Νέα εξέταση του παχέος εντέρου, που διαρκεί μόλις λίγα λεπτά και είναι λιγότερο ενοχλητική και θα γίνεται μία και μόνο φορά μετά την ηλικία των 55 ετών, θα μείωνε κατά 30% τον κίνδυνο καρκίνου και κατά 40% την πιθανότητα θανάτου από την ασθένεια, καταλήγει μεγάλη μελέτη στην επιθεώρηση Lancet.
H «εύκαμπτη σιγμοειδοσκόπηση» δεν είναι νέα εξέταση, μέχρι σήμερα όμως.... .... παρέμενε ασαφές το εάν η χρήση της για τον έλεγχο του γενικού πληθυσμού θα ήταν αποτελεσματική στη μείωση των κρουσμάτων και των θανάτων.
Οι επιστήμονες, εξάλλου συνεχίζουν να διαφωνούν για την αξία των προληπτικών εξετάσεων και για άλλες μορφές καρκίνου, όπως του μαστού και του προστάτη.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι ο τρίτος συχνότερος καρκίνος σε παγκόσμιο επίπεδο και κοστίζει κάθε χρόνο 600.000 ζωές.
Πολλές χώρες χρησιμοποιούν για τον έλεγχο του πληθυσμού μια εργαστηριακή εξέταση για τον εντοπισμό αίματος στα κόπρανα.
Στη Βρετανία, τα άτομα 60-74 ετών καλούνται να υποβάλλονται σε αυτό το τεστ κάθε δύο χρόνια.
Στις ΗΠΑ και άλλες χώρες προτιμάται η κολονοσκόπηση, στην οποία ο γιατρός εισάγει έναν καθετήρα που ελέγχει ολόκληρο το παχύ έντερο, συνήθως κάτω από γενική αναισθησία που διαρκεί γύρω στα 20 λεπτά. Μια τρίτη διαθέσιμη εξέταση είναι η εικονική κολονοσκόπηση που γίνεται με ακτίνες-Χ αλλά θεωρείται λιγότερο ευαίσθητη.
Η εύκαμπτη σιγμοειδοσκόπηση διαρκεί λιγότερο και πραγματοποιείται με τη βοήθεια ενός οργάνου στο μέγεθος στιλό. Σε περίπτωση που εντοπιστούν αδενώματα, ή προκαρκινικοί πολύποδες, ο γιατρός μπορεί να τους αφαιρέσει επιτόπου.
Οι πολύποδες αυτοί εμφανίζονται στο 20 με 30 τοις εκατό του πληθυσμού. Μεταξύ των ασθενών που αναπτύσσουν τελικά καρκίνο, οι περισσότεροι έχουν εμφανίσει τους πολύποδες πριν από την ηλικία των 70 ετών.
Αυτό σημαίνει ότι μία και μόνο εξέταση με ευέκαμπτη σιγμοειδοσκόπηση μεταξύ των ηλικιών 55-64 ετών θα ήταν αρκετή για να μειώσει τον κίνδυνο εφ' όρου ζωής, αναφέρουν στο Lancet Βρετανοί ερευνητές.
Με επικεφαλής την Δρ Ουέντι Ατκιν του Imperial College στο Λονδίνο, η μελέτη παρακολούθησε για 16 χρόνια συνολικά 170.000 Βρετανούς, από τους οποίους οι 40.000 υποβλήθηκαν στην εξέταση ενώ οι υπόλοιποι χρησίμευσαν ως ομάδα ελέγχου.
Σε ανεξάρτητο, συνοδευτικό άρθρο σχολιασμού που δημοσιεύεται στο ίδιο τεύχος του Lancet, o Δρ Ντέβιντ Ράνσοχοφ του Πανεπιστημίου της Βορείου Καρολίνας προτείνει στις υγειονομικές αρχές να ελέγχουν τον πληθυσμό με έναν συνδυασμό εύκαμπτης σιγμοειδοσκόπησης και εξετάσεων στα κόπρανα, έτσι ώστε ο έλεγχος να καλύπτει το σύνολο του παχέος εντέρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"