Φίλοι που μας παρακολουθούν

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Ηχηρό «ναι» στην αλλαγή είπαν οι Τούρκοι

Στο 77,5% των εγγεγραμμένων έφθασε, σύμφωνα με το CNN Turk, η προσέλευση στις κάλπες στο χθεσινό δημοψήφισμα.

Στην οριστική ρήξη με το κεμαλικό παρελθόν προχωρεί πλέον η Άγκυρα μετά την αβίαστη νίκη του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στο δημοψήφισμα για την τροποποίηση του Συντάγματος της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα, με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, το....
58% των ψηφοφόρων ενέκρινε τις τροποποιήσεις στο Σύνταγμα των συνταγματαρχών, «χαρίζοντας» στον Ερντογάν τη σημαντικότερη πολιτική του νίκη από την ανάρρησή του στην εξουσία το 2002, αλλά και ένα ισχυρό όπλο στη μάχη του για τον εκσυγχρονισμό της Τουρκίας και την «αναβάθμισή της» σε περιφερειακή δύναμη.
«Ξεπερνά τις προσδοκίες μας», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Σεμίχ Ιντίζ, αρθρογράφος της «Μιλιέτ», ενώ η φιλοκυβερνητική «Ζαμάν» επισημαίνει ότι η έκβαση της ψηφοφορίας δίνει τεράστια ώθηση στον Ερντογάν ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2011. 
Πλέον, ο Τούρκος πρωθυπουργός αναμένεται να προχωρήσει άρδην στα σχέδιά του για το επόμενο πακέτο συνταγματικών τροποποιήσεων, το οποίο, πάντως, δεν αναμένεται να φέρει στη Βουλή πριν από τις επόμενες εκλογές. «Πρόκειται για νίκη της δημοκρατίας», επισήμανε ο Ερντογάν όταν επιβεβαιώθηκε ο θρίαμβος, διαβεβαιώνοντας ότι «τόσο αυτοί που ψήφισαν 'ναι' όσο και αυτοί που ψήφισαν 'όχι' κέρδισαν, διότι η ενισχυμένη δημοκρατία ανήκει σε όλους».
Για τον Ερντογάν, προσωπικά, που είχε αναγάγει το δημοψήφισμα σε μάχη για την πολιτική του επιβίωση, διαβεβαιώνοντας ότι θα αποχωρήσει εάν ηττηθεί, το ηχηρό «ναι» που είπαν οι Τούρκοι στις προτάσεις του αποτελεί το ισχυρότερο όπλο του απέναντι στην κατακερματισμένη αντιπολίτευση, που έδειξε για ακόμη μία φορά τις σοβαρές αδυναμίες της.
Για παράδειγμα, ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο σημαντικότερος πολέμιος της συνταγματικής μεταρρύθμισης, δεν κατάφερε να ψηφίσει χθες διότι -όπως ανακοίνωσε το κόμμα του- «δεν ήταν ενήμερος για τους νέους κανονισμούς» και έχοντας παραλείψει να δηλώσει τη νέα του διεύθυνση δεν είχε περιληφθεί στους εκλογικούς καταλόγους!
Επεισόδια
Με εξαίρεση κάποια επεισόδια στις κουρδικές περιοχές και αρκετές συλλήψεις, η ψηφοφορία εξελίχθηκε ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Όπως αναμενόταν, η μεγάλη πλειοψηφία των Κούρδων αγνόησε την έκκληση του κόμματος Ειρήνη και Δημοκρατία να μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα και προσήλθαν στις κάλπες, εμφανώς υπέρ των τροποποιήσεων που ανοίγουν τον δρόμο για την καλύτερη μεταχείριση των μειονοτήτων στην Τουρκία. Στην κάλπη προσήλθε και ο πρώην δικτάτορας, Κενάν Εβρέν, ο πρωταίτιος του πραξικοπήματος του 1980 και «εμπνευστής» του Συντάγματος που οι Τούρκοι κλήθηκαν χθες να τροποποιήσουν.
Σιωπηλός, αρνήθηκε οποιοδήποτε σχόλιο, ακόμη κι όταν ρωτήθηκε για το ορατό ενδεχόμενο να προσαχθεί σε δίκη, όπως ορίζει το νέο Σύνταγμα. Σιωπηροί προσήλθαν στις κάλπες και οι στρατιωτικοί ηγέτες, που όπως αποδείχθηκε στάθηκαν ανίσχυροι να εμποδίσουν το «ρεύμα εκσυγχρονισμού» που σαρώνει την Τουρκία. Αλλά ενώ οι περισσότεροι αναλυτές υπεραμύνονται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, το οποίο προβάλλουν και ως ακόμη ένα θετικό βήμα στην πορεία της Άγκυρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρώην πρέσβης της Τουρκίας στις ΗΠΑ, Φαρούκ Λογκόγλου, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.
«Το αποτέλεσμα δεν θα εκτονώσει την κρίση, η ένταση θα κορυφωθεί», δήλωσε και πρόσθεσε ότι η έκβαση του δημοψηφίσματος θα καταστήσει την κυβέρνηση ακόμη λιγότερο δεκτική στους προβληματισμούς της αντιπολίτευσης.
«Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, δεν θα αλλάξει τίποτε, διότι η κυβέρνηση θα εκλάβει το αποτέλεσμα ως έγκριση της πολιτικής της», κατέληξε.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αναμένεται, πάντως, να ικανοποιήσει τις αγορές, που υποδέχονται με ανακούφιση το ορατό ενδεχόμενο επανεκλογής του ΑΚΡ στην κυβέρνηση και συνεπώς τη δημιουργία ακόμη μίας μονοκομματικής κυβέρνησης και άρα την παράταση της περιόδου πολιτικής σταθερότητας. «Για τις αγορές, το θετικό είναι ότι το αποτέλεσμα αυξάνει το ενδεχόμενο δημιουργίας σταθερής κυβέρνησης στις επόμενες εκλογές», σχολιάζει ο Οζγκούρ Αλτούγκ, οικονομολόγος στη ΒGC Partners.
Δήλωσαν«Σε αυτό το δημοψήφισμα ηττήθηκαν οι πραξικοπηματίες», δήλωσε ο Ερντογάν μετά την ανακοίνωση των ανεπίσημων αποτελεσμάτων χθες, ακριβώς 30 χρόνια μετά από το πραξικόπημα του Κενάν Εβρέν, στις 12 Σεπτεμβρίου του 1980.
«Από αύριο η Τουρκία πρέπει να ενωθεί και να κοιτάξει μπροστά. Να εστιάσει όλη της την ενέργεια στα προβλήματα του λαού και στο μέλλον της χώρας», δήλωσε μετά την προσέλευσή του στην κάλπη ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ.
 v2.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"