Φίλοι που μας παρακολουθούν

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Η κρίση στέλνει τους πτυχιούχους στο εξωτερικό

Η παρατεταμένη ύφεση στην αγορά και οι πενιχρές ευκαιρίες για σίγουρη και καλά αμειβόμενη εργασία, απειλεί να δημιουργήσει κύμα μετανάστευσης του νέου επιστημονικού δυναμικού που υπάρχει στη χώρα μας.
Όπως προκύπτει από έρευνα της Κάπα Research, η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων με πτυχίο στην Ελλάδα θα....
.... εγκατέλειπαν ευχαρίστως τη χώρα για μια δουλειά στο εξωτερικό, ενώ οι μισοί από αυτούς έχουν ήδη προχωρήσει και στις σχετικές ενέργειες.

Κύμα μετανάστευσης

Επτά στους 10 νέους επιστήμονες εμφανίζονται πρόθυμοι να μεταναστεύσουν λόγω της παρατεταμένης ύφεσης στην αγορά και των ολοένα και λιγότερων ευκαιριών για μόνιμη και ασφαλή εργασία που προσφέρουν οι ελληνικές επιχειρήσεις.
Στο πλαίσιο πανελλαδικής έρευνας της εταιρίας Κάπα Research, που δημοσίευσε η εφημερίδα «Το Βήμα», τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες έχουν κάνει ήδη τις απαραίτητες ενέργειες για συνέχιση των σπουδών τους και δουλειά στο εξωτερικό.
Από τους νέους επιστήμονες που δηλώνουν πρόθυμοι να εργαστούν στο εξωτερικό, το 66,4% δηλώνει ότι το κάνει για να έχει καλύτερη ποιότητα ζωής συνολικά, το 44,7% για να βρει μια καλή δουλειά και το 32,6% για να διασφαλίσει περισσότερη αξιοκρατία στην εξέλιξή του.
Οι γονείς, όπως είπαν οι απόφοιτοι και τελειόφοιτοι πανεπιστήμιων και ΤΕΙ που πήραν μέρος στην έρευνα, εξακολουθούν να τους στηρίζουν οικονομικά σε ποσοστό 59,1%, ενώ, παρότι στεναχωριούνται, θα ήταν στο πλευρό τους αν αποφάσιζαν τελικά να μεταναστεύσουν.
Στην Ελλάδα άλλωστε, όπως λένε οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 64,1%, δεν μπορούν να εκπληρώσουν τους επαγγελματικούς τους στόχους, ενώ ο επιδιωκόμενος μισθός στο εξωτερικό θα πρέπει να κυμαίνονταν μεταξύ των 1.500 και των 5.000 ευρώ.
Οι νέοι σε ποσοστό 54,9%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, θεωρούν ότι στην Ελλάδα έχει αρχίσει να αναπτύσσεται σήμερα ένα μεταναστευτικό ρεύμα αντίστοιχο με εκείνο της δεκαετίας του ’60 , καθώς στην πλειονότητά τους πιστεύουν ότι οι λύσεις που προτείνονται για την έξοδο της χώρας από την κρίση εξακολουθούν να αγνοούν τις δικές τους ανάγκες.
Το 43% των νέων πιστεύουν ότι δεν υπάρχει σύνδεση καλή μεταξύ των σπουδών και της αγοράς εργασίας και ζητούν τα Πανεπιστήμια να πάψουν να είναι ξεκομμένα από την κοινωνία.
Στο πλαίσιο της έρευνας, αξιοσημείωτο είναι το ότι σχεδόν 6 στους 10 θα προτιμούσαν θέση εργασίας με προοπτικές καλής καριέρας και αποδοχές στο εξωτερικό από μόνιμη θέση στο δημόσιο τομέα στην Ελλάδα.
Athens Photo News 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"