Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

΄Ερχονται και νέα μέτρα....

Tη λήψη πρόσθετων δηµοσιονοµικών µέτρων, πέραν αυτών που προβλέπει το Μνηµόνιο, για το 2011 προεξόφλησαν εµµέσως πλην σαφώς ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Ολι Ρεν, µιλώντας µετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ. Ο κ. Γιούνκερ έκανε γνωστό ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκε η «Eλληνική περίπτωση» και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρουσίασε το.... σχέδιο προϋπολογισµού της ελληνικής κυβέρνησης
Ο κ. Ρεν έκανε γνωστό ότι τα αναθεωρηµένα στοιχεία για το έλλειµµα και το δηµόσιο χρέος, που επρόκειτο να ανακοινωθούν την Παρασκευή, κατά πάσα πιθανότητα θα καθυστερήσουν διότι η Εurostat δεν έχει ολοκληρώσει το έργο της.
Μάλιστα, είπε, µπορεί να τα γνωρίζουµε µονάχα περί τα µέσα Νοεµβρίου – χρονική περίοδο που συµπίπτει µε τη νέα επίσκεψη της τρόικας, αλλά και µε τη λήξη της περιόδου των δηµοτικών εκλογών. 
Ο επίτροπος είπε πως θα συνυπολογισθεί το πρόσθετο βάρος από την αναθεώρηση των στοιχείων και ανάλογα µε το πόσο προς τα πάνω θα είναι αυτή – όπως και µε την πορεία των εσόδων, που θα είναι πιο ξεκάθαρη µέχρι τότε – θα µπορούσαν να χρειασθούν πρόσθετα µέτρα, τα οποία θα ενσωµατωθούν στον προϋπολογισµό του 2011.

Οι δηλώσεις των δύο κορυφαίων αξιωµατούχων της Ενωσης έρχονται σε αντίθεση µε τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης πως δεν πρόκειται να χρειασθεί περαιτέρω δηµοσιονοµική προσαρµογή – κι ως εκ τούτου αναµένεται νέα διαπραγµάτευση µεταξύ Ελλάδας και δανειστών για το είδος και το ύψος των επιπλέον µέτρων.

Η Εurostat, µε τις έως τώρα πληροφορίες από κοινοτικές πηγές, υπολόγιζε ότι το έλλειµµα του 2009 θα έφτανε το 15,4% από 13,6% του ΑΕΠ που το υπολόγιζε τον περασµένο Απρίλιο. Η αναθεώρηση του ελλείµµατος του 2009 (και του χρέους στο 126,7% του ΑΕΠ) οφείλεται σε µεγάλο βαθµό στον συνυπολογισµό των ελλειµµάτων των ΔΕΚΟ. 
Αυτό θα ισχύσει και το 2010, το έλλειµµα του οποίου αναµένεται να αυξηθεί κατά λίγο περισσότερο από 1% του ΑΕΠ, επιβάλλοντας νέα µέτρα
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώτη θυσία που θα γίνει θα είναι η περικοπή του Προγράµµατος Δηµοσίων Επενδύσεων κατά 1 δισ. ευρώ.

Στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ υπήρξε ένα οργανωµένο µπλοκ αντίδρασης στις σκληρές προτάσεις της Κοµισιόν, που υποστηρίζεται από τη Γερµανία, τους συµµάχους της και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι οποίες ζητούν την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στις απείθαρχες µε τα δηµοσιονοµικά χώρες.

Ωστόσο Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία – όπως και η Βρετανία που ούτως ή άλλως απαιτεί εξαίρεση για τον εαυτό της – εµφανίστηκαν αποφασισµένες να µη δεχθούν τον ασφυκτικό κλοιό και υπέβαλαν ενστάσεις για µία σειρά παραµέτρων, όπως ο ηµιαυτόµατος τρόπος επιβολής των κυρώσεων και ζήτησαν να παραµείνει ο τελικός λόγος για την επιβολή ή µη ποινής στο Συµβούλιο.

Το απόγευµα πάντως, οι πληροφορίες που άρχισαν να διαρρέουν έκαναν λόγο για γαλλογερµανική προσέγγιση –κάτι που έγινε σαφές από κοινό ανακοινωθέν Σαρκοζί - Μέρκελ που συναντήθηκαν χθες στο Παρίσι ενόψει της συνάντησής τους µε τον πρόεδρο της Ρωσίας Μεντβέντεφ
Σύµφωνα µε κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε χθες το βράδυ, Παρίσι και Βερολίνο θα προτείνουν στους εταίρους τους στην ευρωζώνη την επιβολή «περισσότερο αυτοµατοποιηµένων» κυρώσεων στα κράτη που παραβιάζουν το Σύµφωνο Σταθερότητας, «πάντοτε µε σεβασµό προς τον ρόλο των διαφορετικών θεσµών». «Ενα κράτος µε υπερβολικό δηµοσιονοµικό έλλειµµα που δεν λαµβάνει µέσα σε έξι µήνες τα απαραίτητα διορθωτικά µέτρα θα αντιµετωπίζει κυρώσεις», εξήγησε ο Σαρκοζί
«Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο θα µπορούσε επίσης να αποφασίζει… προληπτικές κυρώσεις εφόσον δεν λαµβάνονται µέτρα µείωσης των δηµοσιονοµικών ελλειµµάτων»

Στα δύο η Ενωση για τη δηµοσιονοµική πειθαρχία

Η ΕΚΒΑΣΗ των διαπραγµατεύσεων για τις κυρώσεις στα κράτη - µέλη που παραµένουν απείθαρχα µε τα δηµοσιονοµικά τους κατά πάσα πιθανότητα θα κριθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 28ης Οκτωβρίου, αλλά οι αγορές που ενστερνίζονται τις αντιλήψεις των φανατικών της δηµοσιονοµικής πειθαρχίας αντέδρασαν άµεσα ενώ τα spreads διευρύνονται και πάλι και η νευρικότητα στην ευρωζώνη είναι έκδηλη.

Ο διχασµός της Ένωσης ήταν φανερός και στις δηλώσεις των υπουργών που µετείχαν στο Γιουρογκρούπ.

Η Ισπανίδα Ελενα Σαλγάδο, αφού υπογράµµισε ότι το Συµβούλιο πρέπει να έχει το περιθώριο να αποφασίζει, αντιτάχτηκε στην πρόταση της Κοµισιόν για µείωση 5% στο δηµόσιο χρέος

Η Γαλλίδα Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι πρέπει να δούµε «την ευρύτερη εικόνα: πρόκειται για µαζική ισχυροποίηση των δηµοσιονοµικών κανόνων της Ενωσης»
Στο αντίπαλο στρατόπεδο έµειναν ουσιαστικά οι σκανδιναβικές χώρες και η Ολλανδία.

Ο υπουργός Οικονοµικών της Σουηδίας Αντερς Μποργκ ενοχληµένος τόνισε ότι «χρειαζόµαστε πιο αυστηρό πλαίσιο, όχι πιο ευέλικτο». 


Υπονοούµενα και κόντρες υπουργών για τον αναπτυξιακό νόµο


ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ µήνα θα κατατεθεί (τροποποιηµένος) ο νέος αναπτυξιακός νόµος, γύρω από τον οποίο εκδηλώθηκε χθες ακόµη µία ενδοκυβερνητική κόντρα.

Το θέµα απασχόλησε σύσκεψη της διυπουργικής επιτροπής για την ανάπτυξη που πραγµατοποιήθηκε στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης µε τη συµµετοχή του Θεόδωρου Πάγκαλου, του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του Χάρη Παµπούκη και της Τίνας Μπιρµπίλη

Στη διάρκεια της σύσκεψης διαπιστώθηκε ότι έπρεπε να γίνουν ορισµένες τροποποιήσεις και βελτιώσεις στον νόµο που παρουσίασε η προηγούµενη υπουργός Οικονοµίας και Ανταγωνιστικότητας Λούκα Κατσέλη
Αργότερα και µετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου, όταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ρωτήθηκε για την καθυστέρηση που σηµειώνεται στην κατάθεση του αναπτυξιακού νόµου, υπονόησε ότι ήταν «ατελής» και ότι χρειαζόταν παρεµβάσεις.

Από την πλευρά της η κ. Κατσέλη υπερασπίστηκε τον αναπτυξιακό νόµο που είχε επεξεργαστεί – αλλά δεν πρόλαβε να παρουσιάσει στο Υπουργικό Συµβούλιο λόγω ανασχηµατισµού – και απαντώντας εµµέσως στον κ. Πάγκαλο τόνισε: «Εγώ είχα καταθέσει πλήρες σχέδιο νόµου και µάλιστα είχε µπει σε διαβούλευση». Η νυν υπουργός Εργασίας µίλησε µε υπονοούµενα και για τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σηµειώνοντας ότι «δεν υπάρχει καθυστέρηση και πως ο ίδιος έχει δικαίωµα να κάνει όποια αλλαγή επιθυµεί».

Παράλληλα, η κ. Κατσέλη ρωτήθηκε σε σχέση µε τους σχεδιασµούς της κυβέρνησης να χορηγήσει επίδοµα στήριξης στους χαµηλοσυνταξιούχους και τις επιφυλάξεις που φέρεται να έχει διατυπώσει το οικονοµικό επιτελείο της κυβέρνησης.

«Ο Πρωθυπουργός έχει δώσει ξεκάθαρη κατεύθυνση να στηριχθούν οι χαµηλοσυνταξιούχοι όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Αν ψάξεις και θέλεις βρίσκεις. Για τους χαµηλοσυνταξιούχους ή έχεις ή δεν έχεις από τον τακτικό προϋπολογισµό και βγαίνεις και το λες. Όχι µου, σου, ξου, είµαι υπέρ των ξεκάθαρων µηνυµάτων», δήλωσε η υπουργός αφήνοντας αιχµές για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου
ΤΑ ΝΕΑ online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"