Φίλοι που μας παρακολουθούν

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Αρμενική Γενοκτονία: Αναγνώριση από τους Αμερικανούς

[insert caption here]Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Βουλής υιοθέτησε το ψήφισμα για την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας, παρά τις πιέσεις του Λευκού Οίκου και τους εκβιασμούς της Αγκύρας
Η Τουρκία ανακάλεσε τον πρέσβη της στις ΗΠΑ για διαβουλεύσεις.

Με μία ψήφο διαφορά και παρά τις έντονες πιέσεις που άσκησε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κι η Υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής ενέκρινε το ψήφισμα για την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας.

Λίγα λεπτά αργότερα το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακ.....
άλεσε τον Τούρκο πρέσβη στην Ουάσιγκτον για διαβουλεύσεις, ενώ ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίμπ Ερντογάν τόνισε ότι, ''επλήγησαν σοβαρά'', μ αυτόν τον τρόπο, ''οι Αμερικανο-Τουρκικές σχέσεις''.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, 23 υπέρ έναντι 22 κατά, δείχνει το έντονο παρασκήνιο που παίχτηκε, αλλά και τους εκβιασμούς που άσκησε η Άγκυρα, με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νταβούτογλου, ότι θα ανακαλέσει τον πρέσβη της στην Ουάσιγκτον. Προηγήθηκε επίσης και τηλεφώνημα του προέδρου Γκιουλ προς τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

christianbodies5Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων, Χάουαρντ Μπέρμαν τόνισε πως «ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσει και η Τουρκία την αλήθεια της Αρμενικής Γενοκτονίας…»

«Η Τουρκία είναι ζωτικός και πιστός μας σύμμαχος σε μια ευαίσθητη περιοχή, αλλά δεν δικαιούται να εθελοτυφλεί για την Αρμενική Γενοκτονία.

Η Γερμανία ανέλαβε την ευθύνη της για το Ολοκαύτωμα και η Νότια Αφρική συνέστησε Επιτροπή Αλήθειας για το Απαρτχάιντ.

Ακόμη κι εμείς στην Αμερική συνεχίζουμε να αναδιφούμε στις μνήμες της δουλείας και της φρικτής μεταχείρισης των Ινδιάνων… Ήρθε λοιπόν, η ώρα να αντιμετωπίσει και η Τουρκία την αλήθεια της Αρμενικής Γενοκτονίας…»

Ωστόσο η προώθησή του ψηφίσματος στην Ολομέλεια της Βουλής παραμένει ακόμη αβέβαιη, καθώς οι πιέσεις προς την ηγεσία του Κογκρέσου από το Λευκό Οίκο θα ενταθούν.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων «μη υποβοηθητική στη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων Τουρκίας – Αρμενίας, όπου εστιάζεται η προσοχή της αμερικανικής κυβέρνησης» και τόνισε ότι το σημαντικό απ’ εδώ και στο εξής είναι «να μην προχωρήσει πιο πέρα η διαδικασία του ψηφίσματος», υπονοώντας να μην προωθηθεί στην ολομέλεια της Βουλής.

Σημειώνεται , ότι ανάλογο ψήφισμα είχε περάσει στην ίδια κοινοβουλευτική επιτροπή το 2007, αλλά ο πρόεδρος Μπους μπλόκαρε την εισαγωγή του στην Ολομέλεια.

Πέρυσι κατόπιν πιέσεων της Αγκύρας και με πρόσχημα την επίσκεψη στην Τουρκία και τη συμφωνίας Τουρκίας – Αρμενίας, ο Αμερικανός πρόεδρος έπεισε το Κογκρέσο να μην προωθήσει το ψήφισμα, ενώ στη διακήρυξη για την Ημέρα των Αρμενίων, απέφυγε να αναφερθεί σε γενοκτονία.www.ikypros.com



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"