Φίλοι που μας παρακολουθούν

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Δ. Δρούτσας: «Συζητάμε κάθε πρόταση για ΠΓΔΜ με τους όρους που έχουμε θέσει»

 Οαναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση του
Γ. Καρατζαφέρη για τις πληροφορίες περί συμφωνίας με τα Σκόπια για ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη», τόνισε ότι μια δημόσια συζήτηση για συγκεκριμένα ονόματα δεν έχει νόημα.
Πρόσθεσε ότι το πρόβλημα είναι η αδιαλλαξία του Ν. Γκρούεφσκι και υπογράμμισε ότι η Αθήνα είναι.... .... ανοιχτή να συζητήσει κάθε πρόταση που πληροί τις προϋποθέσεις που συνιστούν την "κόκκινη γραμμή" της Ελλάδας
Δημοψήφισμα για το θέμα ζήτησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.
Ο κ. Δρούτσας σημείωσε ότι η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ έγινε κατόπιν επιδίωξης της ελληνικής πλευράς. "Οι διμερείς επαφές δεν υποκαθιστούν τη διαδικασία του ΟΗΕ, αλλά μπορούν να δημιουργήσουν καλύτερο κλίμα στις διαπραγματεύσεις. Τέτοιες συναντήσεις αφαιρούν τη δυνατότητα από οποιονδήποτε να ισχυριστεί ότι δεν έχουμε καλή διάθεση" είπε ο αναπληρωτής υπουργός.
Παράλληλα τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί την πλήρη ενσωμάτωση των Δ. Βαλκανίων στην Ε.Ε, με την ΠΓΔΜ πρώτη υποψήφια.  Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δημόσια συζήτηση για συγκεκριμένα ονόματα δεν έχει νόημα. "Δεν είναι καλό να μιλάμε για ονόματα όταν η άλλη  πλευρά δεν έχει επιδείξει διάθεση να διαπραγματευτεί σοβαρά. Δεν διαπραγματευόμαστε μεταξύ μας όταν ο κ. Γκρούεφσκι είναι αδιάλλακτος. Έχουμε ξεκαθαρίσει τις παραμέτρους του προβλήματος. Ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων. Εάν υπάρξουν προτάσεις με αυτές τις προϋποθέσεις είμαστε διατεθειμένοι να εξετάσουμε αυτές τις προτάσεις" δήλωσε.
Πρόσθεσε όμως ότι η ίδια σοβαρότητα απαιτείται και από την άλλη πλευρά. "Η πρόσκλησή μας πάει προς τη Σκοπιανή πλευρά να έρθει στο τραπέζι με καλόπιστη διάθεση" τόνισε, προσθέτοντας ότι η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης δεν καθορίζεται από επικοινωνιακούς όρους, αλλά με γνώμονα το συμφέρον της Ελλάδας.
 Γ. Καρατζαφέρης
 "Εδηλώθη, εβαφτίστη με ανάδοχο το ΝΑΤΟ και το όνομα αυτού Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη"  είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι εκείνη διέρρευσε τη συγκεκριμένη ονομασία στον Τύπο για βολιδοσκόπηση. "Γιατί η κυβέρνηση δεν τολμά να ασκήσει το ύψιστο δικαίωμα του πολίτη; 
Να αποφασίσουν οι πολίτες. Να πάτε σε Δημοψήφισμα. Φοβάστε το λαό; 
Υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι οι γείτονες θα λέγονται αυτοί "βαρδασκαίοι"; 
Μακεδόνες θα λέγονται και η χώρα τους Μακεδονία".
Ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε ότι ο πρωθυπουργός συναντήθηκε πέντε φορές με τον Γκρούεφσκι και αναρωτήθηκε πότε έγινε τελευταία συνάντηση στον ΟΗΕ"Δεν πρέπει να γνωρίζουμε την κατάσταση; 
Είναι δυνατό να αποφύγετε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για αυτό το θέμα; 
Πως θα αλλάξετε την απόφαση ότι δεν δίνεται το Μακεδονία και παράγωγά του; 
Έχουμε μια κινητικότητα ενόψει του Νοεμβρίου, για είσοδο των Σκοπίων στη Συμμαχία. Εμείς δεν πρέπει να έχουμε καμία πρεμούρα. Η θέση σας είναι θολή" είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.
Παράλληλα κάλεσε την ηγεσία της Ν.Δ να πάρει θέση. "Ο αρχηγός της το 1993 έριξε τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας για το θέμα αυτό. Για την παραχώρηση του ονόματος στα Σκόπια. Εμείς ως ΛΑΟΣ αρνούμαστε να δώσουμε το όνομα Μακεδονία ή παραγωγό του στα Σκόπια" κατέληξε.
Στη δευτερολογία του ο κ. Δρούτσας τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία διαρροή από την κυβέρνηση στον Τύπο. "Για μένα είναι άγνωστες τέτοιες πρακτικές. Ασκούμε εξωτερική πολιτική με πλήρη διαφάνεια" είπε.
Παράλληλα σημείωσε ότι η κυβέρνηση ανέλαβε το Σκοπιανό τον Οκτώβριο με μεγάλες πιέσεις πάνω στην Ελλάδα.
"Υπήρχε ο κίνδυνος να δώσει η Ε.Ε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων χωρίς επίλυση του θέματος. Μπορέσαμε να τη φέρουμε τούμπα αυτή την κατάσταση και να είναι σήμερα η πίεση στα Σκόπια. Η θέση μας, όπως και της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων, είναι σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, έναντι όλων"  τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός.
Για το θέμα του δημοψηφίσματος είπε ότι ο κ. Γκρούεφσκι κρύβεται πίσω από την κοινή γνώμη της χώρας του, την οποία εναντιώνει στην Ελλάδα
"Έχω απαντήσει ξανά. Ζητήσαμε την ψήφο του λαού με ξεκάθαρες θέσεις για να φέρουμε τις αλλαγές που έχει ανάγκη η πατρίδα μας. Μας τίμησε ο λαός με την εμπιστοσύνη του γιατί ξέρει ότι εμείς δεν φοβόμαστε να αναλάβουμε τις ευθύνες και δεν θα μεταθέσουμε στο λαό τις ευθύνες μας" κατέληξε. 
 ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"