Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Μειώσεις έως 60% σε 4.000 φάρμακα

Mειώσεις έως και 60% στις τιμές των φαρμάκων προβλέπει σύμφωνα με τον ενδεικτικό πίνακα που παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ» το νέο Δελτίο Τιμών που ανακοινώνει σήμερα το υπουργείο Οικονομίας και περιλαμβάνει περισσότερα από 4.000 φαρμακευτικά προϊόντα, από αντικαρκινικά μέχρι φάρμακα για την αντιμετώπιση της αναιμίας και της νόσου του Αλτσχάιμερ. Το Δελτίο που βασίζεται στο νέο σύστημα προσδιορισμού τιμών συνεπάγεται.... .... σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- μεσοσταθμική μείωση που αγγίζει το 20% και πρόκειται να ισχύσει από τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, ύστερα από πρόταση όλων των θεσμικών φορέων που μετέχουν στην Επιτροπή (ΣΦΕΕ, ΠΦΕ, ΣΑΦΕΕ, ΠΦΣ). Κι αυτό προκειμένου να υπάρξει ένα ικανό διάστημα για την εφαρμογή των νέων τιμών από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δηλαδή τις φαρμακαποθήκες, τα φαρμακεία κ.λπ.
 
Χθες συνεδρίασε η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων, όπου παραδόθηκαν από τις υπηρεσίες του υπουργείου οι οριστικές τιμές για τα άνω των 4.000 σκευάσματα (εκ των οποίων 1.350 αντίγραφα φαρμάκων, τα οποία επειδή είναι φθηνότερα από τα πρωτότυπα θα μειώσουν περαιτέρω τη φαρμακευτική δαπάνη). Οι τιμές πώλησης των αντιγράφων καθορίζονται κατά μέγιστο σε ποσοστό 72% της τιμής πώλησης του αντίστοιχου πρωτότυπου φαρμάκου. Εντός της ημέρας η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη θα ανακοινώσει το νέο Δελτίο, μαζί με την αγορανομική διάταξη που θα καθορίζει συγκεκριμένα πλαφόν τόσο στις αυξήσεις των τιμών όσο και στις μειώσεις τους. Το νέο σύστημα εκτιμάται ότι θα επιφέρει ετήσια εξοικονόμηση για τα Ταμεία πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Ηλεκτρονική συνταγογράφηση
Απαραίτητη πάντως για να επιτευχθεί η συγκράτηση και η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι η εφαρμογή συστήματος ελέγχου ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Οπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, σημασία δεν έχουν μόνο οι χαμηλές τιμές, αλλά και το να μπει φρένο στην υπερσυνταγογράφηση από τους γιατρούς. Τους τελευταίους μήνες η εικόνα έχει αλλάξει. Από τα υφιστάμενα στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων παρουσιάζεται για τον μήνα Ιούλιο μείωση φαρμακευτικής δαπάνης 27,5% για το ΙΚΑ, 23% για τον ΟΓΑ και 17% για τον ΟΑΕΕ.

Το Παρατηρητήριο Τιμών
Στη δημιουργία του νέου συστήματος συνέβαλε σημαντικά το Παρατηρητήριο Τιμών Φαρμάκων, βάσει του οποίου από εδώ και στο εξής θα τιμολογούνται τα φαρμακευτικά προϊόντα. Μέσα από μια νεοσυσταθείσα βάση δεδομένων 240.000 φαρμακευτικών προϊόντων για όλη την Ε.Ε. δημιουργήθηκαν προηγμένοι αλγόριθμοι σύγκρισης, ταύτισης και αναγωγής προϊόντων που οδήγησαν σε ηλεκτρονικό σύστημα τιμολόγησης, το οποίο μπορεί να προβαίνει σε ανατιμολόγηση του συνόλου των φαρμακευτικών προϊόντων που κυκλοφορούν στη χώρα μας, εξοικονομώντας εκατομμύρια ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ιδιώτες.

ΑΠΟ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Μεσοσταθμική μείωση 20% με το νέο σύστημα προσδιορισμού της τιμής των φαρμάκων που θα ισχύσει από τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου

Ανατιμολόγηση τρεις φορές τον χρόνο

ΜΕ ΤΗΝ έκδοση του νέου Δελτίου Τιμών φαρμάκων καθιερώνονται τα εξής:

Η τιμή των φαρμάκων που κυκλοφορούν στη χώρα μας προσδιορίζεται πλέον με βάση τον μέσο όρο των 3 φθηνότερων τιμών των χωρών- μελών της Ε.Ε., για όσες υφίστανται και διατίθενται επίσημα στοιχεία.

Η τιμή διάθεσης των 89 ακριβών σκευασμάτων από τα φαρμακεία θα γίνεται από την έκδοση του νέου Δελτίου Τιμών, έναντι μειωμένης τιμής σε σχέση με το παρελθόν. Οι τιμές πώλησης φαρμακευτικών προϊόντων όμοιας δραστικής ουσίας και φαρμακοτεχνικής μορφής καθορίζονται κατά μέγιστο σε ποσοστό 72% της τιμής πώλησης του αντίστοιχου πρωτότυπου.

Οι τιμές όλων των φαρμακευτικών προϊόντων θα επανεξετάζονται και ανατιμολογούνται από την υπηρεσία 3 φορές τον χρόνο, με την έκδοση αντίστοιχων Δελτίων. Με τον τρόπο αυτό θα επιτυγχάνονται συνεχώς μειούμενες τιμές, καθώς πολλά φάρμακα στο εξωτερικό χάνουν την πατέντα τους και επομένως οι τιμές τους πέφτουν, άρα αντιστοίχως θα μειώνονται και στην Ελλάδα. Για να μπει ένα φάρμακο στη λίστα, οι εταιρείες έχουν κληθεί να δεχθούν μια μείωση της τιμής του, που θα αποδίδεται στα ασφαλιστικά ταμεία («rebate»).

Αυστηροποιείται η διαδικασία ελέγχου τιμών όλων των φαρμακευτικών προϊόντων, με την ενίσχυση του ρόλου της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, με χρήση στοιχείων από το Παρατηρητήριο Τιμών Φαρμάκων (μια νεοσυσταθείσα βάση δεδομένων 240.000 φαρμακευτικών προϊόντων).

Τιμές με μολύβι...

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ χρόνια η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα αυξήθηκε με ταχύτατους ρυθμούς (δημόσια φαρμακευτική δαπάνη από 3,22 δισ. ευρώ το 2006, σε 5,1 δισ. ευρώ το 2009). Ποτέ δεν ελήφθησαν υπόψη οι τιμές στις 26 χώρες- μέλη της Ε.Ε., ως έπρεπε βάσει νόμου, αλλά τις περισσότερες φορές λαμβάνονταν υπόψη οι τιμές 4 ή 5 χωρών, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να φτάσει να είναι η 3η πιο ακριβή χώρα στην Ε.Ε. στα πρωτότυπα φαρμακευτικά προϊόντα. Ταυτόχρονα, έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι οι τιμές στα σχετικά υπηρεσιακά έγγραφα συχνά συμπληρώνονταν με μολύβι...

Επιπλέον, αν και αυτό προβλεπόταν από σχετικές διατάξεις, οι διαδικασίες συνεχούς ανατιμολόγησης είχαν παγώσει (η τελευταία ευρείας έκτασης ανατιμολόγηση είχε γίνει το 1997), κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε τον προηγούμενο Μάρτιο βάσει δειγματοληπτικής έρευνας που διενήργησε το ίδιο το υπουργείο και η οποία κατέδειξε την ανάγκη άμεσης μείωσης της τιμής 918 φαρμακευτικών προϊόντων κατά τουλάχιστον 15%, συγκρινόμενα με τον μέσο όρο των 3 χαμηλότερων τιμών στην Ε.Ε. 

 ΤΑ ΝΕΑ online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"