Φίλοι που μας παρακολουθούν

Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

ΔΕΚΟ και δαπάνες δημοσίου στο στόχαστρο της τρόικας

Το προσχέδιο της έκθεσης που θα συντάξουν για τα αποτελέσματα του ελέγχου της ελληνικής οικονομίας, παρουσίασαν σήμερα οι ελεγκτές της τρόικας των δανειστών στον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου
Το τελικό σχέδιο της έκθεσης αναμένεται να δοθεί στο τέλος της εβδομάδας. 
Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, το κλιμάκιο σε γενικές γραμμές κρίνει....
.... θετική την πορεία εκτέλεσης του Μνημονίου, ενώ ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τις δαπάνες σε όλο το δημόσιο τομέα καθώς και για τις ελλειμματικές ΔΕΚΟ.
Οι ελεγκτές φέρονται να θεωρούν ότι σημειώθηκε μεν μεγάλη πρόοδος σε επίπεδο δημοσιονομικής προσαρμογής και αναγνωρίζουν τη μεγάλη κυβερνητική βούληση για υλοποίηση όλων των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων, εντοπίζουν δε κίνδυνους σχετικούς τόσο με το οικονομικό περιβάλλον όσο και με την εκτέλεση του προϋπολογισμού και ζητούν ένταση των προσπαθειών για υπέρβαση των προβλημάτων. Οι λεπτομέρειες που συζήτησαν οι δύο πλευρές αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες σε συνέντευξη Τύπου.
Οι ελεγκτές εντόπισαν αδυναμίες στην υστέρηση των φορολογικών εσόδων, τις χαμηλές εισπράξεις από τον ΦΠΑ, της καθυστερήσεις στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, τα προβλήματα στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τις αυξημένες δαπάνες των νοσοκομείων, τις αυξημένες επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, τα πρόσθετα κόστη από την εισαγωγή του Καλλικράτη, αλλά και τις ελλειμματικές ΔΕΚΟ τα χρέη των οποίων επιβαρύνουν το 2010 κατά 0,8% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα και κατά 5% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος.
Το κλιμάκιο των ελεγκτών, για να ανασχεθούν οι πληθωριστικές πιέσεις και να υπάρξει τόνωση της απασχόλησης, φέρεται να ζητά την άμεση απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και την κατάργηση του προστατευτισμού που παρείχε το κράτος σε μια σειρά επαγγελμάτων και υπηρεσιών. Επίσης, καθιστούν σαφές πως οι σχετικές πρωτοβουλίες θα αναληφθούν πριν τα τέλη Σεπτεμβρίου και θα περιληφθούν στο σχέδιο Προϋπολογισμού 2011. Όπως γράφει το «Εθνος» η έκθεση θα έχει την ισχύ ενός νέου μνημονίου.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος θα κληθούν να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους επί των επισημάνσεων του κλιμακίου και εν συνεχεία να συνυπογράψουν την τελική έκθεση προόδου, η οποία θα υποβληθεί στις 20 Αυγούστου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στις αρχές Σεπτεμβρίου στην ΕΚΤ και το ΔΝΤ, προκειμένου να εκταμιευθεί η δεύτερη δόση του δανείου προς την Ελλάδα, ύψους 9 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Τύπο, στελέχη του υπουργείου οικονομικών, ξεκαθάριζαν χθες ότι η εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου ύψους 9 δισ. ευρώ είναι δεδομένη.
Σημειώνεται ότι σε μια προσπάθεια για ενίσχυση της διαφάνειας, ο κ. Παπακωνσταντίνου διέταξε σήμερα τη διενέργεια 10 διαχειριστικών ελέγχων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και 25 ένορκες διοικητικές εξετάσεις σε εφοριακούς και τελωνειακούς.
«Αγκάθι» η ΔΕΗ
Οι ελεγκτές της τρόικας ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔEH σε ιδιώτες, ενώ διατυπώνουν την απαίτηση παράλληλα να καθοριστούν οι τιμές ρυθμιστικού ελέγχου, κάτι που σημαίνει πως αυτές θα καθορίζονται με βάση το πραγματικό κόστος. Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει την άμεση αντίδραση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ η οποία σημείωσε ότι « παρόμοια ενέργεια αποτελεί αιτία πολέμου» προειδοποιώντας ότι θα «βυθίσει την χώρα στο σκοτάδι» εάν προχωρήσει η πώληση μονάδων της ΔEH.
Αντιδράσεις

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει το μονόδρομο της διάλυσης του κοινωνικού ιστού, των εργασιακών σχέσεων και της συρρίκνωσης της οικονομίας, αφού προσανατολίζεται να συνυπογράψει ένα νέο μίνι μνημόνιο όπου επικρατεί η ιδεολογία της " ελεύθερης αγοράς" και της απορρύθμισης των πάντων», τονίζει το μέλος του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ, Χρήστος Στάικος, και συνεχίζει:
«Επιλέγει το δρόμο της ιδιωτικοποίησης των βασικών και κοινωνικών αγαθών προετοιμάζοντας το έδαφος για να βγάλει στο "σφυρί" δημόσιους οργανισμούς στρατηγικής σημασίας ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών. Ο ΣΥΝ επιμένει ότι υπάρχει εναλλακτική διέξοδος από την κρίση προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας».

«Τα αυτονόητα επιτάσσει η εισήγηση της Τρόικα. Εάν δεν υπάρχει συμμάζεμα των εξόδων, δεν υπάρχει προκοπή. Ας όψονται όλοι αυτοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που για πελατειακούς λόγους, φόρτωναν, φόρτωναν και τελειωμό δεν είχαν, τις ΔΕΚΟ με "ημετέρους". Πτώχευσαν την Ελλάδα και τώρα για να σωθεί, κρύβονται πίσω από την Τρόικα», αναφέρει σε ανακοίνωση ο ΛΑΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"