Φίλοι που μας παρακολουθούν

Κυριακή 30 Μαΐου 2010

«Ζούγκλα» και στο χάντμπολ από χούλιγκαν της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ

Τα σοβαρά επεισόδια των χούλιγκαν της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ μεταφέρθηκαν από τους δρόμους της Λαμίας στο κλειστό γήπεδο της πόλης.

Ο ημιτελικός του Κυπέλλου χάντμπολ ανάμεσα στις δυο ομάδες (καθώς και όλη η διοργάνωση) που ήταν προγραμματισμένος να ξεκινήσει στις 15:00, αναβλήθηκε κατόπιν εντολής του γγΑ, Π. Μπιτσαξή. 
Η αστυνομία δεν μπορούσε να ελέγξει την κατάσταση, όσο οι χούλιγκαν των δυο “δικεφάλων” αντάλλαζαν.... .... φωτοβολίδες, έδιναν μάχες σώμα με σώμα, πετούσαν μάρμαρα, πλακάκια και τουλάχιστον εκατό πλαστικά καθίσματα μέσα στο παρκέ. Σ' αυτό το πολεμικό κλίμα, τραυματίσθηκε μια γυναίκα, μέλος της γραμματείας του αγώνα όταν κατέρρευσε το σκέπαστρο που είχε στηθεί πάνω από τη γραμματεία.

Οι δυο ομάδες κλείστηκαν στα αποδυτήρια, όπου επίσης βρήκαν καταφύγιο διαιτητές, παράγοντες και δημοσιογράφοι ενώ ο αστυνομικός διευθυντής Λαμίας δήλωσε ότι κάτω απ' αυτές τις συνθήκες δεν θα μπορούσε να διεξαχθεί ο αγώνας. Από την αστυνομία ξεκίνησε γύρω στις 3 η επιχείρηση εκκένωσης του γηπέδου και λίγο αργότερα δόθηκε εντολή από τον κ.Μπιτσαξή για αναβολή των αγώνων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μόλις έφτασε στο κλειστό της Λαμίας η εισαγγελέας, την πλησίασαν παράγοντες των δυο ομάδων που ζητούσαν να δώσει εντολή για απελευθέρωση των συλληφθέντων στα πρωινά επεισόδια. Η απαίτηση αυτή των παραγόντων προκάλεσε την έκρηξη της εισαγγελέως: "Εσείς δεν έχετε κανένα δικαίωμα να απαιτείτε και δεν πρόκειται να δώσω εντολή να αφεθούν ελεύθεροι όσοι συνελήφθησαν και εμπλέκονται στα επεισόδια".
Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι εκατοντάδες οπαδοί των δυο ομάδων παραμένουν στην πόλη της Λαμίας και δηλώνουν πως δεν θα φύγουν αν δεν απελευθερωθούν οι προσαχθέντες "σύντροφοί" τους, όπως τους αποκαλούν. Στο κέντρο της πόλης συνεχίζονταν το απόγευμα βανδαλισμοί σε βιτρίνες και σταθμευμένα αυτοκίνητα.
Συλλήψεις και τραυματίες
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, πραγματοποιήθηκαν οκτώ συλλήψεις, ενώ προσήχθησαν άλλα 41 άτομα. Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία και θα οδηγηθούν αύριο στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λαμίας. Ακόμη, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν τουλάχιστον 14 άτομα. Πρόκειται για 11 ιδιώτες και τρεις αστυνομικούς, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών και αποχώρησαν, εκτός από έναν ιδιώτη που εξακολουθεί να νοσηλεύεται. Διαβάστε την ανακοίνωση της αστυνομίας για τα επεισόδια στη Λαμία, κάνοντας κλικ εδώ.
Ευθύνες

Ευθύνες στην Αστυνομία για την αδράνεια της και την έλλειψη σχεδίου επέρριψε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας χάντμπολ,
Σίμος Λαζαρίδης: "Μετά τα όσα έγιναν το πρωί, εξέφρασα την άποψη να μην διεξαχθεί το φάιναλ φορ. Κάναμε μια σύσκεψη με παρόντες όλους τους εμπλεκόμενους και εκεί ζητήσαμε την βεβαίωση του ταξίαρχου και μάλιστα γραπτώς, να μας διαβεβαιώσει ότι μπορεί να εξασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα. Ο ταξίαρχος μας διαβεβαίωσε ότι μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια και την διεξαγωγή. Τελικά, όπως αποδείχτηκε, δεν υπήρχε κανένα σχέδιο. Επί 20 λεπτά γινόταν πόλεμος με φωτοβολίδες και δεν υπήρχε άνθρωπος να κάνει κάτι. Ο δήμος ήταν ο μόνος αντίθετος στο να διεξαχθεί η διοργάνωση."
Βαθμός επικινδυνότητας
Με δηλώσεις στην κρατική τηλεόραση ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού παραδέχτηκε ότι δεν είχε εκτιμηθεί σωστά ο βαθμός επικινδυνότητας του αγώνα και κανείς δεν περίμενε επεισόδια σε αγώνα χάντμπολ. “Είναι φανερό ότι πρέπει να οργανωθούμε καλύτερα σαν πολιτεία. Όλοι μας. Όμως το φαινόμενο της υπέρμετρης κινητοποίησης αστυνομικών δυνάμεων σε γήπεδα, είναι απαράδεκτο, καθώς υπάρχουν πιο σοβαρά θέματα. Έχουμε να κάνουμε με μεταφερόμενη βία. Στο πλαίσιο της λειτουργίας των συνδέσμων των ποδοσφαιρικών ανωνύμων εταιριών. Εμείς δεν είχαμε εκτιμήσει τον βαθμό επικινδυνότητας του αγώνα. Δεν περιμέναμε σε ένα τέτοιο παιχνίδι χάντμπολ τέτοιας έκτασης επεισόδια.”

Ο κ.Μπιτσαξής μίλησε για κλιμάκωση των επεισοδίων μετά την “απρόκλητη επίθεση σε συνδέσμους της ΑΕΚ”. Άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να ματαιωθεί οριστικά η διοργάνωση του φάιναλ φορ: “Προς το παρόν αναβάλλεται επ΄ αόριστο. Δεν ξέρουμε ούτε αν θα γίνει, ούτε που, ούτε πως.”


Ανακοίνωση εξέδωσε και η
ΓΓΑ: “Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού Παναγιώτη Μπιτσαξή, κατόπιν εισήγησης της ΕΛ.ΑΣ. και της σύμφωνης γνώμης του Προέδρου της ΔΕΑΒ, αναβάλλεται επ’ αόριστον, λόγω των θλιβερών εκτρόπων, ο αγώνας ΠΑΟΚ- ΑΕΚ, για το κύπελλο του Χάντμπολ, που επρόκειτο να διεξαχθεί σήμερα στη Λαμία. Για τους ίδιους λόγους θα αναβληθεί το σύνολο των αγώνων της τελικής φάσης του κυπέλλου του Χάντμπολ. Ο κ. Μπιτσαξής κάλεσε το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Χάντμπολ στο γραφείο του τη Δευτέρα στις 3 το μεσημέρι για τη συζήτηση του θέματος και των μέτρων που πρέπει να ληφθούν και η Ομοσπονδία αποδέχθηκε την πρόσκληση”
Η ομοσπονδία

Μακροσκελή ανακοίνωση εξέδωσε η ομοσπονδία χάντμπολ (ΟΧΕ) που αφήνει αιχμές για τη στάση  και αδράνεια της Αστυνομίας. Υπενθυμίζει ότι είχε στείλει έγγραφο από την Πέμπτη στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.Ελευθέριο Οικονόμου, ζητώντας επαρκείς αστυνομικές δυνάμεις για την διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής των αγώνων και ειδικότερα του αγώνα ΑΕΚ-ΠΑΟΚ.


Επισημαίνει ότι το πρωί μετά τα θλιβερά επεισόδια στην πόλη και τη συνάντηση των εμπλεκόμενων στη διοργάνωση η ΟΧΕ απέστειλε έγγραφο στον Αστυνομικό Διευθυντή Φθιώτιδας κ. Αριστείδη Κυριαζόπουλο, το οποίο πρωτοκολλήθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση, με το οποίο ζητούσε να διαβεβαιώσει εγγράφως, εάν διασφαλίζεται η ομαλή διεξαγωγή των αγώνων. “Σημειώνεται ότι έγγραφη απάντηση δεν λάβαμε από την Αστυνομική Διεύθυνση....”


Η ομοσπονδία τονίζει ότι στις 13.30 ο Αστυνομικός Διευθυντής διαβεβαίωσε ότι έχει τις απαραίτητες δυνάμεις για την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων. “Για τα παραπάνω συντάχθηκε πρακτικό των εμπλεκομένων μερών το οποίο, υπόγραψαν οι εκπρόσωποι της ΟΧΕ και του Δήμου, αρνουμένου του Αστυνομικού Διευθυντή, παρότι αρχικά είχε συμφωνηθεί να συνυπογράφουν και τα τρία μέρη το συγκεκριμένο πρακτικό. Στο ερώτημα των εκπροσώπων της ΟΧΕ και του Δήμου, για τη μη διεξαγωγή των αγώνων, ο Αστυνομικός Διευθυντής μας απήντησε ότι θα ήταν πιο επικίνδυνο η μη διεξαγωγή των αγώνων διότι δεν θα μπορούσαν να ελεγχθούν οι οπαδοί των δυο ομάδων μέσα στην πόλη της Λαμίας, αν αποφασίζονταν κάτι τέτοιο.”


“Δηλώνουμε απερίφραστα ότι προτιμούμε γήπεδα μισογεμάτα με οικογένειες και παιδιά παρά ασφυκτικά γεμάτα από ορδές στρατευμένων οπαδών που δεν σέβονται τίποτα! Σε ότι αφορά τα σωματεία και παράγοντες τους που υποθάλπουν και καλύπτουν αυτές τις συμμορίες θα πάρουν σύντομα μια γεύση από τις ενέργειες που πρόκειται να γίνουν από την ΟΧΕ για αυτό το θέμα.” αναφέρει η ΟΧΕ που καταλήγοντας, καταγγέλει την ανυπαρξία μέτρων τάξης και δυνάμεων της ΕΛΑΣ και καλεί τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη να προστατέψει τον Ελληνικό Αθλητισμό από τις οργανωμένες συμμορίες επικαλούμενων «φιλάθλων» και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την μη επανάληψη τέτοιων φαινομένων.

 ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"