Φίλοι που μας παρακολουθούν

Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Η παρέμβαση "μαμούθ" έφερε τα... κάτω-πάνω στα χρηματιστήρια

Σ«Έκρηξη» ανόδου τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών ε μία από τις πιο εντυπωσιακές συνεδριάσεις των τελευταίων ετών εξελίχθηκε η σημερινή στο Χ.Α., στον «απόηχο» της παρέμβασης-μαμούθ που ανακοίνωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την «άμυνα» της Ευρωζώνης.

Με στόχο την ομαλοποίηση των αναταράξεων που προκάλεσε το τελευταίο διάστημα στις παγκόσμιες αγορές η ευρωπαϊκή «κρίση χρέους», αλλά και την αντιμετώπιση των κερδοσκοπικών κινήσεων -που ούτως ή άλλως βρέθηκαν στο «στόχαστρο» όλων σχεδόν των ηγετών της Ευρωζώνης μέσω δημόσιων τοποθετήσεων από το βράδυ της Παρασκευής- η κινητοποίηση της Ε.Ε. είχε.... .... σοβαρό αντίκτυπο τη Δευτέρα όχι μόνο στα διεθνή χρηματιστήρια, αλλά και στις αγορές ομολόγων, συναλλάγματος και εμπορευμάτων.

Η χρηματιστηριακή ευφορία καταγράφηκε από το πρωί στην Ασία, με ενδεικτική την κίνηση των Nikkei και Hang Seng, έως ότου άνοιξαν οι αγορές της Ευρώπης, όπου ξεχώρισαν τα κέρδη του γαλλικού CAC40 σε ποσοστό έως 9,2%, του βρετανικού FTSE100 έως 4,6% και του γερμανικού DAX σε ποσοστό έως 5,1%.

Κατακόρυφη πτώση καταγράφηκε παράλληλα στα spreads των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, με το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων να σημειώνει πτώση έως και άνω των 600 μονάδων βάσης, ενώ ανάλογη ήταν η πτώση και σε ελληνικούς τίτλους μικρότερης διάρκειας. Έντονα πτωτικά κινήθηκαν τα spreads και άλλων ευρωπαϊκών τίτλων, όπως της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, αλλά και τα CDS όλων σχεδόν των χωρών της Ευρωζώνης.

«Τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης καθώς και το πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας των Ευρωπαϊκών τραπεζών που αποφασίστηκαν το Σαββατοκύριακο αναμένεται να δώσουν σημαντική ώθηση στην αγορά βάζοντας το Γενικό Δείκτη εκ νέου σε ανοδική διορθωτική πορεία», σχολίαζε σήμερα στο πρωινό της report η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

«Εκτιμούμε πως αυτή την φορά η ανοδική αντίδραση θα τύχει μεγαλύτερης διάρκειας καθώς η αποφασιστικότητα που περιέχεται στα μέτρα θα βοηθήσει στην εξάλειψη ενός σημαντικού κινδύνου που δημιουργεί συστημικό πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα», ανέφερε η χρηματιστηριακή, εκτιμώντας ότι «το μεγαλύτερο μέρος του αγοραστικού ενδιαφέροντος θα επικεντρωθεί σε τραπεζικές μετοχές με επίκεντρο τις μετοχές της Eurobank, Alpha bank και Εθνικής Τράπεζας, ενώ σε ότι αφορά τα τεχνικά σημεία αντίστασης και στήριξης η ένταση των αγορών (…) βάζει σε δεύτερη μοίρα κάθε πιθανό επίπεδο όπου ενδεχομένως θα υπήρχε αύξηση της προσφοράς».

«Ο άμεσος στόχος αυτής της κίνησης είναι οι 1.910 μονάδες», προσέθεσε η Πήγασος, επισημαίνοντας ότι «η άνοδος της αγοράς θα έρθει αρχικά από αμιγώς δεικτοβαρείς μετοχές και η διάχυση σε μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις θα εξαρτηθεί από την διάρκεια της ανόδου».

Στο ταμπλό του Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να ενισχύεται έως και 10,18%, μια «ανάσα» από το επίπεδο των 1.800 μονάδων, πριν ολοκληρώσει στις 1.779,30 μονάδες, με κέρδη 9,13%.

Ο ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε σε 333,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1/3 (113,62 εκατ. ευρώ) διακινήθηκε στον τίτλο της ΕΤΕ, με τη συνολική αξία των προσυμφωνημένων συναλλαγών να φθάνει τη Δευτέρα τα 20,4 εκατ. ευρώ.

Κέρδη έως και 15,41% έφτασε να καταγράφει στη διάρκεια των συναλλαγών ο δείκτης των τραπεζών, πριν κλείσει με άνοδο 14,42% στις 1.878,56 μονάδες. Ξεχώρισε, μετακύ άλλων, το «άλμα» της Εθνικής Τράπεζας έως τα 12,43 ευρώ (+19,98%), καθώς και το κλείσιμο των Eurobank και Τρ. Πειραιώς στα υψηλά ημέρας.

Συνολικά 198 μετοχές έκλεισαν με κέρδη τη Δευτέρα στο Χ.Α., έναντι 75 αμετάβλητων και 21 που ολοκλήρωσαν με αρνητικό πρόσημο. Από τον FTSE20, διψήφια ποσοστιαία κέρδη κατέγραψαν οι 12 από τους 20 τίτλους. Ξεχώρισε το «άλμα» 23,08% της Βιοχάλκο, με κλείσιμο στο υψηλό ημέρας των 4,00 ευρώ. Ακολούθησε η ΕΤΕ στο +16,89%, κλείνοντας στα 12,11 ευρώ, ενώ με κέρδη 15,62% και 15,38% ακολούθησαν οι ATEBank και Eurobank, στα 1,48 και 5,55 ευρώ αντίστοιχα.

Σε 14,85% και 14,62% διαμορφώθηκαν τα κέρδη των Ελλάκτωρ (στα 3,48 ευρώ) και Τρ. Πειραιώς (στα 5,41 ευρώ), το +13,25% έκλεισε η μετοχή της Marfin Popular Bank, ενώ με κέρδη 12,94% στα 5,50 ευρώ ακολούθησε η Αlpha Bank. Πάνω από 12% ενισχύθηκαν και οι μετοχές των Μυτιληναίος και Τ.Τ., ενώ με άνοδο 11,33% και 11,28% έκλεισαν οι τίτλοι των Intralot και MIG.

Στα 4,06 και 8,40 ευρώ ολοκλήρωσαν οι Τρ. Κύπρου και Motor Oil, ενισχυμένες 9,14% και 8,53% αντίστοιχα, σε ποσοστό 7,94% στα 13,60 ευρώ ενισχύθηκε ο ΟΠΑΠ, ενώ τα κέρδη των ΕΛΠΕ (+5,26%) και ΟΤΕ (+5,08%) ακολούθησαν οι Coca-Cola 3E, Τιτάν και ΔΕΗ, με άνοδο 3,43%, 1,91% κι 1,53% αντίστοιχα.

 www.capital.gr - κεφάλαιο στην οικονομική ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"