Κατέληξαν πως πρέπει να υπάρξει μια «ευρωπαϊκή λύση διάσωσης» της ελληνικής οικονομίας- εξασφάλισης δηλαδή των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας.
Οι δύο ηγέτες απέκλεισαν έτσι τη «λύση» της προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μολονότι.... .... το τελευταίο διάστημα αρκετοί (και ευρωπαϊκοί) παράγοντες όδευαν προς αυτήν την επιλογή. Κατόπιν αυτού, οι άνθρωποι της Καγκελαρίας και των Ηλυσίων θα επεξεργασθούν λεπτομερώς τη σχετική φόρμουλα, με γενική κατεύθυνση να κινείται εντός των πλαισίων της Ένωσης και να μην έχει χαρακτήρα μιας αυστηρά διμερούς συμφωνίας. Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι τα χρήματα θα διατεθούν από το Παρίσι, το Βερολίνο και ενδεχομένως κάποιους άλλους εταίρους.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Κομισιόν υπέβαλε ερώτημα στη νομική υπηρεσία της για το ποιες λύσεις μπορούν να υπάρξουν, στο πλαίσιο της Συνθήκης, για τη διάσωση «μιας χώρας που αντιμετωπίζει κρίση στο πλαίσιο της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης», δεδομένης της πρόβλεψης ότι αποκλείεται το bail-out (εξαγορά του χρέους).
Κοινοτικές πηγές, που είναι σε επαφή με τις μεγάλες πρωτεύουσες και την ισπανική προεδρία, θεωρούν ότι όλες αυτές οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 25 Μαρτίου, όταν θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες η τακτική σύνοδος κορυφής με επίκεντρο και πάλι την οικονομία. Εκεί, οι 27 αναμένεται να δώσουν την πολιτική τους υποστήριξη στη γαλλογερμανική φόρμουλα που μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί και από την επομένη οι αγορές δεν θα μπορούν να κερδοσκοπήσουν εις βάρος των ελληνικών ομολόγων, ενώ η Αθήνα θα ξέρει ότι έχει εξασφαλισμένο τον δανεισμό του Απριλίου και του Μαΐου χωρίς τοκογλυφικά επιτόκια.
Φόβοι για ντόμινο στην ευρωζώνη
Κρίσιμο τεστ 40
ημερών για την
ελληνική
οικονομία
Σαράντα ημέρες έχει μπροστά της η ελληνική κυβέρνηση για να αποδείξει ότι και θέλει και μπορεί να εφαρμόσει όσα έχει διακηρύξει με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και τα πρόσθετα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Παπανδρέου.
Στο διάστημα αυτό δεν θα βρίσκεται απλώς υπό την αυστηρή παρακολούθηση και εποπτεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και υπό το άγρυπνο βλέμμα αγορών και εταίρων που σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους φαίνεται πως έχουν προεξοφλήσει ότι είναι ανεφάρμοστα τα υπεσχημένα από μέρους της Αθήνας.
Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι παρά τις αυστηρές διατυπώσεις του Χοακίν Αλμούνια- και τη διαβεβαίωση ότι η Επιτροπή διαθέτει όλα τα απαραίτητα εργαλεία επιβολής και παρακολούθησης- τα επιτόκια δανεισμού έμειναν αμετάβλητα, ενώ οι κερδοσκόποι έκαναν την εμφάνισή τους και στην Πορτογαλία και την Ισπανία, επιβεβαιώνοντας τους χειρότερους φόβους για ενδεχόμενο ντόμινο στην ευρωζώνη.
Επιθεωρητής στο Οικονομικών.
Κοινοτικές πηγές επέμεναν ότι η επιτήρηση μπορεί να αποδώσει, εάν η Ελλάδα θέλει να πειθαρχήσει, μέσα στις επόμενες 40 ημέρες.
Όπως έλεγαν, σύντομα τοποθετείται επιθεωρητής της Κομισιόν στο υπουργείο Οικονομικών, που θα ελέγχει την εφαρμογή του Προγράμματος, ώστε τα μέτρα να εφαρμοστούν στο χρονοδιάγραμμα που έχει προσδιοριστεί, αλλά και να μην υπάρξει καμία δημοσιονομική παρεκτροπή. Η Κομισιόν θα ελέγχει επίσης την απόδοση - και πρώτο δείγμα θα είναι τα έσοδα. Εδώ, όπως λένε, οι ενδείξεις δεν είναι καλές, παρά την αισιοδοξία του οικονομικού επιτελείου ότι τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 10% τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση. Όπως εξηγούν, στο ποσοστό αυτό περιλαμβάνεται 1 δισ. από την έκτακτη εισφορά των επιχειρήσεων- αλλά δεν αποδεικνύεται πως ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός έχει... ξυπνήσει από τη χειμερία νάρκη του. Το αντίθετο μάλιστα. Οι καθυστερήσεις στη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού, οι απεργίες εφοριακών και τελωνειακών, δημιουργούν εύλογες ανησυχίες ότι στις κρίσιμες επόμενες 40 ημέρες η κρατική μηχανή θα συνεχίσει να βρίσκεται σε λήθαργο.
Δέσμευση για τις δαπάνες. Από την άλλη μεριά, το οικονομικό επιτελείο- το οποίο έχει επίγνωση της κρισιμότητας της κατάστασης- αντιτείνει πως μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θα έχουν υπογραφεί συμφωνίες από διμερείς επιτροπές (ένα μέλος του υπουργείου Οικονομικών και ένα μέλος από κάθε άλλο υπουργείο)
στις οποίες κάθε υπουργείο θα δεσμεύεται συγκεκριμένα για το ποιες δαπάνες έχει να κάνει. Πέρα από αυτές δεν θα αναγνωρίζεται καμία πρόσθετη- κι αν υπάρξει, θα πρέπει να μετατεθεί για το επόμενο δίμηνο. Αυτό εμμέσως σημαίνει έλεγχο από την Κομισιόν και στα άλλα υπουργεία. Φυσικά, δεν είναι βέβαιο ότι οι άλλοι υπουργοί θα δεχθούν ευχάριστα την εποπτεία από μέρους του διδύμου Παπακωνσταντίνου Σαχινίδη.
Και αναφορά από ελεγκτές. Και φθάνουμε στη περίφημη έκθεση που θα πρέπει να υποβάλει η Ελλάδα για τα πρώτα πεπραγμένα του Προγράμματος, στις 15 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε ο κ. Αλμούνια. Αυτό που δεν ανακοίνωσε ο επίτροπος είναι ότι σε αυτήν την έκθεση που θα υποβάλει η Αθήνα θα υπάρχει και αποτίμηση της κατάστασης από τους ελεγκτές της Κομισιόν, οι οποίοι θα καταφθάνουν στην Πλατεία Συντάγματος μία φορά τον μήνα τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο. ΤΑ ΝΕΑ online
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"