Φρένο στην
έξοδο από τα 58
με 35ετία στο
Δημόσιο.
Στα 65
και οι
γυναίκες. 35
χρόνια
υπηρεσίας
για Σώματα
Ασφαλείας, Στρατιωτικούς.
Επιπλέον 5 έως 7
χρόνια για τα
βαρέα.
Δρακόντειο
καθεστώς
για τις
αναπηρικές
«Μαχαίρι»
στα ειδικά
όρια
συνταξιοδότησης
σχεδιάζει να
βάλει η
κυβέρνηση,
που θέλει να
κλείσει τις
πόρτες
εξόδου πριν
από το 65ο έτος
της ηλικίας.
Στο
μικροσκόπιο
των
κυβερνητικών
στελεχών
βρίσκονται
όλες οι
ασφαλιστικές
διατάξεις,
που
επιτρέπουν την
πρόωρη...
αποχώρηση από
δημόσιο,
ευρύτερο
δημόσιο και
ιδιωτικό
τομέα......
Οι προωθούμενες αλλαγές απειλούν κατά κύριο λόγο τους «παλαιούς» ασφαλισμένους, δηλαδή όσους μπήκαν στην αγορά εργασίας το κρίσιμο διάστημα 1983 έως και 1992. Αντιθέτως περιορισμένης εμβέλειας θα είναι οι αλλαγές στους νέους ασφαλισμένους, οι οποίοι πρέπει έτσι κι αλλιώς να κάνουν υπομονή μέχρι το 65ο έτος για να πάρουν σύνταξη.
Σημείο-κλειδί είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των αλλαγών, με την κυβέρνηση να διαβεβαιώνει πως δεν θα θιγούν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Ωστόσο ακόμα παραμένει ασαφές το ποιοι ακριβώς ασφαλισμένοι προλαβαίνουν να συνταξιοδοτηθούν χωρίς να θιγούν από τις προωθούμενες ρυθμίσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πέντε παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό φαίνεται να «κλειδώνουν»:
1. Η αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 58 στα 60 έτη για την έξοδο με 35ετία από τον δημόσιο τομέα (κάτι ανάλογο ισχύει στον ιδιωτικό τομέα).
Υπολογίζεται πως 140.000 απειλούνται από τις αλλαγές, με τις «παλαιές» ασφαλισμένες να είναι οι μεγάλες χαμένες από την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης. Ωστόσο αντιμέτωπες με την αύξηση των ορίων ηλικίας θα βρεθούν και οι νέες ασφαλισμένες που είναι μητέρες ανηλίκων ή έχουν τουλάχιστον τρία παιδιά.
3. Η αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης από 25 στα 35 για συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας των εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας και στους στρατιωτικούς.
4. Η μείωση των επαγγελμάτων που σήμερα υπάγονται στο ευνοϊκό καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Στο επικείμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα προβλέπεται η σύσταση επιτροπής, η οποία θα αποφασίσει κοινή λίστα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Στον ιδιωτικό τομέα σε όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν από τη λίστα έρχεται αύξηση των ορίων ηλικίας από 5 έως και 7 χρόνια. Για παράδειγμα, σήμερα ασφαλισμένος μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 μπορεί να πάρει σύνταξη στα 60, ενώ σε περίπτωση που εξαιρεθεί από το ευνοϊκό αυτό καθεστώς, θα πρέπει να συμπληρώσει το 65ο έτος.
5. Η καθιέρωση αυστηρών κανόνων για τις αναπηρικές συντάξεις, ώστε να περιοριστούν οι συντάξεις-μαϊμού.
Παράλληλα συνεχίζεται ο «έλεγχος» και σε μία σειρά ακόμα ευνοϊκών διατάξεων (π.χ. συνταξιοδότηση με 35ετία ή 37ετία χωρίς όριο ηλικίας) χωρίς ωστόσο να έχει αποφασιστεί αν θα υπάρξουν και σε αυτές τις περιπτώσεις παρεμβάσεις.
Σημειώνεται πως η κυβέρνηση αναμένεται να κλείσει και διά της πλαγίας οδού τα «παράθυρα» πρόωρης συνταξιοδότησης, δίνοντας οικονομικά κίνητρα για την παράταση του εργάσιμου βίου. Ετσι όσοι ασφαλισμένοι σπεύδουν να συνταξιοδοτηθούν με 15ετία, θα περιορίζονται στη βασική σύνταξη, η οποία με τα σημερινά δεδομένα θα είναι 360 ευρώ.
Στη συνέχεια θα δίνονται κίνητρα παραμονής στην εργασία, ώστε όσα περισσότερα ένσημα συμπληρώνει ένας ασφαλισμένος τόσο μεγαλύτερη σύνταξη να παίρνει. Μάλιστα θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη προσαύξηση στη σύνταξη (π.χ. από το 2,5% θα πάει τουλάχιστον στο 3,5%) για όσους ασφαλισμένους παραμένουν στη δουλειά και μετά τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας (ακόμα και μέχρι τα 67 έτη).
Στο μεταξύ καθησυχαστικός φάνηκε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας χθες για το ασφαλιστικό στο συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας. «Δεν θα θιγούν ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα», επανέλαβε στους συνδικαλιστές αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, ζητώντας παράλληλα υπομονή και κατανόηση λόγω της οικονομικής κρίσης.
Αιτία πολέμου η αύξηση των ορίων ηλικίας
Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι συνδικαλιστές
Αιτία πολέμου αποτελεί για το συνδικαλιστικό κίνημα η αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση. Τον χορό των κινητοποιήσεων ανοίγουν οι εφοριακοί και οι τελωνειακοί που απεργούν σήμερα και αύριο, συνεχίζουν η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ με απεργία στις 10 του μήνα και ακολουθεί η ΓΣΕΕ στις 24 Φεβρουαρίου (σήμερα συνεδριάζει η διοίκηση της Συνομοσπονδίας).
Το μέτρο της αύξησης του ορίου ηλικίας κρίνεται αναποτελεσματικό, καθώς δεν εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος. Σύμφωνα με τον επιστημονικό συνεργάτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ Γιώργο Ρωμανιά, ακόμα κι αν αυξηθεί κατά μία διετία -π.χ. από τα 65 στα 67 έτη- το γενικό όριο συνταξιοδότησης, το σύστημα κερδίζει μόλις επτά μήνες ζωή.
«Για τους εργαζόμενους έπεσε πλέον ένας απαγορευτικός τοίχος - η κόκκινη γραμμή, που ήταν το όχι στην αύξηση των ορίων ηλικίας. Είμαστε αντίθετοι. Δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα για τη βιωσιμότητα του συστήματος», σημειώνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος. Μάλιστα επισημαίνει πως «λυπάμαι βαθύτατα γιατί η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση υποχώρησε στα θέλω των αγορών, όμως οι ανάγκες των ανθρώπων είναι πολύ ισχυρές και θα εκφραστούν με αγωνιστικές κινητοποιήσεις».
«Το ασφαλιστικό δεν σώζεται από την αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση» τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής Θ. Τσακανίκας.
Σε ανακοίνωσή της η Αυτόνομη Παρέμβαση κάνει λόγο «για απαράδεκτο, άδικο και συνάμα αναποτελεσματικό νέο πακέτο μέτρων».
Εντονες είναι οι αντιδράσεις και των επαγγελματοβιοτεχνών, με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλο να δηλώνει πως «ελπίζω ο πρωθυπουργός να εννοεί πως θα δοθούν κίνητρα για την παραμονή στην εργασία και όχι πως θα αυξηθεί υποχρεωτικά το όριο ηλικίας. Με τέτοιου είδους αιφνιδιαστικές δηλώσεις φαίνεται ότι η κυβέρνηση θεωρεί τους κοινωνικούς εταίρους ως δευτερεύουσες υπάρξεις στο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"