Η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας ήταν το κεντρικό θέμα συζήτησης μεταξύ του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου και του Σέρβου ομόλογού του κ. Μ. Τσβέτκοβιτς.
Οι δύο άντρες συζήτησαν για θέματα οικονομικής συνεργασίας, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη της τουριστικής συνεργασίας.
«Η μακραίωνη φιλία των δύο λαών αποτυπώνεται.... .... στις συχνές επισκέψεις υψηλού επιπέδου, αλλά και στον μεγάλο αριθμό Σέρβων πολιτών που επισκέπτονται κάθε χρόνο τη χώρα μας για τις διακοπές τους», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.
Από την πλευρά του ο Σέρβος ομόλογός του επισήμανε ότι παραθερίζει επί 15 χρόνια στην Ελλάδα και πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλλει ο ίδιος προσωπικά στην ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών.
Μιλώντας για την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε: «η Σερβία πρέπει να καταστεί το ταχύτερο δυνατόν μέλος της
ευρωπαϊκής οικογένειας , θέση που δικαιωματικά της ανήκει».
Χαρακτήρισε «σημαντική πρόοδο» προς αυτή την κατεύθυνση την απελευθέρωση της βίζας, την οποία η Ελλάδα υποστήριξε σθεναρά, καθώς και την απόφαση του σερβικού κοινοβουλίου για τη Σρεμπρένιτσα.
Οι δύο πρωθυπουργοί υπογράμμισαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας εντός της ΕΕ με την πρωτοβουλία «Ατζέντα 2014», που προνοεί για την ένταξη των χωρών των Δ. Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια, με την προϋπόθεση τήρησης των όρων της ΕΕ, περιλαμβανομένης της καλής γειτονίας.
«Η Σερβία αποτελεί στρατηγικό εταίρο της Ελλάδας, προνομιακό συνομιλητή με σημαντικό ρόλο για την ειρήνη και την ευημερία της περιοχής», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.
Οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν επίσης στις εξελίξεις στο Κόσοβο, τις οποίες η Ελλάδα παρακολουθεί με ενδιαφέρον, με κύριες προτεραιότητες τη σταθερότητα, την ανάπτυξη, τη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης του πληθυσμού, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του σεβασμού των μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η συμμετοχή μας στη Eulex, την KFOR καθώς και ο διορισμός του επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου στην Πρίστινα, ο οποίος είναι και μεσολαβητής για την προστασία της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της σερβικής ορθόδοξης εκκλησίας στο Κόσοβο, αποδεικνύει την έμπρακτη αφοσίωσή μας, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός..
Ο κ. Τσβέτκοβιτς αναφέρθηκε στις έντονες διαβουλεύσεις που έχει η Σερβία με τις άλλες βαλκανικές χώρες, προκειμένου να αναπτυχθεί η περιφερειακή συνεργασία με σκοπό την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση.
Ο Σέρβος πρωθυπουργός ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη στήριξη της στο θέμα του Κοσόβου.
Αναφερόμενος στα οικονομικά θέματα είπε ότι εξέθεσε κατά τη συζήτηση την οικονομική κατάσταση στη Σερβία και πρόσθεσε ότι "εδώ κάνετε πολλά για να ξεπεράσετε να προβλήματα".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"