Φίλοι που μας παρακολουθούν

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Αντιδράσεις γύρω από τη συμφωνία με το Κατάρ

Φωτό από tvxs.gr
Ανάμεικτες αντιδράσεις και αντιφατικές δηλώσεις προκάλεσε η υπογραφή οικονομικής συμφωνίας με την κυβέρνηση του Κατάρ για την υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων στη χώρα μας ύψους 5 δισ. δολ.
Το μνημόνιο που υπεγράφη το βράδυ της Πέμπτης στη Νέα Υόρκη παρουσία του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του Εμίρη του Κατάρ Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Τάνι, προβλέπει την....
ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα των επενδύσεων, μέσω της προώθησης σχεδίων στους τομείς των ακινήτων, του τουρισμού, των μεταφορών, των εγκαταστάσεων σε λιμάνια και αεροδρόμια, στον τραπεζιτικό χώρο, αλλά και στην ενέργεια.
Τι προβλέπει το Μνημόνιο με το Κατάρ

Το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης του Κατάρ αφορά τη δημιουργία επιτροπής, η οποία θα εξετάσει πιθανές κοινές επενδυτικές δραστηριότητες, αναφέρει ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη.

Η Κοινή Επιτροπή, στην οποία θα συμπροεδρεύουν από Ελληνικής πλευράς, ο Υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης και από την πλευρά του Κατάρ ο Αχμάντ Αλ Σαγέντ, Εκτελεστικός Διευθυντής του Qatar Investment Authority, θα αξιολογήσει τα επενδυτικά σχέδια και τις προτάσεις και θα αναζητήσει αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες.
Μεταξύ άλλων, τονίζεται στην ανακοίνωση, η Επενδυτική Αρχή του Κατάρ (Qatar Investment Authority) επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να επενδύσει στην Ελλάδα κεφάλαια έως και πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων. 
Τα πεδία στα οποία θα διερευνηθούν οι δυνατότητες οικονομικής συνεργασίας είναι τα εξής: τουρισμός, μεταφορές, υποδομές, real estate, χρηματοπιστωτικός τομέας και ενέργεια.  
Η προοπτική συνεργασίας με ένα ιδιαίτερα σημαντικό και αξιόπιστο διεθνές fund αντανακλά τα αποτελέσματα των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης για ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών έναντι των αναπτυξιακών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, τονίζει η ανακοίνωση του Χάρη Παμπούκη.-
Αντιφάσεις
Τη συμφωνία για το Ελληνικό εκθείασε την Παρασκευή η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, ενώ νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευδε ότι στη συμφωνία Αθήνας - Κατάρ έχει συμπεριληφθεί το Ελληνικό, κάνοντας λόγο για «σενάρια»!
Ειδικότερα, η κα Μπιρμπίλη δήλωσε ότι «για το Ελληνικό η πολιτεία βάζει τις κατευθύνσεις και το πλαίσιο. Πρέπει να είναι, λοιπόν, μια επένδυση που θα αφήνει μια μεγάλη υπεραξία στη χώρα, θα δημιουργεί θέσεις εργασίας, θα προστατεύει το φυσικό περιβάλλον». Η υπουργός πρόσθεσε ότι «θα είναι μια επένδυση που δεν θα αφορά μόνο τους όμορους δήμους του Ελληνικού, είναι μια επένδυση για το λεκανοπέδιο».
Από την πλευρά του, ο κ. Πεταλωτής δήλωνε ότι «ούτε Λας Βέγκας θα γίνουμε, ούτε για καζίνο μιλάμε, αν και προφανώς κάποιοι θα το ήθελαν και βάζουν τέτοιες ιστορίες μέσα στο παιχνίδι». 
Σημείωσε δε ότι σε αυτή τη συμφωνία δεν έχει συμπεριληφθεί το "Ελληνικό", έκανε λόγο για «σενάρια» και επεσήμανε ότι υπάρχει γενικότερο πλαίσιο συνεργασίας, που αφορά στην ανάπτυξη και την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς και ειδικότερα στον τομέα της ανάπτυξης.
Η ΝΔ
Από τη ΝΔ ο τομεάρχης Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ξένες επενδύσεις», επισημαίνοντας ότι το κόμμα του δεν θα κάνει αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, αλλά δεν θα δώσει και λευκή επιταγή».
«Καλοδεχούμενη η πρόταση του Κατάρ» σχολίασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, επισημαίνοντας ότι όσες περισσότερες επενδύσεις γίνουν, τόσο πιο γρήγορα θα πέσουν τα spreads και δεν θα έχουμε ανάγκη την τρόικα.
Δεν πρέπει να υπάρχουν δόγματα για το Ελληνικό δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης, συνιστώντας στάση αναμονής μέχρι να δημοσιοποιηθεί η συμφωνία.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"