Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Στο κόκκινο τα χρηματιστήρια, με πτώση 3,91% η Αθήνα

Η Moody’ s προειδοποιεί για υποβάθμιση την Πορτογαλία
Το ελληνικό χρέος, οι συνέπειές του στην ευρωζώνη μαζί με τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν στο κέντρο της Αθήνας και τη Moody’s που έθεσε υπό αναθεώρηση την αξιολόγηση της Πορτογαλικής οικονομίας, έσπειραν και πάλι τον πανικό στα χρηματιστήρια, οδηγώντας σε μαζικές εκροές κεφαλαίων από το ευρώ το οποίο βρέθηκε στο 1,28 σε σχέση με το δολάριο, που είναι νέο χαμηλό επίπεδο τελευταίων 12 μηνών.
Στο χρηματιστήριο της Αθήνας ο Γενικός Δείκτης.... .... που ήδη υποχωρούσε, κατέρρευσε (είχε απώλειες άνω του 5%) όταν έγιναν γνωστά τα γεγονότα για να κλείσει στο τέλος με πτώση  3,91% στις 1.662 μονάδες, που αποτελεί νέα χαμηλή τιμή για εφέτος. Το τέλος της συνεδρίασης βρήκε τον Γενικό Δείκτη στις 1.662,10 μονάδες με την αξία των συναλλαγών να ανεβαίνει στα περίπου 250 εκατ. ευρώ. 
Από τις 221 μετοχές που έκαναν πράξεις οι 160 έκλεισαν πτωτικά έναντι 26 με άνοδο και 35 χωρίς μεταβολή στην τιμή. 
Απο τις μετοχές με την υψηλότερη αξία συναλλαγών η Εθνική Τράπεζα υποχώρησε 1,84%, η Alpha Bank 3,81%, ο ΟΠΑΠ σημείωσε μεγάλη πτώση 7,38%, η Eurobank 5,66% και η Coca Cola 7,26%. H σημαντική πτώση μέχρι και τίτλων όπως της Coca Cola και του ΟΠΑΠ μαρτυρούν την έξοδο μακροπρόθεσμων επενδυτών από το Χρηματιστήριο.
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση η πτώση κατά 6,67% της Alapis φέρνει τη μετοχή της ένα βήμα πριν την ένταξή της στην κατηγορία της χαμηλής διασποράς και εδικών χρηματιστηριακών χαρακτηριστικών. Κι αυτό γιατί ο τίτλος έκλεισε στα 0,28 ευρώ, που σημαίνει ότι εάν τις επόμενες δύο ημέρες μαζί με τη σημερινή διαμορφώσει μέσο κλείσιμο χαμηλότερο των 0,30 ευρώ, τότε θα ενταχθεί σε αυτή την κατηγορία.
Στο κόκκινο είναι και τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης και της Αμερικής ενώ υποχωρεί και το πετρέλαιο κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι.
Έτσι, σε συνδυασμό με τη χθεσινή πτώση των τιμών "εξαφανίστηκαν" τα κέρδη του 2010 για τον δείκτη MSCI World (παρακολουθεί τις μετοχές 23 ανεπτυγμένων χρηματιστηρίων).
Να σημειωθεί ότι την Τρίτη σύμφωνα με το Bloomberg στις αγορές χάθηκε "αξία" 1,1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Το ευρωπαϊκό νόμισμα παραμένει σε χαμηλά έτους καθώς τελεί υπό διαπραγμάτευση στο 1,285 δολάρια.
Την ίδια στιγμή το spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου (διαφορά από το αντίστοιχο γερμανικό) σκαρφάλωνε στις 717 μονάδες βάσης (7,17%), αυτό της Πορτογαλίας ανέβαινε στις 291 μονάδες βάσης
Της Ισπανίας διαμορφώνονταν στις 134 μονάδες βάσης στο υψηλότερο επίπεδο από την είσοδο της χώρας στη ζώνη του Ευρώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"