Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Ριζικές αλλαγές στο χάρτη της αυτοδιοίκησης επιφέρει ο Καλλικράτης

Πενταετή θητεία των αιρετών περιφερειαρχών και δημάρχων, έτσι ώστε οι αυτοδιοικητικές εκλογές να συμπίπτουν με τις ευρωεκλογές, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός προλογίζοντας την παρουσίαση του «Καλλικράτη» από τον υπουργό Εσωτερικών στο υπουργικό συμβούλιο.
Η αλλαγή αυτή θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, το 2014, καθώς οι επόμενες θα διεξαχθούν το ερχόμενο φθινόπωρο.
Υποψηφιότητα για.... .... δημοτικός σύμβουλος θα μπορεί να θέσει όποιος έχει συμπληρώσει τα 18 του χρόνια.
Ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «βήμα εξορθολογισμού και περιορισμού των δαπανών» τονίζοντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι νέοι δήμαρχοι να αναλαμβάνουν καθήκοντα από τον Σεπτέμβριο της χρονιάς των εκλογών προκειμένου να συντάσσουν το προϋπολογισμό του επόμενου έτους.
Συνενώσεις δήμων, ώστε ο αριθμός τους να περιοριστεί από 1034 σε 333 έως 343 και μείωση κατά 65% του αριθμού των επιχειρήσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης, εξήγγειλε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, τονίζοντας πως για τα νησιά θα εφαρμοστεί η αρχή «κάθε νησί και δήμος».
Οι 57 νομαρχίες και τα 19 επαρχεία καταργούνται και αντικαθίστανται από 13 αιρετές περιφέρειες και επτά αποκεντρωμένες διοικήσεις.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο, οι συνενώσεις αναμένεται να οδηγήσουν σε σημαντική εξοικονόμηση πόρων, καθώς ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων από 16.150 σήμερα θα περιοριστεί περίπου στους μισούς. Την ίδια ώρα ο αριθμός των επιχειρήσεων θα μειωθεί κατά τέσσερις χιλιάδες. «Όσοι υπάλληλοι θα μεταταχθούν, θα διατηρήσουν όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα», διαβεβαίωσε, ο υπουργός Εσωτερικών, τονίζοντας, ωστόσο, ότι αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν κενές θέσεις ή πλεονάζον δυναμικό, θα γίνουν υποχρεωτικές μετατάξεις.
Μιλώντας για την ανάγκη δημιουργίας μεγαλύτερων δήμων, ο Γ. Ραγκούσης ανέφερε ότι σήμερα το 88% των δήμων έχουν λιγότερους από δέκα χιλιάδες κατοίκους και έχουν εντάξει κατά μέσο όρο εννέα έργα στο ΚΠΣ. Την ίδια στιγμή, οι δήμοι με πληθυσμό μεγαλύτερο των δέκα χιλιάδων είχαν μέσο όρο ένταξης 94 έργα.
Σύμφωνα με το σχέδιο προωθείται εκτεταμένη αποκέντρωση αρμοδιοτήτων από τα υπουργεία στους δήμους και τις περιφέρειες, δίνεται έμφαση στην εξασφάλιση της απρόσκοπτης χρηματοδότησης των νέων ΟΤΑ καθώς και στην εξυγίανση των υπερχρεωμένων δήμων ενώ τίθενται αυστηροί περιορισμοί στις προσλήψεις και αυστηρά όρια στα κριτήρια δανεισμού.
«Στόχος του Καλλικράτη είναι να αποκτήσουμε ένα καλό κράτος, ένα κράτος νοικοκύρη», είπε χαρακτηριστικά, ο Γιάννης Ραγκούσης, προσθέτοντας ότι «στη συγκυρία που διανύουμε το πρόγραμμα έχει αποκτήσει μια ακόμη διάσταση καθώς είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ΠΣΑ».
«Το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ σημαίνει το τέλος της εποχής για το πιο συγκεντρωτικό κράτος της Ευρώπης και ταυτόχρονα της αρχή μιας νέας πορείας», τόνισε, υπογραμμίζοντας «χρειαζόμαστε δήμους και περιφέρειες λιγότερους σε αριθμούς, μεγαλύτερους σε έκταση, πλουσιότερους σε πόρους, προσωπικό και αρμοδιότητες, πιο αποτελεσματικούς, πιο οικονομικούς, πιο διαφανείς, πιο δημοκρατικούς και πιο ανοικτούς στην κοινωνία».
Ο κ. Ραγκούσης τόνισε ακόμα ότι με την έγκρισή του από το υπουργικό συμβούλιο, το νομοσχέδιο εισέρχεται στην τελική φάση διαβούλευσης έως την κατάθεσή του στη Βουλή. «Στη φάση αυτή είμαστε απολύτως ανοικτοί σε κάθε πρόταση που βελτιώνει κάθε πτυχή του νομοσχεδίου, στο πλαίσιο βεβαίως των αρχών που έχουμε θέσει γι' αυτό», συμπλήρωσε.
«Αναπτυξιακό άλμα» ο Καλλικράτης
Κατά την εισήγησή του ο Πρωθυπουργός ενέταξε τον «Καλλικράτη» στις μεγάλες αλλαγές, χαρακτηρίζοντας στο σχέδιο αυτό «πραγματικό άλμα για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας». Ανέφερε, πως θα συμβάλει στη δημοσιονομική ανάταξη, την εξοικονόμηση πόρων αλλά και τη μεγάλη μείωση της γραφειοκρατίας. Σημείωσε δε ότι θα υπάρξει καλύτερος έλεγχος και εποπτεία της αυτοδιοίκησης, ώστε «να ελέγχεται πού διατίθεται κάθε ευρώ».
Αντιδράσεις από το ΣΥΝ
«Η συγκεκριμένη “μεταρρύθμιση” δεν οδηγεί στην αναγκαία αποκέντρωση ουσιαστικών κρατικών αρμοδιοτήτων προς την αυτοδιοίκηση, απλά ανακατανέμει τις αρμοδιότητες των μέχρι σήμερα Νομαρχιών στους Δήμους και στις Περιφέρειες»
αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΥΝ, στην οποία τονίζεται ότι το νομοσχέδιο δεν ισχυροποιεί την αυτοδιοίκηση εφόσον δεν υπάρχει δέσμευση για τη μεταφορά των απαραίτητων οικονομικών πόρων. Επισημαίνεται δε, ο κίνδυνος η αυτοδιοίκηση να μετατραπεί σε φορομπηχτικό μηχανισμό ή να στραφεί στην ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών της. 
 Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"