Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

ΔΕΥΑΚ:«Κανένα πρόβλημα με το νερό της Καλαμάτας»

http://watersecretsblog.com/archives/Image%2080%20tap%20water.gif«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την ποιότητα του πόσιμου νερού στην πόλη της Καλαμάτας». Την παραπάνω έκανε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Ανδρέας Γουρδέας, απαντώντας έτσι στο ρεπορτάζ της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», που ανέφερε ότι σε έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών στο νερό ύδρευσης της Καλαμάτας ανιχνεύθηκε νικέλιο σε οριακές τιμές (20,00 μg/l).
«Πρόκειται για λάθος ενημέρωση της εφημερίδας και αύριο κιόλας θα....
.... προβούμε σε ανάλογη διαμαρτυρία», τόνισε και συμπλήρωσε: «Από την πλευρά μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε από μετρήσεις του Πανεπιστημίου Πατρών το 2006, φαίνεται ότι οι τιμές του συγκεκριμένου βαρέος μετάλλου στα Λέικα είναι 0,6mg/l και στην παραλία 2mg/l, δηλαδή πολύ πιο χαμηλά και από τα ανώτερα επιτρεπτά όρια. Το νερό που πίνουν οι δημότες μας είναι από τα καλύτερα σε ποιότητα και επ’ αυτού δε θα πρέπει να υπάρχει κανένα θέμα ανησυχίας».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ρεπορτάζ της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» είχε τίτλο «Νερό-δηλητήριο σε όλη την Ελλάδα» και, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Τοξικά βαρέα μέταλλα σε πόσιμο νερό, ποτάμια, λίμνες και υπόγεια ύδατα, σε συγκεντρώσεις που υπερβαίνουν κατά πολύ τα ανώτατα επιτρεπτά όρια που έχει θέσει η Ε.Ε. ή σε τιμές δυνητικά επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία, ανιχνεύονται σε πολλές περιοχές της χώρας.
Έρευνα που διενήργησε διεπιστημονική επιτροπή από το Γεωπονικό και το Πανεπιστήμιο Αθηνών για λογαριασμό του ΕΦΕΤ και παραδόθηκε το Σεπτέμβριο του 2009 στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, φέρνει στο φως αποκαλυπτικά ευρήματα:
Στο νερό ύδρευσης της Καλαμάτας ανιχνεύθηκε νικέλιο σε οριακές τιμές (20,00 μg/l).
Από τα διαθέσιμα στοιχεία προέκυψε ότι η παρουσία τοξικών βαρέων μετάλλων γίνεται αισθητή σε όλα σχεδόν τα εξεταζόμενα πόσιμα νερά. Αν και τα περισσότερα δείγματα παρουσιάζουν τιμές συγκέντρωσης που βρίσκονται χαμηλότερα από την παραμετρική τιμή η οποία ορίζεται μέσω της Οδηγίας 98/83 Ε.Ε., οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: “Μπορεί οι συγκεντρώσεις να είναι χαμηλές και να μην υπερβαίνουν τα όρια, όμως τα βαρέα μέταλλα όταν εισέλθουν στον οργανισμό δρουν σωρευτικά”, τονίζουν.
Πάντως η έρευνα των δυο πανεπιστημίων ολοκληρώθηκε μετ’ εμποδίων. “Στείλαμε περισσότερα από τριάντα αιτήματα για αποστολή στοιχείων σε αρμόδιες υπηρεσίες, όμως καμία δεν ανταποκρίθηκε», καταγγέλλει ο Γ. Ζαμπετάκης, επίκουρος καθηγητής Χημείας Τροφίμων».
ΘΑΡΡΟΣ News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"