Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Υψηλά ενοίκια και χαμηλός τζίρος γονατίζουν τους επιχειρηματίες στην Καλαμάτα.

Δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση που έχει «γονατίσει» την αγορά της Καλαμάτας
Αν στο ήδη δύσκολο περιβάλλον που αναγκάζονται να δραστηριοποιούνται οι επιχειρηματίες της πόλης προστεθεί ο παράγοντας των υψηλών ενοικίων που καταβάλλουν, ιδιαίτερα στο κέντρο, καταλαβαίνει κανείς ότι μόνο ελάχιστοι μπορούν να αντεπεξέλθουν.
Όπως μας έλεγε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γ. Καραμπάτος, «δυστυχώς, οι ιδιοκτήτες δεν έχουν καταλάβει ακόμα το....
.... μέγεθος του προβλήματος και εξακολουθούν να ζητούν ενοίκια ιδιαίτερα υψηλά. Μάλιστα, αρκετοί έσπευσαν, εν μέσω οικονομικής κρίσης, να ζητήσουν και αύξηση στα μισθώματα».   
Την άποψη του κ. Καραμπάτου συμμερίζεται απόλυτα και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Γ. Λαγανάκος: «Είναι πασιφανές πια ότι για τη μικρομεσαία επιχείρηση το ύψος του μισθώματος που καλείται να καταβάλει είναι ιδιαίτερα υψηλό. Είναι αδιανόητο σε εποχή καθολικής κρίσης τα ενοίκια, αντί να πέφτουν, να ανεβαίνουν.
Αν δεν υπάρξει αντιστροφή της κατάστασης, τότε πολύ σύντομα τα κλειστά καταστήματα στην Καλαμάτα θα αυξηθούν με γεωμετρική πρόοδο.
Υπάρχουν ημέρες που πολλοί συνάδελφοι δεν κάνουν ούτε 50 ευρώ είσπραξη.
Πώς είναι δυνατό αυτοί οι άνθρωποι να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους;
Μοιραία θα αναγκαστούν είτε να απολύσουν προσωπικό είτε να κλείσουν το κατάστημά τους και να ψάξουν για προσφορότερη λύση.
Όαση στην κατάσταση είναι η τροπολογία που ανακοίνωσε πρόσφατα η υπουργός Οικονομίας Λ. Κατσέλη, μέσω της οποίας επιχειρείται να υπάρξει ένας εξορθολογισμός των βαρών για τους εμπόρους από τις μισθωτήριες συμβάσεις»
.
Όπως τόνισε ο κ. Λαγανάκος, οι εμπορικοί δρόμοι με τα υψηλότερα ενοίκια στην Καλαμάτα είναι η Αριστομένους και η Φραντζή, αν και το τελευταίο διάστημα αρχίζουν να «τσιμπούν» προς τα πάνω και τα ενοίκια στις παράπλευρες (στο κέντρο της πόλης) οδούς.
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  280 επιχειρήσεις έκλεισαν φέτος, ενώ πέρυσι 211
Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Μεσσηνίας σχετικά με τις επιχειρήσεις που κλείνουν στην περιοχή μας, συγκρίνοντας την κατάσταση από τον Ιανουάριο έως και τον Απρίλιο του 2009 με τους αντίστοιχους μήνες του 2010.
Οι επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο τους τέσσερις πρώτους μήνες της περσινής χρονιάς ήταν 211, ενώ φέτος μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα έχουν φτάσει ήδη τις 280. Από την άλλη, έχουν μειωθεί αυτές που ανοίγουν. Ενώ μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2009 είχαν λειτουργήσει 312 νέες επιχειρήσεις, φέτος από Ιανουάριο μέχρι τέλος Απριλίου άνοιξαν 213.
Οι παλιότεροι αντέχουν
Σχολιάζοντας τα στοιχεία, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Καραμπάτος σημειώνει ότι οι επιχειρήσεις που κλείνουν δεν είναι παλιές αλλά καινούργιες, οι οποίες λειτούργησαν χωρίς να έχουν κάνει προηγουμένως μια μελέτη, ένα επιχειρηματικό πλάνο, για να δουν ποιες είναι οι συνθήκες που επικρατούν στην αγορά ή άνοιξαν αξιοποιώντας προγράμματα του ΟΑΕΔ, όπως γυναικείας επιχειρηματικότητας, ανεργίας κ.λπ. Αυτές οι επιχειρήσεις είναι και οι πιο ευάλωτες. Αντίθετα, όσες έχουν προϊστορία, αντέχουν και είναι σίγουρα αυτές που θα κλείσουν τελευταίες».
Επιπτώσεις της κρίσης
«Δεν ξέρουμε ακόμα τι αρνητικές επιπτώσεις θα έχουμε από την κρίση και πού θα χτυπήσουν πρώτα» προσθέτει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου. «Στις εμπορικές επιχειρήσεις, στις εξαγωγικές, στις βιομηχανικές;
Είμαστε σε κατάσταση ανησυχίας, προσπαθούμε με έρευνες να εντοπίσουμε ποιος είναι ο αδύναμος κρίκος στην περιοχή μας. Το σίγουρο είναι ότι έχει μειωθεί η ζήτηση, με αποτέλεσμα να υπάρχουν επιπτώσεις στις επιχειρήσεις, που πλέον θα πρέπει να ξανασχεδιάσουν τη δράση τους με βάση τα νέα δεδομένα.
Αν, δηλαδή, πέφτει το ποσοστό των πωλήσεων, η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να πάρει μέτρα. Εκεί ανησυχούμε ότι θα αυξηθεί η ανεργία. Υπάρχει τεράστιο ζήτημα με τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, που δυστυχώς είναι ανύπαρκτη. Οι τράπεζες έχουν γίνει πολύ επιλεκτικές, δε χρηματοδοτούν πλέον τις επιχειρήσεις, οπότε μπαίνουμε σε νέο τοπίο.
Ελπίζουμε ότι ο τουρισμός φέτος θα πάει καλύτερα ή, τουλάχιστον, θα είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, επειδή ξεκίνησαν οι αεροπορικές συνδέσεις με Αθήνα, ανοίγει μια μεγάλη επένδυση που θα απορροφήσει σημαντικό κομμάτι εργατικού δυναμικού από την περιοχή, ενώ ο εθνικός δρόμος προχωράει και σε λίγο καιρό θα δοθεί και το δεύτερο κομμάτι σε κυκλοφορία».
Παραεμπόριο
«Όσο για το παραεμπόριο, έχει ξεφύγει πλέον από κάθε έλεγχο. Όποιος θέλει, κάνει ό,τι θέλει. Στη Λαϊκή της Αγίας Τριάδας κάθε Πέμπτη, σύμφωνα με καταγγελία του προέδρου της, ενώ οι άδειες είναι 25, μαζεύονται 250 πωλητές. Στο χώρο έχουν μπει και οι Κινέζοι, πέρα από τα καταστήματα που διατηρούν ή τους πλανόδιους.
Το κράτος φαίνεται αδύναμο να προστατεύσει το νόμιμο εμπόριο και αυτό μας ανησυχεί πολύ. Από την άλλη, υπάρχει ένας πολύ αυστηρός έλεγχος για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, που βεβαίως πρέπει να γίνει, όμως την ίδια ώρα το κράτος οφείλει να διασφαλίσει το νόμιμο εμπόριο, ώστε να μην έχει τον αθέμιτο ανταγωνισμό που παρατηρείται από την παραοικονομία» λέει ο κ. Καραμπάτος.
Χαρακτηρίζει, δε, απαραίτητη τη συνεργασία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιφέρειας, με τις παραγωγικές τάξεις, με στόχο ένα θετικό επιχειρηματικό περιβάλλον για να στηριχθεί η τοπική οικονομία. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"