Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

"Νέα αρχή τώρα ή ποτέ"

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αναλάβει την ευθύνη για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων ώστε η Ελλάδα να κάνει μια νέα αρχή τόνισε ο Πρωθυπουργός, κάνοντας τον απολογισμό των 100 ημερών στη διακυβέρνηση της χώρας, σε συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο. 
Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι το μέγεθος των προβλημάτων επιβάλλει να γίνει  μια νέα αρχή ή τώρα ή ποτέ και αναφερόμενος στην οικονομία διαβεβαίωσε ότι.... .... αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη για τη χώρα ούτε να φύγει από το ευρώ ούτε να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ρόλος μας- είπε ο πρωθυπουργός- είναι να διαμορφώσουμε μια νέα αξιοπιστία για να μην μπορεί κανείς να ορίζει τις τύχες μας.
Ο Πρωθυπουργός, 100 ημέρες από την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ,υπογράμμισε την αποφασιστικότητά του για αλλαγές και ανατροπές.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι το 2010 θα είναι έτος μεγάλων αλλαγών, με το νέο φορολογικό σύστημα, την αντιμετώπιση των προβλημάτων τουασφαλιστικού συστήματος και με τομές στο πολιτικό σύστημα, τόσο με τηννέα αρχιτεκτονική των δήμων, όσο και με τον εκλογικό νόμο.
Επανέλαβε την θέση του ότι η ρίζα των ελληνικών προβλημάτων βρίσκεται στον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας,διατύπωσε την ενόχλησή του από τις επιθέσεις κατά της Ελλάδας,πρόσθεσε, όμως, ότι "μόνοι μας δώσαμε τις αφορμές, τώρα εμείς πρέπει νααναλάβουμε τις ευθύνες μας για να βγούμε από την κρίση και ναπροχωρήσουμε σε βιώσιμη πορεία".


Κάνοντας την αυτοκριτική του για τις  100 πρώτες ημέρες της κυβέρνησης είπε ότι δεν κατάφερε να λύσει όλα τα προβλήματα και το απέδωσε αυτό στη συνεχή κινητικότητα για την επίλυση των προβλημάτων. "Μόνο όταν δεν κινείσαι δεν κάνεις λάθη", τόνισε χαρακτηριστικά.

"Τα ζητήματα δεν είναι εύκολα, η ΝΔ τα αγνόησε φοβούμενη το πολιτικό κόστος",
είπε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι "είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τις ανατροπές και τις τομές για τις οποίες μας εξέλεξε ο ελληνικός λαός".

Ο Πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι "θα υπάρξουν αντιστάσεις στα ζητήματα που ανοίγουμε",ζήτησε συμμετοχή και δημιουργική κριτική των πολιτών, τονίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει χρονοτριβή και συμβιβασμούς και ολοκλήρωσε την εισήγηση του καλώντας σε δημοκρατική ανασυγκρότηση της χώρας που θα εξασφαλίσει το δικαίωμα της κυριαρχίας και θα στηρίζεται στις δικές μας δυνατότητες, αντί να πληρώνουμε "αμαρτίες του παρελθόντος".

Σημεία της συνέντευξης του Πρωθυπουργού:


ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ-ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Είναι λογικό ότι στις αποφάσεις που λαμβάνονται υπάρχουν πολλές φωνές. Όταν λαμβάνονται οι αποφάσεις πρέπει να προωθούνται συντεταγμένα υπογράμμισε και τόνισε ότι στη φάση της διαβούλευσης πρέπει να ακούγονται όλες οι φωνές, οι διαφορετικές απόψεις είναι χρήσιμες στο στάδιο αυτό. Όταν λαμβάνουμε όμως αποφάσεις τις υπηρετούμε όλοι μαζί. Ο πρωθυπουργός απέρριψε τις αιτιάσεις περί δυσλειτουργιών και ανυπαρξίας ενιαίου κέντρου στην κυβέρνηση, ενώ για τον κ. Παπακωνσταντίννου τόνισε ότι έχει τη στήριξή του, των υπουργών και των πολιτών.
ΦΠΑ
"Δεν είπα ποτέ για αύξηση του ΦΠΑ. Επαναλαμβάνω ότι δεν έχουμε λάβει τέτοια εισήγηση για αύξηση του ΦΠΑ".

ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
"Δεν κάνουμε Έλληνες τους λαθρομετανάστες, βάζουμε τάξεις όρους και κανόνες σε όσους επέλεξαν την Ελλάδα για δεύτερη πατρίδα τους. Στα παιδιά, στη δεύτερη γενιά των μεταναστών που τελείωσαν το σχολείο στην Ελλάδα και γεννηθήκαν εδώ. Δεν μπορούν να είναι ούτε σε γκέτο ούτε σε περιθώριο. Πρέπει να ενταχθούν νόμιμα με όρους και προϋποθέσεις στην παραγωγή την κοινωνία και το ασφαλιστικό σύστημα. Λέμε όχι στη λογική να είναι τα σύνορα ξέφραγο αμπέλι αλλά λέμε ναι στην ευνομία με όρους και προϋποθέσεις. Η ΝΔ ακολουθεί ακροδεξιά αντίληψη για το θέμα".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Δεν υπάρχει περίπτωση να φύγουμε από την ευρωζώνη ή να προσφύγουμε στο ΔΝΤ είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι έχουμε και προβλήματα διαχείρισης και δε φταίει για όλα η διεθνής κρίση. Δεν φταίει ούτε για τα ρουσφέτια, τη διαφθορά την κακή διακυβέρνηση στη χώρα. Οι υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας δεν έγιναν λόγω των 100 ημερών αλλά λόγω της κακής κατάστασης που είχε φτάσει τη χώρα η προηγούμενη κυβέρνηση".

ΓΙΑ Α. ΣΑΜΑΡΑ

«Είναι νωρίς για να αξιολογηθεί ο Αντώνης Σαμαράς» είπε ο πρωθυπουργός, ωστόσο δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι «το κόμμα του (του κ. Σαμαρά) έχει βαρύτατες ευθύνες» για την κατάσταση της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παπανδρέου ευχήθηκε να ευοδωθεί το έργο του κ. Σαμαρά για τον εκσυγχρονισμό της ΝΔ, καθώς, όπως είπε «από την ΝΔ είδαμε αντιλήψεις και πρακτικές» που νομίζαμε ότι ανήκουν οριστικά στο παρελθόν. Ερωτηθείς αργότερα αν θεωρεί έγκυρο συνομιλητή τον κ. Σαμαρά, ο πρωθυπουργός είπε ότι «ακόμα και αν δεν γνώριζα τον Αντώνη, θα τον αντιμετώπιζα ως έγκυρο», καθώς έτσι πρέπει να αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε επίσης, ότι ο ρόλος της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα της αξιωματικής, πέραν της κριτικής στην κυβέρνηση, είναι η συνεισφορά με προτάσεις αλλά και η στήριξη ακόμα, αν αυτή αφορά εθνικούς στόχους.

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Ανοικτό το ενδεχόμενο για εξεταστική επιτροπή για τα πλαστά στοιχεία που έδωσε η Ελλάδα στην ΕΕ άφησε ο Πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς για το αν έχει μετανιώσει για πρόσωπα που έχει τοποθετήσει σε καίριες θέσεις είπε ΟΧΙ. Είναι νωρίς για να κρίνουμε τα στελέχη μας, αλλά βεβαίως είμαστε όλοι υπό αξιολόγηση είπε ο πρωθυπουργός.

Αντιδράσεις


"Καλό βαθμό" βάζουν στις πρώτες 100 μέρες της κυβέρνησης κυβερνητικά στελέχη. Κάναμε όσα δεν έγιναν χρόνια, λένε χαρακτηριστικά , παρότι αναγνωρίζουν ότι πολλά πρέπει ακόμα να γίνουν. Έγιναν ήδη πολλά πράγματα. Υπήρξαν και αστοχίες, αλλά δουλεύοντας μαθαίνει κανείς, ήταν το σχόλιο του πρόεδρου της Βουλής, Φίλιππου Πετσάλνικου, για τις πρώτες 100 μέρες.

Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι στο ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκαν αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τώρα ετοιμάζουν δραστικές περικοπές με τη φορολόγηση των επιδομάτων τους, ότι υποσχέθηκαν να μην αυξήσουν τους φόρους και ήδη εξαγγέλλουν φοροεπιδρομή, ότι υποσχέθηκαν να νοικοκυρέψουν τη δημόσια διοίκηση και ακόμα δεν έχουν τελειώσει με τους διορισμούς γενικών γραμματέων και με αρμοδιότητες υφυπουργών και ότι κινδυνεύει η Ελλάδα να χάσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τα ΕΣΠΑ που έχουν μείνει στη μέση και δεν μπορούν να εισπραχθούν. Πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκε να μειώσει τα δημόσια ελλείμματα και "έχουν χάσει τον έλεγχο" και δανείζονται με διπλάσια βραχυπρόθεσμα επιτόκια απ' ότι δανειζόταν πριν λίγους μήνες η ΝΔ.

Δριμύ κατηγορώ κατά του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε η Αλέκα Παπαρήγα παρουσιάζοντας στους εργαζόμενους του ΙΚΑ το πρόγραμμα του κόμματός του ΚΚΕ για το ασφαλιστικό.
"Οι 100 μέρες δεν είναι τίποτα, όπως και πριν, θα είναι 365 μέρες όπου κάθε μέρα θα παίρνεται ένα μέτρο εκμετάλλευσης και ληστείας των εργαζομένων", δήλωσε.

"Αυτό που κατάφερε η κυβέρνηση στις 100 πρώτες μέρες της, ήταν να διανύσει σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα μια μεγάλη απόσταση ανάμεσα σε αυτά που διακήρυττε προεκλογικά και αυτά που εφαρμόζει σήμερα. Η εικόνα της αφωνίας και της παθητικής στάσης απέναντι στα κελεύσματα των κυρίαρχων ευρωπαϊκών κύκλων και χρηματαγορών συμπληρώνονται με την προώθηση μιας καθαρά νεοφιλελεύθερης και αντιλαϊκής πολιτικής στο εσωτερικό της χώρας. Η κυβέρνηση σε ένα πράγμα σίγουρα διαφέρει από την προηγούμενη, στην επικοινωνιακή «εφευρετικότητά» της" αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ, σχετικά με τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, Κωστής Αΐβαλιώτης, δήλωσε:

«Αν η "καλή μέρα από το πρωί φαίνεται" τότε οι πρώτες 100 μέρες του ΠΑ.ΣΟ.Κ προμηνύουν "χαμηλό βαρομετρικό" και "καταιγίδες". Ας πάψουν επιτέλους, τα δύο μεγάλα κόμματα να ρίχνουν ευθύνες το ένα στο άλλο για την κατάντια και να κοιτάξουμε όλοι μαζί να βγάλουμε τον τόπο από το τέλμα, ώστε να πάψουν οι Έλληνες να είναι δακτυλοδεικτούμενοι σ΄ όλη την Ευρώπη».
Για αοριστολογία κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α., Κωνσταντίνος Μίχαλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη συνέντευξη Τύπου. «Εκτιμώ ότι ο επιχειρηματικός κόσμος και η κοινωνία δεν κατάλαβαν ποια ακριβώς είναι τα πρακτικά, εφαρμόσιμα και αποτελεσματικά μέτρα, που σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση για να βγούμε από την κρίση. Οι θεωρίες και οι αοριστολογίες μπορεί να συγχωρούνται σε προεκλογικές περιόδους, αλλά όχι όταν κρατάμε το τιμόνι της εξουσίας σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές» είπε ο κ. Μίχαλος.
ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"