Φίλοι που μας παρακολουθούν

Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Ισλανδία : Συνεχίζει να βρυχάται το ηφαίστειο (vids)

Ακυρώσεις πτήσεων λόγω του ηφαιστείου της ΙσλανδίαςΝέες ισχυρές σεισμικές δονήσεις προκαλεί τη Δευτέρα (19/04) το ηφαίστειο που βρίσκεται κάτω από τον παγετώνα Εϊγιαφιατλαγιοκούλ στην Ισλανδία, ωστόσο, το ύψος της τέφρας που έχει προκαλέσει προβλήματα στην εναέρια κυκλοφορία, μειώθηκε κατά 2χλμ περίπου.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία στη Στοκχόλμη, η τέφρα εκτοξεύθηκε σε ύψος 11χλμ όταν άρχισε η έκρηξη του ηφαιστείου στις αρχές της περασμένης εβδομάδας.
«Ισχυροί άνεμοι μεταφέρουν την τέφρα νότια. Παρατηρήσαμε.... .... ισχυρές σεισμικές δονήσεις, συνεπώς πρέπει να γίνονται κάποιες αλλαγές στην επιφάνεια του ηφαιστείου. Πιθανώς να ρέει λάβα», τόνισε ο Χιορλεϊφούρ Σβέινμπγιόρνσον, γεωλόγος της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.
Διαχρονικά τα προβλήματα από τη στάχτη της Ισλανδίας
Το ηφαίστειο που προκαλεί την ηφαιστειακή σκόνη που έχει «παγώσει» τις εναέριες κυκλοφορίες στην Ευρώπη, ενδέχεται να μην αποτελεί μεμονωμένο φαινόμενο, αλλά να μας επηρεάζει και στο μέλλον.
Αρκετοί επιστήμονες εκτιμούν ότι η περιοχή της Ισλανδίας, η οποία ήταν ούτως ή άλλως ανέκαθεν ιδιαιτέρως ενεργή από γεωλογική άποψη, εισέρχεται πια σε μια ακόμα πιο δραστήρια φάση, που θα περιλαμβάνει περισσότερες εκρήξεις ηφαιστείων, μερικές από τις οποίες μπορεί να είναι πολύ μεγάλες, σαφώς μεγαλύτερες από αυτή την Εϊγιαφιέλ.
A closer look at Iceland's volcano


«Η ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Ισλανδία φαίνεται να ακολουθεί μια περιοδικότητα 50 έως 80 ετών. Η αύξηση στη δραστηριότητα κατά τα τελευταία δέκα χρόνια δείχνει ότι πιθανώς εισερχόμαστε σε μια πιο ενεργή φάση με περισσότερες εκρήξεις», δήλωσε ο ισλανδικής καταγωγής Θορβαλντούρ Θόρνταρσον του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, ειδικός στα ισλανδικά ηφαίστεια, σύμφωνα με το New Scientist.
Παράλληλα με την ενεργοποίηση των ηφαιστείων, έχει καταγραφεί εντονότερη σεισμική δραστηριότητα στην Ισλανδία, με αποκορύφωμα μέχρι στιγμής το σεισμό μεγέθους 6,1 Ρίχτερ που ταρακούνησε την πρωτεύουσα Ρέικιαβικ τον Μάιο του 2008.
Οι πιο καταστροφικές εκρήξεις, μεταξύ αυτών εκείνη του ηφαιστείου Λάκι, που το 1783, σκότωσε πάνω από τα μισά ζώα της χώρας και οδήγησε σε θανάσιμη πείνα και εξόντωση του ενός τετάρτου περίπου (δηλαδή του 25%) του πληθυσμού, συνέβησαν ακριβώς σε τέτοιες φάσεις περιοδικής ενεργοποίησης.
«Αν όντως εισερχόμαστε σε μια πιο ενεργή φάση, τότε τέτοιες μεγαλύτερες εκρήξεις θα γίνουν πιο πιθανές», δήλωσε ο Θόρνταρσον, ο οποίος πιστεύει ότι κάτι τέτοιο πράγματι συμβαίνει και εκτιμά ότι η νέα ενεργή φάση θα διαρκέσει περίπου 60 χρόνια, με αποκορύφωμα μεταξύ των ετών 2030-2040 

Όσον αφορά το συγκεκριμένο ηφαίστειο, ο νορβηγός ηφαιστειολόγος καθηγητής Ραϊντάρ Τρόνες, του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας, ο οποίος έχει ειδικευτεί στα ισλανδικά ηφαίστεια, σύμφωνα με το Science Daily, θεωρεί πιθανό ότι η τρέχουσα έκρηξη και η εκπομπή τέφρας στην ατμόσφαιρα θα διαρκέσει μέχρι και ένα μήνα, ενώ δεν απέκλεισε να συνεχιστεί για ένα χρόνο ή και περισσότερο!
Πάντως το ηφαίστειο Εϊγιαφιέλ θεωρείται ότι έχει εκτονωθεί αρκετά και δεν αναμένεται να δώσει άλλη μεγάλης κλίμακας έκρηξη.
Όμως πιο επίφοβο, σύμφωνα με τους ηφαιστειολόγους, είναι το γειτονικό πολύ μεγαλύτερο ηφαίστειο Κάτλα, θαμμένο κάτω από έναν παγετώνα, το οποίο εκρήγνυται κατά μέσο όρο δύο φορές κάθε αιώνα κατά τα τελευταία 1.100 χρόνια που έχει κατοικηθεί η Ισλανδία.
Δυστυχώς, σύμφωνα με τον Τρόνες, έχει σχεδόν έναν αιώνα να εκραγεί. (τελευταία φορά ήταν το 1918)
 Cosmo Logo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"