Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Πρώτη συνάντηση Μπαν – Έρογλου

Σοβαρά άλματα και συμβιβασμούς στο Κυπριακό ζητά ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι Μουν
Εκφράζει την ελπίδα «οι δύο ηγέτες να κάνουν σοβαρά άλματα, τους προσεχείς μήνες, στις συνομιλίες τους, αντιλαμβανόμενοι ότι αυτό θα απαιτήσει συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές».

Ο Μπαν Γκι Μουν είχε χθες το βράδυ, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη, την πρώτη συνάντησή του με....
.... τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου
Όπως δήλωσε εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, ο Γ.Γ. ενθάρρυνε τον Ντερβίς Ερογλου «να αδράξει το υφιστάμενο πολιτικό παράθυρο ευκαιρίας για την επίτευξη διευθέτησης» στο Κυπριακό
Και από τους δύο ηγέτες περιμένει σοβαρά άλματα και συμβιβασμούς.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα, ο Ντερβίς Έρογλου «εξέφρασε τη δέσμευσή του στην εξεύρεση μιας διευθέτησης» και σημείωσε πως «πιστεύει πως αυτή μπορεί να επιτευχθεί στα τέλη του 2010 με καλή θέληση, πνεύμα πάρε-δώσε και αμοιβαία πολιτική βούληση και συμβιβασμό».

Ο ίδιος ο κατοχικός ηγέτης, μετά τη διάρκειας μισής ώρας συνάντηση στη Νέα Υόρκη, την πρώτη από την άνοδό του στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, δήλωσε πως ζήτησε από τον Γ.Γ. άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και λύση μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς. 
Του παρουσίασε, παράλληλα, τις γνωστές τουρκικές θέσεις περί «ετοιμότητας για λύση, αποδοχή χρονοδιαγραμμάτων και επιδιαιτησίας και τακτικής κωλυσιεργίας που επιδεικνύουν οι Ελληνοκύπριοι».

Ο Ντερβίς Έρογλου ενημέρωσε τον Γ.Γ. στην παρουσία της Ειδικής Αντιπροσώπου του στην Κύπρο, Λίζα Μπατενχάϊμ, ότι τα μέρη συζητούν, στην παρούσα φάση, το περιουσιακό, και επανέλαβε πως η τουρκική πλευρά θέλει το θέμα αυτό να συζητηθεί χωριστά και να μην συνδεθεί με άλλα ζητήματα.

Ερωτηθείς, αφού βιάζεται για λύση, γιατί δεν προχωρεί σε εποικοδομητικές προτάσεις στο περιουσιακό και το εδαφικό, κατά το παράδειγμα του Προέδρου Χριστόφια στο θέμα της διακυβέρνησης, ο κατοχικός ηγέτης απάντησε πως «ούτε το εδαφικό, ούτε το περιουσιακό έχουν ακόμη συζητηθεί, ενώ ούτε και το κεφάλαιο της διακυβέρνησης έχει ακόμη κλείσει».

Για να προσθέσει εριστικά: «Δεν θα φτάσουμε σε διευθέτηση αποδεχόμενοι όλα όσα φέρει στο τραπέζι ο κ. Χριστόφιας. Έχουμε καταθέσει τις απόψεις μας στο περιουσιακό, το ίδιο έκανε και η ελληνοκυπριακή πλευρά.»

Επανέλαβε, τέλος, τις γνωστές θέσεις για «δύο διοικήσεις και δύο δημοκρατίες» καθώς και ότι «η απομάκρυνση της απομόνωσης όχι μόνο θα ενθαρρύνει τους Τουρκοκύπριους, αλλά θα αποτελέσει και κίνητρο προς τους Ελληνοκύπριους».

Στη συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν με τον Ντερβίς Ερογλου αναφέρεται και ο τ/κ Τύπος σήμερα.

Όπως
αναφέρουν οι τ/κ εφημερίδες, ο κ. Ερογλου δήλωσε ότι επιθυμεί λύση μέχρι το τέλους του έτους και ότι θα πρέπει να τεθεί μια προθεσμία για κατάληξη των συνομιλιών.

Ισχυρίστηκε
ότι η ε/κ πλευρά είναι αναγνωρισμένη από την διεθνή κοινότητα και μέλος της ΕΕ και ως εκ τούτου ίσως της συμφέρει το ‘ροκάνισμα’ του χρόνου κάτι που δεν ισχύει για την τ/κ πλευρά καθώς της εφαρμόζεται εμπάργκο, όπως είπε.

Αναφερόμενος
στην λεγόμενη απομόνωση των Τ/κ, είπε ότι ουδείς μπορεί να την αμφισβητήσει και ισχυρίστηκε ότι η άρση της «απομόνωσης» θα ωθήσει την ε/κ πλευρά σε λύση.

Ο κ. Ερογλου
είπε ότι τη στιγμή αυτή συζητείται το περιουσιακό και όχι το εδαφικό ενώ δεν έχει κλείσει και το κεφάλαιο διακυβέρνησης και κατανομής εξουσιών, προσθέτοντας ότι δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνία αποδεχόμενοι όλα όσα επιθυμεί ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Οπως
γράφει ο Τ/κ Τύπος, ο κ. Ερογλου φέρεται να πρότεινε στον ΓΓ τριμερή συνάντηση κορυφής μεταξύ του ιδίου, του Προέδρου Χριστόφια και του ΓΓ του ΟΗΕ τον προσεχή Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.
 www.ikypros.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"