Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Στο... γκρεμό της αβεβαιότητας το Χ.Α. Στο -6% ο Γενικός Δείκτης!

Στις 660 μονάδες το spead! Βουτιά στο ΧΑΑΠρωτοφανούς έντασης πωλήσεις κυριολεκτικά «βύθισαν» μετοχές και δείκτες στο ελληνικό ταμπλό, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί ενδοσυνεδριακά σε ποσοστό έως και 7,40% στις 1.671,27 μονάδες, τη στιγμή που ο τραπεζικός δείκτης υποχρεωνόταν σε κατακόρυφη πτώση 11,47%, στα επίπεδα των 1.635,99 μονάδων. 
Πλέον η χώρα συγκεντρώνει τις υψηλότερες πιθανότητες χρεοκοπίας παγκοσμίως, σύμφωνα με.... .... τη CMA Datavision που παρακολουθεί την κίνηση των CDS, ενώ πληθαίνουν οι «φωνές» περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Μεταξύ αυτών, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs για την Ευρώπη, ο οποίος αφήνει «ανοιχτό» αυτό το ενδεχόμενο ακόμη και μετά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας, για τον οποίο κάνει εκτιμήσεις που τοποθετούν το πιθανό ύψος της στήριξης προς την Ελλάδα έως και τα 150 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, η Citigroup έκανε σήμερα λόγο για πιθανούς κινδύνους σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις που χρησιμοποιούν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να αντλούν ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο να βρεθεί η ΕΚΤ σε θέση «είτε να μειώσει το ελάχιστο όριο ποιότητας για τους τίτλους που δέχεται ως εγγύηση, και στην παρούσα φάση είναι ΒΒΒ-, είτε να αρνηθεί να δανείσει στις ελληνικές τράπεζες».

Το περιβάλλον που διαμορφώνεται, με αυξημένους κινδύνους για τις ελληνικές τράπεζες τόσο στις αγορές όσο και στην πραγματική οικονομία, έχει καταστήσει τον κλάδο σε «αδύναμο κρίκο» του Χ.Α., καθώς ο δείκτης των τραπεζών έχει υποχωρήσει εντός του 2010 κατά 36,98%, ενώ σε σχέση με τα υψηλά του Οκτωβρίου βρέθηκε σήμερα χαμηλότερα κατά 59,4%!

Στο μεταξύ, οι απώλειες του Γ.Δ. έφτασαν το 22,74% εντός του 2010, καθώς ο Δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της τρίτης με πτώση 6,00% στις 1.696,68 μονάδες, κατά 41,43% χαμηλότερα σε σχέση με τα υψηλά του Οκτωβρίου.

Ο τζίρος, ενδεικτικός της σφοδρότητας των πιέσεων, έφτασε τα 337,11 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 17,05 εκατ. ευρώ σε προσυμφωνημένες συναλλαγές (ξεχώρισε το «πακέτο» στην ΕΤΕ αξίας 6,7 εκατ. ευρώ). Συνολικά στο ταμπλό 194 μετοχές υποχρεώθηκαν σε πτώση, 88 διατηρήθηκαν αμετάβλητες και μόνο 12 κατάφεραν να διατηρήσουν θετικό πρόσημο.

Για τον τραπεζικό δείκτη, οι απώλειες περιορίστηκαν στο κλείσιμο σε 9,23%, στις 1.677,40 μονάδες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία πτώση του δείκτη από τον Οκτώβριο του 2008, ενώ ενδεχόμενο κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας, στο -11,47%, θα αποτελούσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από τα μέσα Νοεμβρίου του 1989!

Στο τραπεζικό ταμπλό, οι απώλειες της Αlpha Bank έφτασαν σήμερα το 17,11%, περί του 12% έφτασαν να υποχωρούν οι Τρ. Πειραιώς και Eurobank, με την τελευταία να καταφέρνει να περιορίσει σημαντικά στο κλείσιμο, ενώ η μετοχή της ΕΤΕ έφτασε να διαπραγματεύεται κάτω και από τα 10,00 ευρώ, έως το επίπεδο των 9,94 ευρώ. Η δε κεφαλαιοποίηση της τράπεζας απέχει πλέον κατά 1,1 δισ. ευρώ περίπου από την αντίστοιχη της Coca-Cola 3E.
 

 www.capital.gr - κεφάλαιο στην οικονομική ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"