Φίλοι που μας παρακολουθούν

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Αστρο«κανίβαλος»

Κινέζοι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το άστρο Wasp-12 ετοιμάζεται να «καταβροχθίσει» έναν από τους πλανήτες που είχαν την ατυχία να παραμείνουν πολύ κοντά σε εκείνο όταν δημιουργήθηκε το τοπικό ηλιακό σύστημα. 
Το Wasp-12 είναι ένας κίτρινος νάνος που βρίσκεται σε απόσταση 600 ετών φωτός από εμάς και, όπως φαίνεται, τραβά κοντά του και θα καταστρέψει τον πλανήτη Wasp-12b, έναν γίγαντα αερίου με μάζα 40% και διάμετρο 79% μεγαλύτερη από του Δία.

Ο πλανήτης ανακαλύφθηκε πέρυσι και βρίσκεται τόσο κοντά στο άστρο ώστε.... .... ουσιαστικά «φλέγεται» σε θερμοκρασίες χιλιάδων βαθμών Κελσίου, ενώ το έτος του διαρκεί μόλις 26 γήινες ώρες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η βαρυτική έλξη του άστρου είναι πλέον τόσο μεγάλη ώστε παραμορφώνει τον πλανήτη, ο οποίος παίρνει σχήμα παρόμοιο με εκείνο μια μπάλας του ράγκμπι. Υπέρθερμα αέρια εκτινάσσονται από την επιφάνεια του παραμορφωμένου πλανήτη και περιδινίζονται προτού πέσουν τελικά μέσα στο άστρο-«κανίβαλο». Στη φωτογραφία, καλλιτεχνική απεικόνιση του Wasp12 και του πλανήτη που σύντομα θα καταστρέψει.

ΤΟ ΒΗΜΑ online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"