Η πληθωρική αποστολή των 320 ατόμων -υπουργών, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων- που συνόδευε τον Ταγίπ Ερντογάν είναι οπωσδήποτε το στοιχείο που ξεχωρίζει την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Ελλάδα, το οποίο αντανακλά και τη σημασία που αποδίδει η Άγκυρα σε αυτήν.
Τα μέλη της αποστολής αποφασίστηκε την τελευταία στιγμή, για λόγους ασφαλείας, να.... .... μην καταλύσουν στη «Μεγάλη Βρεταννία», όπου είχε γίνει η αρχική κράτηση, αλλά να μεταφερθούν στο «Χίλτον», όπου και έγινε η πρώτη σύνοδος του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.
Το πρόγραμμα του κ. Ερντογάν στο περίπου ένα 24ωρο της παραμονής του στην Αθήνα ήταν αρκετά σφιχτό, ωστόσο απαιτήθηκε μια πρωτοφανής προετοιμασία από το υπουργείο Εξωτερικών, αφού περιελάμβανε τη συνεργασία είκοσι υπουργών σε είκοσι ένα πεδία και αρκετές συναντήσεις.
Χαρακτηριστικό του κλίματος στη σύνοδο είναι τα διαφορετικά συναισθήματα των δύο πλευρών. «Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Ξέρω ότι εσείς είστε επιφυλακτικοί, αλλά το κλίμα στην Τουρκία είναι πολύ καλό», είπε στην «Κ.Ε.» ο γνωστός δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, εκφράζοντας ενθουσιασμό για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Την ίδια αίσθηση μετέφερε σε «πηγαδάκια» και ο
Τούρκος υπουργός Επικρατείας, Εγκεμέν Μπαγίς, κάνοντας αναφορά στις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών.
Η στάση αυτή, φυσικά, εκφράζει και την πραγματικότητα της συγκυρίας, αφού η Τουρκία βρίσκεται σε φάση οικονομικής ανάπτυξης, ενώ, αντίθετα, η Ελλάδα στη δίνη της οικονομικής κρίσης.
Από την άλλη πλευρά, ήταν ευδιάκριτη η επιφυλακτικότητα, ακόμη και η αμηχανία, κυβερνητικών στελεχών, τα οποία έλεγαν τα καλύτερα για την προσωπική επαφή με τους ομολόγους τους, αλλά ήταν άκρως συγκρατημένα ως προς το αποτέλεσμα αυτής της πρωτοβουλίας.
Κορυφαίος Έλληνας υπουργός έλεγε ότι στη συνάντηση Παπανδρέου - Ερντογάν υπήρξε «ζεστή ατμόσφαιρα, χωρίς υπερβολές», καθώς, όπως πρόσθεσε, υπάρχουν τα γνωστά προβλήματα.
Πηγή του υπουργείου Εξωτερικών έδινε την ίδια εικόνα και για τη συνάντηση Δρούτσα - Νταβούτογλου, λέγοντας ότι η προσέγγιση σε προσωπικό επίπεδο είναι μεγάλη και «η μεταξύ τους χημεία θετική», αλλά τόνιζε ότι «στα λόγια όλα είναι καλά».
Το ζεύγος Ερντογάν, την Παρασκευή το βράδυ, συντροφιά με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τη σύζυγό του, δοκίμασε παραδοσιακή ελληνική κουζίνα στον «Διόνυσο» με θέα την Ακρόπολη, ενώ νωρίτερα επισκέφθηκαν, εκτός πρωτοκόλλου, το σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος είναι πολύ δημοφιλής και στην Τουρκία.
Για το μεσημέρι του Σαββάτου το πρόγραμμα προέβλεπε γεύμα με θαλασσινές λιχουδιές στην «Ιθάκη», στο Λαιμό της Βουλιαγμένης.
Ακόμη μια συνάντηση του τούρκου πρωθυπουργού που δεν είχε περιληφθεί στα αρχικά σχέδια ήταν η συνάντησή του με τον Νικήτα Κακλαμάνη, μετά από δική του επιθυμία. Ο δήμαρχος Αθηναίων είχε επισκεφθεί στη φυλακή τον Ταγίπ Ερντογάν τη δεκαετία του '90, ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του είχε ευχηθεί να συναντηθούν και πάλι σε καλύτερες συνθήκες, κάτι που έγινε την Παρασκευή.
Στις ειδήσεις που βγήκαν από τη συνάντηση αυτή είναι ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας θα παραβρεθεί στις 2 Αυγούστου στην Κωνσταντινούπολη στα εγκαίνια της έκθεσης για τη Μελίνα Μερκούρη που θα φιλοξενηθεί στο ανάκτορο του Τοπ Καπί.
Η σύζυγος του Τούρκου πρωθυπουργού, Εμινέ, ακολούθησε το δικό της πρόγραμμα με «γυναικείο άρωμα»: επισκέφθηκε το μουσείο κοσμημάτων «Λαλαούνης» και το Λύκειο Ελληνίδων, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει και το αναγκαίο «shopping» στο εμπορικό κέντρο Golden Hall της οδού Κηφισίας, απ' όπου επέστρεψε, με τη συνοδεία της να κρατά αρκετές σακούλες.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"