Φίλοι που μας παρακολουθούν

Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

«Καταπέλτης» για Κορκονέα

«Καταπέλτης» για ΚορκονέαΡάπισμα στην ακραία αστυνομική βία αποτελεί η πρόταση-καταπέλτης του εισαγγελέα κ. Χαράλαμπου Λακαφώση για τους δύο ειδικούς φρουρούς Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη, που ζήτησε την ενοχή τους σύμφωνα με το κατηγορητήριο για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, χωρίς την αναγνώριση οποιουδήποτε ελαφρυντικού.

Εάν η εισαγγελική πρόταση γίνει δεκτή, τότε....
.... ο Κορκονέας (που φέρεται ως ο αυτουργός της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο) αντιμετωπίζει μέχρι και την ποινή των ισοβίων, ενώ ο συνεργός του εικοσαετή κάθειρξη.
Σύμφωνα με τη γνώμη που εξέφρασε ο εισαγγελέας στους δικαστές του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αμφισσας, ο Κορκονέας το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008, «ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, έβγαλε το πυροβόλο όπλο του, το έστρεψε στην οδό Τζαβέλλα που ήταν ο Γρηγορόπουλος και μικρή ομάδα νεαρών και πυροβόλησε δύο φορές».
Η αιτιολογία του Κορκονέα ότι κινδύνευε η ζωή τους και ότι βρίσκονταν σε «πανικό» κρίθηκε ως «ψευδής» από τον κ. Λακαφώση.
Όπως εξήγησε, «αυτός που βρίσκεται σε άμυνα δεν στέκεται απαθής και ψύχραιμος απέναντι στους αντιπάλους του. Κάποιος που κινδυνεύει άμεσα δεν πυροβολεί και μετά βάζει το πιστόλι στη θήκη και αποχωρεί προκλητικά απαθής».
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τον εισαγγελέα «αμφότεροι οι κατηγορούμενοι αντιλήφθηκαν αμέσως μετά τους πυροβολισμούς ότι κάποιος είχε βληθεί. Όμως και οι δύο αποχώρησαν απαθείς».
Σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό, οι δύο ειδικοί φρουροί λειτούργησαν με αδικαιολόγητο, εγωιστικό και υπεροπτικό τρόπο, καθώς η στάση των νεαρών δεν έφερε -πέρα από φραστικές αντιπαραθέσεις- στοιχεία επικινδυνότητας ή τρόμου για τους κατηγορουμένους.
«Επικίνδυνη απόφαση»Η απόφασή τους να αγνοήσουν τις εντολές του κέντρου της αστυνομίας χαρακτηρίστηκε από τον κ. Λακαφώση «ασύμμετρη και επιχειρησιακά επικίνδυνη».
Επιχειρώντας να αναλύσει τη συμπεριφορά των κατηγορουμένων, ο δημόσιος κατήγορος επεσήμανε ότι αυτή ήταν αποτέλεσμα μιας «εγωιστικής διαχείρισης της εξουσίας».
Στόχος τους -πρόσθεσε ο ίδιος- «δεν ήταν η τήρηση της τάξης και η διαφύλαξη της νομιμότητας, αλλά η επίδειξη της υπεροχής τους, κάτι που πυροδότησε την ένταση».
Η από κοινού απόφαση των κατηγορουμένων να επιστρέψουν στην οδό Τζαβέλα -μετά την πρώτη επίθεση που ισχυρίζονται ότι είχαν δεχθεί στη Χαριλάου Τρικούπη- αποτυπώνει με σαφή τρόπο -κατά τον εισαγγελικό λειτουργό- «την άκριτη επιμονή τους» να έλθουν σε αντιπαράθεση με τους νεαρούς, «αν και γνώριζαν ότι η παρουσία τους εκεί θα αποτελούσε πρόκληση».
Κατά τον κ. Λακαφώση, οι δύο κατηγορούμενοι σκόπιμα ψευδόμενοι «αναβάθμισαν την ένταση της επίθεσης που δέχθηκαν με το περιπολικό», προκειμένου να αναπτύξουν την υπερασπιστική τους θέση.
Παράλληλα ο ίδιος απέδωσε την κινητοποίηση των δύο κατηγορουμένων σε «παρορμητική αντίδραση» και στα «συναισθήματα θυμού και οργής που είχαν μετά την πρώτη επίθεση», παρά το γεγονός ότι «γνώριζαν ότι αυτή η συμπεριφορά τους ήταν ικανή να προκαλέσει σύγκρουση».
Κατά τον εισαγγελέα, οι κατηγορούμενοι επέδειξαν «εξαιρετικά επιθετική συμπεριφορά στην παρέα των παιδιών (ανάμεσά τους και ο 15χρονος)», και παρότι «τίποτε δεν προϊδέαζε αναταραχή, οι κατηγορούμενοι επέδειξαν έλλειψη αυτοκυριαρχίας και επαγγελματισμού, επιμένοντας με άκαμπτο τρόπο στην αντιπαράθεση».
Η ΠΡΟΤΑΣΗ
Καταδίκη χωρίς ελαφρυντικά
Ο εισαγγελέας ζήτησε να απορριφθούν όλα τα αιτήματα των κατηγορουμένων με τα οποία ζητούσαν να τους αποδοθούν τα εξής ελαφρυντικά:
  • «Ανάρμοστη συμπεριφορά του θύματος». «Δεν προέκυψε από πουθενά κάτι τέτοιο» επεσήμανε ο εισαγγελέας.
  • «Ειλικρινής μεταμέλεια». Ούτε αυτό ισχύει για τον κ. Λακαφώση καθώς, όπως είπε, «οι κατηγορούμενοι επιχείρησαν να παραπλανήσουν αλλάζοντας τα πραγματικά περιστατικά». Επίσης ο εισαγγελέας χαρακτήρισε «προσποιητή» τη συγγνώμη τους.
  • «Πρότερος έντιμος βίος». Και για το αίτημα αυτό ζήτησε απόρριψη, καθώς «δεν λειτούργησαν ως αστυνομικοί με γνώμονα τη νομιμότητα και τον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή».
  • «Καλή συμπεριφορά μετά την πράξη». Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, «το χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την προσωρινή τους αποφυλάκιση (σ.σ.: που είχε γίνει στις 7 Ιουνίου) δεν αρκεί για να επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο».
  • Η δίκη θα συνεχιστεί στις 2 Σεπτεμβρίου με τις αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής.v4.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"