Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Τελεσίγραφο Γιώργου στην Ε.Ε.: Ή μας στηρίζετε ή πάμε στο ΔΝΤ

 
Από μοχλός πίεσης, το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ μετατρέπεται για την κυβέρνηση σε αναγκαστική διέξοδο, αν στη σύνοδο κορυφής στις 25 Μαρτίου δεν καμφθούν οι αντιρρήσεις της Γερμανίας για τη δημιουργία ενός μηχανισμού οικονομικής στήριξης της χώρας μας, που θα λειτουργεί απέναντι στις αγορές και στους κερδοσκόπους ως «ένα γεμάτο πιστόλι στο τραπέζι...» όπως λένε στην κυβέρνηση.
Μετά το αδιέξοδο στις συνεδριάσεις της ευρωζώνης και του Ecofin, το θέμα παραπέμπεται στη....
.... σύνοδο κορυφής, που αναδεικνύεται συμπτωματικώς σε ημερομηνία ορόσημο για τη χώρα μας.
Στην Ουγγαρία
Ο Γ. Παπανδρέου χθες στη Βουδαπέστη με τον Ούγγρο ομόλογό του Γκ. Μπαϊνάι. «Στη σύνοδο κορυφής θα πάρουμε τις αποφάσεις μας», είπε με νόημα Αυτή την αναγκαστική διέξοδο περιέγραψε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου χθες από την Ουγγαρία, όπου βρέθηκε για επίσημη επίσκεψη (σ.σ.: η Ουγγαρία βρίσκεται ήδη στο ΔΝΤ από διετίας, αλλά δεν είναι μέλος της ευρωζώνης).  
Ομως και στην κυβέρνηση κρατάνε μικρό καλάθι για τη Σύνοδο, καθώς υπάρχουν απόψεις (π.χ. της Λούκας Κατσέλη) ότι η Κομισιόν αλλά και η ευρωζώνη δεν έχουν την πολιτική δυνατότητα να υπερβούν τις αντιρρήσεις της Γερμανίας, που πηγάζουν από τα εσωτερικά της πολιτικά προβλήματα, και να συγκροτήσουν τον κατάλληλο μηχανισμό στήριξης περιπτώσεων σαν της Ελλάδας.
«Στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. (25 και 26 Μαρτίου) θα πάρουμε τις αποφάσεις μας για το τι θα γίνει. Και η Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και η Ελλάδα θα λάβουν αναλόγως τις απαραίτητες αποφάσεις, για τις επόμενες κινήσεις τους», είπε χθες ο πρωθυπουργός στη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Γκόρντον Μπαϊνάι.
«Θεσμικό κενό»
Ο πρωθυπουργός επί της ουσίας υποστήριξε ότι η ευρωζώνη έχει ένα θεσμικό κενό, που είναι η έλλειψη μηχανισμών στήριξης χωρών που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση, όπως η Ελλάδα. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να ορθοποδήσει η οικονομία, όμως έχει αναδειχθεί και η ανάγκη η Ευρώπη να διαμορφώσει τους θεσμούς εκείνους ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει παρόμοιες κρίσεις, είτε αυτό λέγεται πιο ουσιαστικός συντονισμός, δηλαδή μια οικονομική διακυβέρνηση της Ε.Ε., είτε άλλου είδους μορφές θεσμών, όπως π.χ. ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Τόνισε ότι έως ότου γίνουν αυτές οι θεσμικές αλλαγές χρειάζεται η σημερινή αλληλεγγύη της Ε.Ε., ώστε να καμφθούν οι πιθανές ορέξεις της αγοράς για κερδοσκοπία, για να έχει τον χρόνο η χώρα μας να εφαρμόσει το πρόγραμμά της
«Δεν ζητάμε λεφτά· χρειαζόμαστε κάποια εργαλεία που να παρεμβαίνουν στις αγορές και να μας διασφαλίζουν ότι θα παίρνουμε δάνεια με επιτόκια όπως οι άλλες χώρες».
Στην προοπτική του ΔΝΤ, αν μετά το Συμβούλιο Κορυφής δεν δοθεί η επιθυμητή στήριξη, αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.
«Η προσφυγή στο ΔΝΤ είναι μια δυνατότητα που δεν αποκλείουμε, με δεδομένο πως όταν χρειαστεί θα πρέπει να δανειστούμε με τους όρους και τις συνθήκες που αρμόζουν σε μια ευρωπαϊκή χώρα», είπε.
Ωστόσο οι φόβοι που διατυπώνονται είναι ότι το ΔΝΤ πιθανόν να επιβάλει κι άλλα, ακόμη πιο σκληρά μέτρα, όπως είναι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, δεδομένου ότι το ίδιο έχει κάνει σε άλλες χώρες τις οποίες έχει δανείσει. Στην κυβέρνηση όμως θεωρούν ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα είναι αρκετά. Το είπε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ο ίδιος ο πρωθυπουργός («στο ΔΝΤ με τα ίδια μέτρα θα βρίσκαμε φθηνότερο χρήμα»). Το ίδιο πιστεύουν και υπουργοί όπως η Λούκα Κατσέλη, η οποία είπε χθες σε δημοσιογράφους ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να μας ζητήσει το ΔΝΤ να πάρουμε πιο δύσκολα μέτρα ή να ζητήσει απολύσεις».
Η Κατσέλη
Η κ. Κατσέλη θεωρεί -κι αυτό ίσως είναι και μια διάσταση που δεν έχει αναδειχθεί αρκούντως από την κεντρική οικονομική γραμμή- ότι η πτώση των σπρεντ δεν εξαρτάται από τα μέτρα ή το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Κι αυτό γιατί, όπως πιστεύει, οι αγορές και οι κερδοσκόποι ξέρουν ότι όσο δεν υπάρχει ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης της χώρας, δεν έχουν κανένα λόγο και δεν πιέζονται από κανέναν να ρίξουν τα σπρεντ και να μας δανείσουν με χαμηλά επιτόκια.
Σύμφωνα με την κ. Κατσέλη, η προσφυγή μας στο ΔΝΤ, αν δεν βρεθεί λύση εντός της Ε.Ε., συγκεντρώνει το 70% των πιθανοτήτων, υπάρχουν όμως -είπε- και άλλες δυνατότητες, όπως π.χ. ο μονομερής δανεισμός της χώρας και η πτώση των σπρεντ με βάση τα μέτρα που έλαβε η χώρα.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"