Φίλοι που μας παρακολουθούν

Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Κύπρος: Αλαλούμ στη Βουλή για τα μπλογκ

ΦωτογραφίαΣε πολιτικό καβγά με αναφορές στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και το πραξικόπημα εξελίχθηκε χθες η παρ’ ολίγον συζήτηση στη Βουλή για τα μπλογκ στο διαδίκτυο. Λέμε παρ’ ολίγον γιατί μόνο οι βουλευτές μέλη της Επιτροπής Νομικών της Βουλής μίλησαν, ήρθαν σε αντιπαράθεση και στην ουσία τοποθετήθηκαν, ενώ κανείς από τους προσκεκλημένους δεν μίλησε.
Αφορμή για τη συζήτηση αποτέλεσε η γνωστή υπόθεση «christofias-watch» και το θέμα που εν εγράφη ήταν «η ελευθερία του λόγου σε ό,τι αφορά αναρτήσεις σε ιστολόγια (μπλογκ, διαδίκτυο, ηλεκτρονικά μέσα) και το εύρος και ο τρόπος άσκησης της εξουσίας της Αστυνομίας για τον έλεγχο τέτοιων μέσων». 
Οι αναφορές εκ μέρους των βουλευτών άγγιξαν.... .... και την πολιτική πτυχή της υπόθεσης, αφήνοντας σαφώς υπονοούμενα ότι διώκεται η αντίθετη άποψη. Τη θέση του διαχώρισε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Θωμά ο οποίος ανέφερε ότι είναι καθήκον των συντεταγμένων οργάνων της πολιτείας να προστατεύσουν τους πολίτες από απειλές ανεξάρτητα απ’ όπου κι αν εκτοξεύονται.
Αρχικά μίλησε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου αναφέροντας ότι η Αστυνομία από τη στιγμή που είχε μια καταγγελία ενώπιον της όφειλε να τη διερευνήσει. Έπρεπε όμως, τόνισε, λόγω της πολυπλοκότητας του ζητήματος να αποταθεί στον Γενικό Εισαγγελέα. Η Αστυνομία κρίνεται, είπε ο κ. Ομήρου, για την ενέργεια της να εισέλθει στο σπίτι ενός προσώπου και να εκτελέσει ένα ένταλμα έρευνας η ώρα 6.30 το πρωί. Θεωρώ, πρόσθεσε, την ενέργεια αυτή υπερβολική και που ξεφεύγει από τα όρια των αρμοδιοτήτων της. Ο ίδιος αφού χαρακτήρισε το επίδικο σχόλιο κατά του δημοσιογράφου Μακάριου Δρουσιώτη ως ρυπαρογράφημα, τόνισε ότι η ενέργεια της Αστυνομίας να εισβάλει στο σπίτι ενός πολίτη, δημιουργεί κλίμα ανησυχίας, ιδιαίτερα όταν αφορά ένα πρόσωπο που ασκεί κριτική στην εξουσία. Ο κ. Ομήρου πρόσθεσε ότι ενώ το ένταλμα έρευνας εκδόθηκε στις 23 Απριλίου, εκτελέστηκε με 13 ημέρες καθυστέρηση και διερωτήθηκε κατά πόσον η Αστυνομία σεβάστηκε το επαγγελματικό απόρρητο του δικηγόρου, κατά την ανάλυση του ηλεκτρονικού υπολογιστή του. Υπενθύμισε δε τη δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα ότι δεν θεωρούσε το σχόλιο ως απειλητικό, εκφέροντας προσωπική όμως άποψη.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ήγειρε ζήτημα κατά πόσον επιτρέπεται να αστυνομεύεται η ελευθερία της έκφρασης, προσθέτοντας ότι και ο ενοχλητικός λόγος πρέπει να υπάρχει, διαφορετικά θα ζούμε σε άλλα καθεστώτα, όπως είπε. Σημείωσε ότι το περιστατικό αυτό δεν είναι μεμονωμένο όσον αφορά ενέργειες της Αστυνομίας, προσθέτοντας πως παλαιότερα είχαμε συλλήψεις για διανομή φυλλαδίων σε παρέλαση, παρακολούθηση πολιτικής συγκέντρωσης από αστυνομικούς και ανάκριση στελέχους του ΔΗΚΟ γιατί φώναξε σύνθημα σε συγκέντρωση. «Διαπιστώνουμε μια υπερευαισθησία για άτομα που επικρίνουν την κυβέρνηση», είπε, υπογραμμίζοντας ότι ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν διερευνηθεί απειλές μέσω του διαδικτύου. Θεωρώ, κατέληξε, γελοία την ανάρτηση του σχολίου, ωστόσο με ανησυχεί το γεγονός ότι από μια τέτοια ανάρτηση, ξεκίνησε μια ανάκριση.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Θωμά, διερωτήθηκε ποιος γνωρίζει ότι αυτά που γράφτηκαν είναι από ανώριμους ή δεν είναι από κάποιους που παρακινούν για να διαπραχθεί ένα αδίκημα σε βάρος ενός πολίτη. Διερωτήθηκε ακόμα αν ένας που αρθρογραφεί σε μια εφημερίδα έχει διαφορετικά δικαιώματα από αυτόν που αρθρογραφεί στο διαδίκτυο και παρανομεί. Διαφώνησε επίσης με τον Γενικό Εισαγγελέα που είχε τοποθετηθεί λέγοντας ότι το σχόλιο που αναρτήθηκε στο συγκεκριμένο μπλογκ δεν συνιστούσε απειλή. Το διαδίκτυο, είπε, δεν είναι ελεύθερη Κέρκυρα, χαρακτήρισε ωστόσο υπερβολική την ενέργεια της Αστυνομίας να διενεργήσει έρευνα στην οικία δικηγόρου στις 6.30 το πρωί. Στη συνέχεια μίλησε για παρεμβάσεις από πολιτικούς σε σχέση με την υπόθεση, οπό 'ταν παρενέβη ο πρόεδρος της Επιτροπής Ιωνάς Νικολάου αναφέροντας ότι «κι εσύ παρεμβαίνεις σε πολλά θέματα, γι’ αυτό κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια». Αμέσως τα πνεύματα άναψαν, με τον κ. Θωμά να αναφέρει ότι αυτός ο τόπος έχει πάθει πολλά δεινά, όπως ο Μακάριος που στην αρχή τον φώναζαν Μούσκο, μετά του έριχναν πέτρες και στο τέλος ήρθε το πραξικόπημα. Αυτό θεωρήθηκε ότι ήταν απάντηση στον βουλευτή Νικόλα Παπαδόπουλο, οπό 'ταν ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι δεν έχει δικαίωμα ν’ απαντά σε συνάδελφό του γι’ αυτό αν συνέχιζε θα του αφαιρούσε το λόγο.
Τελικά τα πνεύματα ηρέμησαν και το λόγο πήρε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος ο οποίος τόνισε ότι ασφαλώς και υπάρχουν όρια στην ελευθερία έκφρασης, προσθέτοντας ότι η ηθική του διαδικτύου είναι συνυφασμένη με την ηθική της κοινωνίας.

ΚΑΝΝΑΟΥΡΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΩΝ
Ο μόνος που κατάφερε να μιλήσει από τους προσκεκλημένους (Αστυνομία, Εισαγγελία,Πανεπιστήμιο, Τμήμα Πληροφορικής) ήταν ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ανδρέας Καννάουρος, φωνάζοντας στους βουλευτές να καταργήσουν το νόμο περί λιβέλου, διερωτούμενος πόσοι δημοσιογράφοι θα συρθούν ακόμα στα Δικαστήρια και γιατί αυξήθηκαν τα ποσά που επιδικάζονται σε αγωγές. Τελικά η συζήτηση του θέματος αναβλήθηκε για την μεθεπόμενη συνεδρία της Επιτροπής.
» φανατικός των μπλογκ
Έχει ληφθεί επιστολή από πολίτη που ήταν κι αυτός θύμα τέτοιων σχολίων, ωστόσο η Αστυνομία δεν διερεύνησε την καταγγελία του, παραπέμποντάς τον από το ένα γραφείο στο άλλο.
Ο κ. Ιωνάς Νικολάου δήλωσε φανατικός υποστηρικτής των μπλογκ, τονίζοντας ότι η απειλή δεν είναι άποψη

 ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"