Ο κ. Σαρκοζί τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα, τονίζοντας ότι αυτός ήταν και ο λόγος που συγκροτήθηκε η Ευρωζώνη και καθιερώθηκε το ενιαίο νόμισμα.
Επίσης, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι.... .... η στήριξη προς την Ελλάδα δεν θα είναι μόνο πολιτική και τάχθηκε υπέρ της καταπολέμησης της κερδοσκοπίας, η οποία αυτή την περίοδο πλήττει μόνο την Ελλάδα, αλλά θα μπορούσε να πλήξει και οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Από την πλευρά του, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για έμπρακτη στήριξη της Γαλλίας, η οποία αναγνωρίζει και στηρίζει την προσπάθεια του ελληνικού λαού. Τόνισε επίσης ότι δεν είναι επιλογή της Ελλάδας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν ζητεί οικονομική βοήθεια και ότι αυτό που επιζητεί είναι να μπορεί να δανείζεται με επιτόκιο παρόμοιο με αυτό που δανείζονται οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
«Θέλω να είμαι απολύτως σαφής. Αν είναι απαραίτητο, τα κράτη της ευρωζώνης θα εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους. Δεν μπορεί να υπάρχει καμία αμφιβολία ως προς αυτό», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έλαβε λοιπόν τα μέτρα που αναμένονταν από αυτήν. Οι χώρες της ευρωζώνης οφείλουν εφεξής να είναι έτοιμες να πάρουν τα δικά τους (...) Η Γαλλία θα κάνει επομένως αυτό που είναι απαραίτητο», κρίνοντας ότι «σήμερα, η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από μία χρηματοδότηση».
Ο πρόεδρος Σαρκοζί, που είχε μιλήσει τηλεφωνικώς για 45 λεπτά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ προτού συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, διαβεβαίωσε εξάλλου ότι οι χώρες της ευρωζώνης εργάζονται «πάνω σε έναν ορισμένο αριθμό συγκεκριμένων μέτρων» υποστήριξης, όμως αρνήθηκε να διευκρινίσει ποια είναι αυτά.
«Η (γαλλίδα υπουργός Οικονομικών) Κριστίν Λαγκάρντ, μαζί με τους συναδέλφους της στην ευρωζώνη και στην Ευρώπη (...) εργάζεται πάνω σε έναν ορισμένο αριθμό συγκεκριμένων μέτρων αν η Ελλάδα τα χρειαστεί», δήλωσε ο κ. Σαρκοζί.
Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος συμφώνησε ότι οι κερδοσκόποι ανεβάζουν τεχνικά το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα και υπογράμμισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν. «Το πρόβλημα αυτό μπορεί να πλήξει πολλές χώρες αν δεν δώσουμε μια συλλογική απάντηση», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Συγκεκριμένα, ακριβή μέσα υπάρχουν (για την πάταξη των κερδοσκόπων) τα οποία δεν θα ανακοινώσουμε απόψε (...) τα οποία ωστόσο θα δείξουν τη δεδομένη στιγμή ότι η Ελλάδα δεν υποστηρίζεται μόνον πολιτικά, αλλά και σε όλες τις πτυχές οποιονδήποτε μελλοντικών αιτημάτων» της, κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος.
Η θερμή αυτή στήριξη του κ. Σαρκοζί έρχεται μετά από την συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την Α. Μέρκελ στο Βερολίνο, την Παρασκευή. Η κα Μέρκελ παρείχε πολιτική στήριξη και υπόσχεση για κοινή δράση κατά των κερδοσκόπων, την ώρα που ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δήλωνε ότι «η Ελλάδα δεν δικαιούται καμία λευκή επιταγή από τους εταίρους της στην Ε.Ε. στις προσπάθειές της να χαλιναγωγήσει τα ελλείμματα».
Την Τρίτη ο έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, συναντάται με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, στην Ουάσινγκτον. Στην ατζέντα εκτός από τα οικονομικά θα βρεθούν φλέγοντα θέματα, όπως το Σκοπιανό, το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά. Μετά τη συνάντηση του με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τ. Γκάιτνερ. Την Δευτέρα, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την Υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον.
Δηλώσεις Γ. Παπανδρέου στους δημοσιογράφους
Ο κ. Παπανδρέου μετά τη συνάντηση με το Γάλλο πρόεδρο και τις δηλώσεις στο προεδρικό μέγαρο, είχε φιλική συζήτηση με τους δημοσιογράφους της αποστολής, λίγο πριν αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον, όπου μεταξύ άλλων θα μεταφέρει στον Μπαράκ Ομπάμα το μήνυμα Ελλάδας-Γαλλίας-Γερμανίας, αλλά και του προέδρου της ευρωζώνης για την απόφασή τους να ξεκινήσουν συντονισμένη μάχη κατά των κερδοσκόπων.Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που πήρε ο ίδιος, με τις επισκέψεις του σε διάφορες χώρες, κτίζοντας συστηματικά την έξοδο από την κρίση, σε συνδυασμό με τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, οι μάχες αρχίζουν και αποδίδουν, όπως και οι κόποι του λαού. Και χαρακτήρισε ως ένα βήμα παραπέρα στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, όσα συζήτησε με τον κ. Σαρκοζί, ο οποίος είχε την Κυριακή και μακρά συνομιλία με την κ. Μέρκελ.
Η βασική προσπάθεια της Ελλάδας ήταν, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, να βγάλει από πάνω της ότι το πρόβλημα είναι η ίδια. Το πρόβλημα, όπως ανέφερε, είναι στην ευρωζώνη, η οποία καλείται να δείξει αν μπορεί να τρίξει τα δόντια της στους κερδοσκόπους.
Για το θέμα αυτό, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί και συζητά σε αυτό το επίπεδο και να μετέχει στις προσπάθειες λύσης του προβλήματος. Και από τον κ. Ομπάμα, όπως είπε, θα ζητηθεί η στήριξή του στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία.
Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε σχετικά με τους μηχανισμούς που υπάρχουν στην ευρωζώνη για την αντιμετώπιση κρίσεων και απάντησε, τονίζοντας ότι οι μηχανισμοί είναι καλοί, αλλά δεν αντιμετωπίζουν το άμεσο, γιατί δεν κινούνται με τις ταχύτητες των αγορών.
Είπε, ωστόσο, ότι συζητούνται οι μηχανισμοί που πρέπει να δημιουργηθούν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει σημαντική πρόοδος μέχρι τον Απρίλιο, όταν η Ελλάδα θα χρειασθεί να ξαναδανειστεί. Αυτά συζητάμε, ανέφερε, και πρόσθεσε ότι αυτή είναι η διάθεση των εταίρων και χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι επιδείχθηκε η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, επαναλαμβάνοντας φράση του Νικολά Σαρκοζί ότι η Ελλάδα δεν θα έχει μόνο πολιτική στήριξη.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Ελλάδα κρατάει ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εάν δεν βρεθεί τρόπος να λυθεί το πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο πρωθυπουργός είπε «δεν κλείνω τα χαρτιά μου και δεν θέλω να αποκλείσω τίποτα καθώς αυτή την ώρα δίνουμε μια μάχη». Από την άλλη, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σήμερα έγινε ένα θετικότερο βήμα στην έκφραση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και εξήρε τη σημαντική συμβολή της Γαλλίας και του κ. Σαρκοζί γι αυτό.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το πιο αισιόδοξο σενάριο είναι να μην χρειαστεί η Ελλάδα καμία βοήθεια, θεωρώντας ότι υπάρχει περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο. Και πρόσθεσε ότι δηλώσεις, όπως της κ. Μέρκελ και ειδικότερα του κ. Σαρκοζί, περνάνε ένα ψυχολογικό μήνυμα στις αγορές και τις επηρεάζουν. Οι κινήσεις, πρόσθεσε, θα γίνουν το γρηγορότερο δυνατό και απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι δεν δέχτηκε πίεση από κανένα για πρόσθετα μέτρα.
Στην ίδια συζήτηση ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε και για ορισμένα γεγονότα στην Ελλάδα που συμβαίνουν στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ και απάντησε ότι υπήρξαν κάποια πράγματα που οφείλονται σε παρεξήγηση τα οποία θα διαλευκανθούν συντονισμένα και δυναμικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"