Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

«Από τον ουρανό της Κρήτης, ο Ψαραντώνης στο Ηρώδειο»

Σήμερα Τετάρτη, στις 21.00, θα παρουσιαστεί στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού ο γνωστός και αγαπημένος «μπλούζμαν» των Ανωγείων, όπως είναι γνωστός ο Ψαραντώνης, αδερφός του μοναδικού Νίκου Ξυλούρη
Στη συναυλία θα λάβει μέρος και ο φίλος και συνεργάτης του Ψαραντώνη, Γιάννης Αγγελάκας.
«Από τον ουρανό της Κρήτης, ο Ψαραντώνης στο Ηρώδειο», είναι ο τίτλος της βραδιάς, όπου ο αγαπημένος λυράρης θα....
.... παρουσιάσει τις μοναδικές δοξαριές του στο Ηρώδειο ενώ σε μερικά τραγούδια θα συμμετάσχει και ο Γιάννης Αγγελάκας. «Επρεπε να χρεοκοπήσει η Ελλάδα για να δώσουν στον Ψαραντώνη το Ηρώδειο», δηλώνει στην «Ελευθεροτυπία» ο Γιάννης Αγγελάκας για την συναυλία αυτή, αφού ο σπουδαίος μουσικός έβρισκε συνέχεια κλειστή την πόρτα του Ηρώδειου στο παρελθόν. Οι δυο μουσικοί συνεργάστηκαν στην παραγωγή του τελευταίου δίσκου του Ψαραντώνη.
 
«Είναι δυνατόν να μη θέλεις αυτούς τους χώρους; Είναι τόσο ιδιαίτεροι. Από το Ηρώδειο βλέπεις την Ακρόπολη», λέει ο ίδιος ο Ψαραντώνης.
«Με επηρέαζε η μουσική του πριν τον γνωρίσω. Ο Ψαραντώνης παίρνει την παράδοση και τη στέλνει στο Διάστημα. Τη μουσική που βγάζει η λύρα του δεν τη βγάζουν δέκα κορυφαίοι κιθαρίστες μαζί», λέει ο Αγγελάκας.
Μαζί με τον Κρητικό μουσικό θα παίξει η κόρη του, Νίκη Ξυλούρη (τραγούδι, τύμπανα, στάμνα) και οι γιοι του, Γιώργης (λαούτο) και Λάμπης (ούτι). Ο πρώτος της οικογένειας που έπαιξε την κρητική λύρα στο Ηρώδειο ήταν ο αδερφός του, ο Νίκος Ξυλούρης και ο μουσικός λέει ότι ακολούθησε τα δικά του βήματα από μικρός. «Πείραζα τη λύρα του, αλλά φοβόμουν μην της κάνω ζημιά. Μια μέρα, την είχα στα χέρια μου και την κούρδιζα. Μόλις τον είδα, έκανα να την αφήσω κάτω. Αλλά μου είπε "συνέχισε να παίζεις. Έχεις ωραίο χρώμα". Και, από εκεί και πέρα, έπαιζα συνέχεια και μου έδειχνε αυτά που ήξερε», διηγείται.
 
«Η παράδοση υπάρχει. Δεν πρέπει να τη χαλάμε, αλλά να τη σεβόμαστε και να κάνουμε καινούργια πράγματα. Εγώ έχω φτιάξει κομμάτια που δεν είναι ούτε πηδηχτός, ούτε χανιώτης, ούτε σούστα. Κι όμως, τη μουσική μου έχουν χορέψει μέχρι τα μπαλέτα Μπεζάρ», λέει ο Ψαραντώνης για την κρητική παράδοση και τη μουσική του.
Ο κρητικός μουσικός έχει λάβει μέρος σε πολλά φεστιβάλ του εξωτερικού. «Δεν μπορώ να περιγράψω το τι ακούμε στα ξένα φεστιβάλ. Μας προλογίζουν ως μουσικούς "από το νησί των θεών". Εδώ δεν λένε τίποτα», λέει και εξηγεί το προσωπικό του «εικονοστάσι». «Αμα φιλήσω μία φορά μια εικόνα του Χριστούλη», καταλήγει, «θα φιλήσω τρεις αυτήν του Βιντσέντζου Κορνάρου ή του Ομήρου».
 Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"