Το Ιράν ενδέχεται να είναι σε θέση να κατασκευάσει πύραυλο ικανό να πλήξει τις ΗΠΑ έως το 2015.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας που καταρτίστηκε τον Απρίλιο και απεστάλη χθες στο Κογκρέσο και που ανεβάζει επικίνδυνα το θερμόμετρο στην αντιπαράθεση της Τεχεράνης με την Ουάσιγκτον.
Διότι.... .... η τελευταία έκθεση ανατρέπει προηγούμενες εκτιμήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ότι θα ήταν σχεδόν απίθανο το Ιράν να αποκτήσει πυραύλους μεγάλους βεληνεκούς πριν το διάστημα 2015-20. «Με επαρκή ξένη βοήθεια, το Ιράν πιθανότατα θα μπορούσε να αναπτύξει και να δοκιμάσει έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM), ικανό να πλήξει τις ΗΠΑ έως το 2015», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, την οποία ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αϊκ Σκέλτον χαρακτήρισε «περιεκτική εικόνα της στρατιωτικής κατάστασης του Ιράν».
Μια μέρα μετάΈκθεση που βλέπει το φως της δημοσιότητας μία μόλις μέρα μετά την αποκάλυψη ότι Πεντάγωνο και Κεντρική Διοίκηση εκσυγχρονίζουν τα στρατιωτικά σχέδια προκειμένου να είναι όλα έτοιμα σε περίπτωση που ο Μπαράκ Ομπάμα αποφασίσει ένα χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Εκθεση που αναπόφευκτα ανεβάζει τους τόνους...
Έστω κι αν η Ουάσιγκτον διαμηνύει ότι παραμένει ανοιχτή στην πρόταση ανταλλαγής εμπλουτισμένου ουρανίου - υπό διαφορετικούς ωστόσο όρους πλέον, αφού τα αποθέματα ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού του Ιράν έχουν αυξηθεί.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, πιέζει για νέες αυστηρότερες κυρώσεις στην Τεχεράνη.
Ενδεχόμενο στο οποίο αντιδρούν τόσο η Κίνα όσο και η Τουρκία - επιμένοντας ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο διπλωματικής επίλυσης του πυρηνικού προβλήματος του Ιράν.
Η Άγκυρα μάλιστα δηλώνει διατεθειμένη να μεσολαβήσει, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση και να αποφευχθούν οι καταστροφικές οικονομικά νέες κυρώσεις - οι οποίες θα έχουν αντίκτυπο και στην Τουρκία, λόγω των στενών εμπορικών σχέσεων με το Ιράν.
Το μήνυμα αυτό κόμισε κατά την επίσκεψή του στην Τεχεράνη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, θέτοντας και πάλι επί τάπητος το ζήτημα της επεξεργασίας ιρανικού ουρανίου στο εξωτερικό - και δη στην Τουρκία. Ενδεχόμενο, το οποίο λίγους μήνες πριν η Τεχεράνη είχε απορρίψει. Τώρα, όμως, τα περιθώρια στενεύουν...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"