Φίλοι που μας παρακολουθούν

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

«Να κάνει τα λόγια πράξεις» για το Κυπριακό ζήτησε από την Άγκυρα ο Δ.Χριστόφιας

Λύση το συντομότερο δυνατό» ζήτησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, λίγο πριν προσφωνήσει την 65η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
«Οι Τούρκοι δηλώνουν ότι θέλουν λύση μέχρι το τέλος της χρονιάς, αλλά....

για να γίνει αυτό θα πρέπει να περάσουν από τα λόγια στις πράξεις.
Εγώ θα ήθελα λύση χθες», υπογράμμισε ο κ. Χριστόφιας.

Δίνοντας μια συνοπτική εικόνα της κατάστασης, αναφέρθηκε στα σημεία σύγκλισης με τον τέως ηγέτη των Τουρκοκυπρίων κ. Ταλάτ για τη βάση των συνομιλιών, υπογραμμίζοντας τη «διαφοροποίηση της προσέγγισης» από μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς με την εκλογή του κ. Έρογλου.


«Χρειαζόμαστε ισορροπημένη, λειτουργική λύση, που να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους Κύπριους», ανέφερε ο κ. Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι οι προτάσεις του νέου ηγέτη των Τουρκοκυπρίων για το περιουσιακό κάνουν λόγο για «συνολική ανταλλαγή», χωρίς να σέβεται το αναφαίρετο δικαίωμα της ιδιοκτησίας.


Παράλληλα επανέλαβε την πρότασή του για διασύνδεση της συζήτησης του περιουσιακού με την εδαφική πτυχή και το θέμα των εποίκων, κάτι που απορρίπτει η τουρκοκυπριακή πλευρά.


«Χρειαζόμαστε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση και για τη λύση αυτή εργάζομαι εντατικά τα δύο τελευταία χρόνια», ανέφερε ο κ. Χριστόφιας, επισημαίνοντας ότι «προϋπόθεση για να γίνει αυτό, είναι να αποφασίσει η τουρκική ηγεσία ότι πράγματι θέλει λύση».


* Ο κ. Χριστόφιας συναντήθηκε στη συνέχεια με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος δήλωσε ότι «μέσω της διαδικασίας του ΟΗΕ, θα πρέπει να εξευρεθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση».
ΤΑ ΝΕΑ online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"