Φίλοι που μας παρακολουθούν

Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Λήξη στο Κυπριακό μέχρι το Νοέμβριο...

Προθεσμία δύο μηνών θα δώσει τον προσεχή Σεπτέμβριο ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν στον Πρόεδρο της Κύπρου κύριο Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου προκειμένου να καταλήξουν οι απευθείας διαπραγματεύσεις
μέχρι το Νοέμβριο. 
Ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού αναμένεται να προσκαλέσει τους δύο ηγέτες στη Νέα Υόρκη το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, για να....
.... συζητήσουν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό
Η υπόδειξη προς τους δύο θα αφορά την εντατικοποίηση των συνομιλιών, αύξηση του ρυθμού των συναντήσεων προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία το Νοέμβριο. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο γενικός γραμματέας θα αναφερθεί και στο ενδεχόμενο σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης για το εθνικό μας πρόβλημα.
Εάν υπάρξει κατάληξη, η διάσκεψη θα συζητήσει μόνο τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού. Αν όχι τότε θα συζητηθούν και οι εσωτερικές πτυχές.

Το Νοέμβριο οριοθετεί ως το μήνα που θα κρίνει τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Χοσέ Ντιάζ. Σε συνέντευξή του στον «Φ», ο κ. Ντίαζ σημειώνει ότι θα γίνει μια αξιολόγηση των έως τώρα απευθείας διαπραγματεύσεων στην έκθεση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Στην έκθεση που θα ετοιμαστεί διά χειρός Αλεξάντερ Ντάουνερ θα δοθεί μια καθαρή εικόνα τού τι επιτεύχθηκε και τι όχι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η αξιολόγηση, εξήγησε, στόχο θα έχει να βοηθήσει τη διαδικασία και όχι να κατηγορήσει οποιονδήποτε.

Ο ίδιος δεν αποκρύβει την πεποίθησή του ότι οι συνομιλίες μπορούν να προχωρήσουν πολύ μέχρι το τέλος του χρόνου και οι δύο ηγέτες να φτάσουν στο σημείο να πουν ότι είναι σε θέση να καταλήξουν σε συμφωνία. Ξεκαθαρίζει ότι πιέσεις από μέρους των Ηνωμένων Εθνών δεν θα ασκηθούν, αλλά αυτό που μπορεί να γίνει είναι να καταθέσουν ιδέες και εισηγήσεις. Ωστόσο, σημειώνει, η λύση πρέπει να είναι κυπριακής ιδιοκτησίας, διαφορετικά οι δύο πλευρές δεν θα αισθάνονται ότι είναι δική τους η συμφωνία, δεν θα εργαστούν γι' αυτήν και δεν θα την στηρίξουν.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"