Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Ιταλική παρέμβαση στην Ελλάδα για το όνομα ζητεί η ΠΓΔΜ

Να αναλάβει πρωτοβουλία προς την Αθήνα, ώστε το παράδειγμα της διευθέτησης της διένεξης μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας, για τις συνοριακές τους διαφορές, να εφαρμοστεί και στην περίπτωση της διαφοράς μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, για την εκκρεμότητα της ονομασίας, ζήτησε ο πρόεδρος των Σκοπίων από τον Ιταλό ομόλογό του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.
Ο κ. Ιβάνοφ, μετά τη συνάντηση.....
που είχε στη Ρώμη με τον κ. Ναπολιτάνο, πρόσθεσε ότι η διένεξη μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας, κατόπιν συμφωνίας των δύο μερών, πλέον, δεν αποτελεί εμπόδιο για την ευρωπαϊκή πορεία της Κροατίας, και το παράδειγμα αυτό, όπως ανέφερε, θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην περίπτωση της διαφοράς μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, με τρόπο που να μην εμποδίζεται η ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ εξαιτίας της εκκρεμότητας της ονομασίας.
Ο κ. Ιβάνοφ, όπως δήλωσε, ενημέρωσε τον Ιταλό ομόλογό του για τις θέσεις και τις ενέργειες της χώρας του με στόχο τη διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας.
Από την πλευρά του, ο κ. Ναπολιτάνο κατά τη διάρκεια της συνάντησης ενημέρωσε τον κ. Ιβάνοφ για τις προσπάθειες της Ιταλίας σχετικά με την ανάπτυξη των Βαλκανίων και για την συμβολή της ιταλικής παρουσίας στην περιοχή.
Ερωτηθείς να σχολιάσει τη σημερινή αναφορά του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, ότι για να λάβει η ΠΓΔΜ πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, πρέπει προηγουμένως να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας ο κ. Ιβάνοφ δήλωσε ότι «το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι η Ελλάδα απέτυχε να εκπληρώσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις οι οποίες προκύπτουν από την Ενδιάμεση Συμφωνία».
«Ως αποτέλεσμα αυτού, η "Μακεδονία" δεν προσκλήθηκε να ενταχθεί στη Συμμαχία στη Σύνοδο στο Βουκουρέστι το 2008 και τώρα η Μακεδονία προσφεύγει κατά της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», συμπλήρωσε.
Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. στην ΠΓΔΜ, Ερβαν Φουερέ, επανέλαβε σήμερα τη θέση της Ε.Ε. δηλώνοντας ότι η εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του ονόματος είναι ουσιαστικής σημασίας όσον αφορά στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε. - ΠΓΔΜ.
«Η θέση της Ε.Ε. για το ζήτημα είναι ξεκάθαρη από την αρχή. Όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε πέρυσι σύσταση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, επρόκειτο για ενθάρρυνση προς την κυβέρνηση να διευθετήσει το ζήτημα του ονόματος το συντομότερο δυνατό. Αυτή η θέση δεν έχει αλλάξει ακόμη» πρόσθεσε.
 Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"