Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Ελληνικό όνοµα στο Νοµπέλ για την Οικονομία.

Ο διεθνώς αναγνωρισµένος Κύπριος καθηγητής του London School of Εconomics (LSΕ) Χριστόφορος Πισσαρίδης είναι ο ένας από τους τρεις τιµηθέντες µε το Βραβείο Νοµπέλ Οικονοµικών για το 2010, όπως ανακοίνωσε χθες η Σουηδική Ακαδηµία Επιστηµών.
Ο καθηγητής Πισσαρίδης έλαβε το βραβείο – µαζί µε τους αµερικανούς καθηγητές Πίτερ Ντάιαµοντ και Ντέιλ Μόρτενσεν - για το έργο του που αφορά στην.... ανάλυση της ανεργίας
Οι τρεις άνδρες τιµήθηκαν µε το Βραβείο Νοµπέλ για τη µελέτη τους που εξηγεί πώς η ανεργία, η δηµιουργία θέσεων εργασίας και οι µισθοί µπορούν να επηρεάζονται από τις πολιτικές που εφαρµόζωνται και από τις συνθήκες στην αγορά εργασίας. 
Η έρευνα, σύµφωνα µε το σκεπτικό της βράβευσης, δίνει εξηγήσεις για το πώς η υψηλή ανεργία µπορεί να συνυπάρχει µε την προσφορά πολλών θέσεων εργασίας. 
Μια από τις εξηγήσεις που παρέχονται είναι ότι τα περισσότερα επιδόµατα ανεργίας οδηγούν σε υψηλότερη ανεργία επειδή όσοι αναζητούν εργασία περιµένουν περισσότερο µέχρι να την βρουν.
Το Νοµπέλ Οικονοµίας συνοδεύεται από χρηµατικό έπαθλο 10 εκατ. σουηδικών κορονών, περίπου 1 εκατ. ευρώ.

Ποιος είναι ο καθηγητής Πισσαρίδης

Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης είναι καθηγητής Οικονοµικών στο LSΕ και ειδικεύεται σε θέµατα απασχόλησης και αγοράς εργασίας. Υπήρξε σύµβουλος σε θέµατα απασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Παγκόσµια Τράπεζα, την Τράπεζα της Αγγλίας και τον ΟΟΣΑ.

Τo βιβλίο

Το βιβλίο του «Θεωρία ισορροπίας της ανεργίας» (Εquilibrium Unemployment Τheory), που κάνει ήδη δεύτερη έκδοση, εστιάζεται σε θέµατα οικονοµικής πολιτικής και ανεργίας. Εχει αναγορευτεί σε επίτιµο διδάκτορα της Σχολής Οικονοµικών Επιστηµών και Διοίκησης του Πανεπιστηµίου της Κύπρου.

Το 2005 του απονεµήθηκε το βραβείο ΙΖΑ για µελέτες του στα οικονοµικά της εργασίας
Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1948 και ζει στη Βρετανία από το 1974. Το 1973 πήρε το διδακτορικό του στα Οικονοµικά από το LSΕ, όπου κατέχει τη θέση του καθηγητή από το 1986. Εχει διατελέσει λέκτορας Οικονοµικών στο LSΕ και στο Πανεπιστήµιο του Σαουθάµπτον.

Οι δύο Αµερικανοί

Ο 70χρονος Π. Ντάιαµοντ είναι καθηγητής στο ΜΙΤ και πρώην υποψήφιος για το συµβούλιο της Οµοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FΕD).
Ο 71χρονος Ντ. Μόρτενσεν είναι καθηγητής του Πανεπιστηµίου Νορθγουέστερν. 
ΤΑ ΝΕΑ online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"