η καθυστέρηση αφορά στο σύνολο της δόσης.

Αναφερόμενος στις χθεσινές συνομιλίες των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο κ. Προλ δήλωσε: 
«Συζητήσαμε επίσης πολύ σύντομα για το θέμα της Ελλάδας και η τρίτη δόση του δανείου θα καθυστερήσει μέχρι τον Ιανουάριο, δεν θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο».
«Περιμένουμε τα στοιχεία της Ελλάδα, ωστόσο φαίνονται πλέον πολύ καλύτερα» πρόσθεσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Ο κ. Πρoλ δήλωσε την Τρίτη ότι η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι του μηχανισμού στήριξης και ότι η Αυστρία δεν έχει ακόμη καταβάλει τη συνεισφορά της για το Δεκέμβριο. Δήλωσε επίσης ότι η καταβολή της αυστριακής συνεισφοράς των 190 εκ. ευρώ δεν είναι "αυτόματη".


ΥΠΟΙΚ: Καμία απολύτως ανησυχία δεν συντρέχει για το χρόνο εκταμίευσης της τρίτης δόσης


   Καμία απολύτως ανησυχία δεν συντρέχει ως προς τον χρόνο εκταμίευσης της τρίτης δόσης, ύψους 9 δισ. ευρώ, του δανείου από το ΔΝΤ και την ευρωζώνη. Αυτό αποσαφήνισε το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με το πότε θα εκταμιευθεί προς τη χώρα μας η συγκεκριμένη δόση.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, υπάρχουν, όπως συμβαίνει και με τις προηγούμενες δόσεις, δύο σκέλη.

    Ειδικότερα: «Η πολιτική απόφαση για την εκταμίευση του μέρους της τρίτης δόσης του δανείου που προέρχεται από τις χώρες της ευρωζώνης, θα ληφθεί από το συμβούλιο Ecofin εντός του Δεκεμβρίου, στη βάση της αξιολόγησης της πορείας του Προγράμματος Σταθερότητας, η οποία ολοκληρώνεται την επόμενη βδομάδα. Δεδομένης της δομής των ταυτόχρονων πληρωμών από όλες τις χώρες της ευρωζώνης, η διαδικασία απαιτεί τουλάχιστον δέκα εργάσιμες ημέρες και για τον συγκεκριμένο λόγο, η εκταμίευση θα ολοκληρωθεί στις αρχές Ιανουαρίου.
    Αυτό, επισημαίνεται από το υπουργείο, έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και καιρό και δεν δημιουργεί κανένα απολύτως ταμειακό πρόβλημα στη χώρα.
    Η απόφαση για την πληρωμή του μέρους της τρίτης δόσης του δανείου που προέρχεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα ληφθεί από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ εντός του Δεκεμβρίου και η εκταμίευση θα γίνει επίσης εντός του Δεκεμβρίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"