ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ:
Ενιαία
Περιφέρεια -
Ανοιχτή Πολιτεία
Καθώς η συζήτηση για την αναδιοργάνωση του συστήματος Αποκέντρωσης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει ήδη ξεκινήσει, τίθεται όλο και συχνότερα στο δημόσιο διάλογο το ζήτημα της αναδιάταξης του β’ Βαθμού Αυτοδιοίκησης από το επίπεδο της Νομαρχίας (με διατήρησή τους ως Νομαρχιακά Διαμερίσματα) σε αυτό της Περιφέρειας.
Σε αυτό το πλαίσιο εγγράφεται και η συζήτηση για τη μείωση του αριθμού των Περιφερειών και τον συνακόλουθο επανασχεδιασμό των εδαφικών τους ορίων.
Πρόκειται για εξέλιξη που....
.... νομοτελειακά θα επηρεάσει και την Πελοπόννησο, η οποία πρέπει επιτέλους να αποτελέσει μία ενιαία Περιφέρεια, ως Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης β’ βαθμού.
Ο κατακερματισμός σήμερα της γεωγραφικής ενότητας που ονομάζεται «Πελοπόννησος», σε τρεις διαφορετικές Περιφέρειες (και όχι σε δύο, όπως πολλοί πιστεύουν, αφού η επαρχία Τροιζηνίας, η χερσόνησος Μεθάνων και αρκετά νησιά μεταξύ των οποίων τα Κύθηρα και Αντικύθηρα ανήκουν στην Περιφέρεια Αττικής), προέκυψε τόσο από παλαιότερη διαίρεση, όσο και από τη διοικητική διαίρεση της χώρας σε 13 διοικητικές Περιφέρειες με το ν.1622/1986. Όμως οι σημερινές συνθήκες είναι πλέον διαφορετικές. Γι’ αυτό, στη συζήτηση για τη νέα διοικητική διάρθρωση της χώρας θα πρέπει αναμφίβολα να συμπεριληφθεί και η συνένωση της ακρωτηριασμένης Πελοποννήσου σε μία ενιαία ισχυρή Περιφέρεια, άποψη που συμμερίζονται και ενστερνίζονται πολλοί συμπατριώτες μας Πελοποννήσιοι.
Κάτι τέτοιο δεν φαντάζει μόνο ως ώριμο αίτημα αλλά και ως ορθολογική επιλογή, καθώς πρόκειται για μία αδιάσπαστη χωρική ενότητα που ενσωματώνει πολλές προϋποθέσεις για την επίτευξη ολοκληρωμένης ανάπτυξης. Πρέπει να τονιστεί ότι η νέα διοικητική διάρθρωση αποτελεί ένα πολύ σοβαρό θέμα που θα επηρεάσει άμεσα την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή μας για δεκαετίες. Συνεπώς, είναι απαραίτητο να εξεταστούν διεξοδικά όλα τα επιστημονικά κριτήρια και δεδομένα (οικονομικά, χωροταξικά, γεωγραφικά, κοινωνικά και άλλα) και στη βάση αυτού του ουσιαστικού διαλόγου να εξασφαλιστούν οι ευρύτερες δυνατές συναινέσεις. Επίσης, είναι αυτονόητο ότι οποιαδήποτε διοικητική μεταβολή θα σχεδιασθεί σε σχέση με την τρέχουσα υλοποίηση του ΕΣΠΑ που ήδη έχει διανύσει ένα τμήμα του, αλλά και με το βλέμμα στην επόμενη μέρα της ευρωπαϊκής Περιφερειακής Πολιτικής.
Σύμφωνα με τον Χάρτη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για τις Περιφέρειες, που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 1988, «Περιφέρειες είναι όσες περιοχές σχηματίζουν μία γεωγραφική ενότητα ή αποτελούν ένα οριοθετημένο σύμπλεγμα και διαθέτουν πληθυσμό που χαρακτηρίζεται από ορισμένα κοινά στοιχεία». Πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι γενικά η λέξη «περιφέρεια» μπορεί να αναφέρεται σε γεωγραφική ενότητα αλλά και σε διοικητική μονάδα.
Η Πελοπόννησος είναι ένα πλήρες οικονομικό σύνολο, ιδανικό για έναν σύγχρονο χωρικό καταμερισμό εργασίας και διαβίωσης, στο πλαίσιο της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής. Μπορούν να δημιουργηθούν πλέον ισχυροί πόλοι ανάπτυξης που θα λειτουργούν ως κύτταρα ενός ολοκληρωμένου οργανισμού που θα συντονίζει, θα αξιοποιεί και θα πολλαπλασιάζει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής, όπως η αγροτική παραγωγή, η έρευνα και η τεχνολογία, η βιομηχανία, η ενέργεια, ο πολιτισμός, ο τουρισμός, τα δίκτυα μεταφορών κ.λ.π.
Η Πελοπόννησος πληροί όλες τις προϋποθέσεις μιας δυναμικά βιώσιμης οικονομικής και αναπτυξιακής Περιφέρειας που μπορεί να συνδυάσει οικονομική μεγέθυνση και κοινωνική συνοχή. Επιπλέον όμως, συντρέχουν και άλλα ισχυρά χαρακτηριστικά που ταιριάζουν σε μια Περιφέρεια, όπως η ιστορική παράδοση και συνέχεια, ο πολιτισμός, η αίσθηση της κοινής ταυτότητας που παραμένει ισχυρή στους κατοίκους της παρά την πολύχρονη διοικητική διαίρεση, συνιστούν ισχυρούς συνεκτικούς δεσμούς που πρέπει να μεταφράζονται και σε διοικητικούς θεσμούς, ώστε να λειτουργήσει η Πελοπόννησος και ως πολιτικό και κοινωνικό σύνολο.
Η Πελοπόννησος είναι ο συνδετικός κρίκος της Στερεάς με το Κρητικό Πέλαγος, του Αιγαίου με το Ιόνιο, της Ευρώπης με την Αφρική. Είναι το βήμα της Βαλκανικής χερσονήσου που ανοίγει δρόμους προς τη Δύση, το Νότο και την Ανατολή.
Η Πελοπόννησος είναι μια φυσική περιφέρεια που περιμένει την διοικητική αντιστοίχησή της. Η νήσος του Πέλοπα της μυθολογίας, ο Μωριάς της παλιγγενεσίας του νεότερου ελληνισμού, είναι ένας χώρος με χιλιάδες δυνατότητες που περιμένει την ευκαιρία να τις αναπτύξει. Ας μη φοβηθούμε την πρόκληση, άλλωστε την ευκαιρία αυτή την αξίζει ο τόπος μας. Ας οραματιστούμε και ας ονειρευτούμε την ενιαία Πελοπόννησο ως την ανοιχτή πολιτεία του μέλλοντός μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προκοπή του τόπου μας.
Πηγή:Από τη προσωπική σελίδας της Νάντιας στο Facebook
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"