Μία όπερα που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την «Αντιγόνη» του Τομάζο Τραέτα, θα παρακολουθήσουμε το διήμερο Παρασκευή 3 και Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου, σε πρεμιέρα, στο Κάστρο Καλαμάτας
Για το έργο, που γράφτηκε το 1772 ειδικά για να παρουσιαστεί στην αυλή της Αικατερίνης της Μεγάλης, μίλησαν χθες η υψίφωνος Τζένη Δριβάλα, που ερμηνεύει και τον ομώνυμο ρόλο, και η Έφη Καρακώστα, που μαζί με την κα Δριβάλα έχει σκηνοθετήσει την παράσταση.Παρουσία.... του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος ευχαρίστησε τη συμπατριώτισσά μας κα Δριβάλα για την παρουσία της και την εκδήλωση με την οποία κλείνει το Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2010, η διακεκριμένη υψίφωνος ευχαρίστησε με τη σειρά της το Δήμο και τη «Φάρις», «χωρίς τη βοήθεια των οποίων δε θα ήταν δυνατή η πραγματοποίηση αυτού του δεύτερου εγχειρήματος σε σχέση με τον κόσμο της όπερας στην πόλη μας. Μετά την “Τραβιάτα” που παρουσιάσαμε πέρυσι το Μάιο, φέτος στο Κάστρο θα παρουσιάσουμε την όπερα του Τομάζο Τραέτα “Αντιγόνη”».
«Η όπερα, όπως ίσως ξέρετε, ξεκίνησε ως αναβίωση της αρχαίας τραγωδίας», εξακολούθησε η κα Δριβάλα. «Θα έχει, λοιπόν, μεγάλο ενδιαφέρον μια τραγωδία πλέον πώς είναι με τη μορφή της όπερας. Το έργο έχει πολύ καλή μουσική και η πλοκή βαδίζει πάνω στο μύθο της Αντιγόνης, με μια μικρή διαφοροποίηση, η οποία είναι χαρακτηριστική της εποχής.
Εκείνη την εποχή όλα τα έργα έπρεπε να έχουν happy end. Δε θα σας πω τι θα γίνει στο τέλος της δικής μας Αντιγόνης, πάντως διαφοροποιείται από την τραγωδία του Σοφοκλή. Οι θεατές θα μπορούν να παρακολουθήσουν πολύ άνετα το διάλογο, γιατί θα έχουμε και υπέρτιτλους», πρόσθεσε.
Για λειτουργικούς της φωνητικής λόγους, στο τελευταίο μέρος του έργου έχουν προστεθεί αποσπάσματα από την όπερα «Λούτσιο Σίλα» του Μότσαρτ, με ανάλογο θέμα και ανάλογα λόγια με αυτά που υπήρχαν σε αυτή του Τραέτα.
«Ενώ το έργο είναι μιας μουσικής μπαρόκ και συνήθως ανέβαινε με έναν τρόπο μπαρόκ», πήρε τη σκυτάλη η Έφη Καρακώστα, «η άποψη που συζητήσαμε με την κα Δριβάλα ήταν ότι καλύτερα θα ήταν να ανέβαινε με έναν αρχαιοελληνικό τρόπο, γι’ αυτό και τα κοστούμια ακολουθούν την εποχή της αρχαίας Ελλάδος. Ακολουθήσαμε –με μικρές διαφοροποιήσεις - τη Σοφόκλεια Αντιγόνη».
Στο ρόλο του Κρέοντα βρίσκουμε το δραματικό τενόρο Φίλιππο Μοδινό. Στη διανομή βρίσκουμε, επίσης, τους: Ευτυχία Δημητρακοπούλου (Ισμήνη), Μιχάλη Ευριπίση (Άδραστος), Δημ. Αλεξανδρίδη (Αίμων) κ.ά.
Οι χορογραφίες είναι της Μαρίας Λαδά, οι φωτισμοί της Ειρήνης Γλυνιαδάκη και παίζουν οι μουσικοί: Μάνος Λορέντζος (μουσική διεύθυνση, βιολί), Βανιαμίν Χαντζηκουμπάρογλου (τσέμπαλο), Σαμίρα Άιζενμπαχ (τσέλο), Λουκάς Λυμπερόπουλος (φλάουτο).
Οι παραστάσεις ξεκινούν στις 9.00 το βράδυ. Εισιτήρια (προς 18 ευρώ) προπωλούνται στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"